• 14.73C Novo mesto
  • 21:11
  • Ned, 12.07.2020

Disney Plus: Vse, kar morate vedeti o novi Disneyjevi storitvi

Disney je Disney Plus poimenoval kar prihodnost podjetja. Gre za storitev pretakanja skoraj vsega, kar je Disney kdajkoli ustvaril ali kupil.

Disney Plus se je uradno predstavil 12. novembra. V ZDA stane 7 dolarjev na mesec ali 70 dolarjev, če predhodno plačate za celo leto. V primerjavi z najcenejšo tovrstno ponudbo Netflixa pri 9 dolarjev na mesec, je Disney Plus trenutno v prednosti.

Kljub težavam in izpadom storitev prvega dne je bil začetek za Disney velik uspeh. V malo več kot enem dnevu se je za Disney Plus registriralo več kot 10 milijonov ljudi, so sporočili iz podjetja. Za primerjavo: HBO Now je potreboval skoraj tri leta, da je dosegel približno 5 milijonov naročnikov.

Toda mnoge od teh prijav so bile bodisi sedemdnevne brezplačne preizkušnje bodisi brezplačna letna promocija podjetja Verizon. Iskanje po ključnih besedah »prekini Disney Plus« v brskalniku Google se je začelo takoj, ko je bila storitev lansirana in še naprej ostaja povišano v primerjavi z iskanjem »prekini Netflix.«

Disney Plus je zasnovan za predvajanje uspešnic iz serij Vojne zvezd, Marvela, Pixarja in Disneyjevega lastnega studia ter National Geographic.

Večina prvotnih programov Disney Plus se naslanja na velike proračunske franšize podjetja. Čeprav je Disney Plus Disneyjev odgovor Netflixu, epizod izvirnih serij ne izdajo naenkrat kot njegov velikanski tekmec. Nove epizode izhajajo tedensko.

Je torej Disney Plus vreden plačila? Vse podrobnosti o Disney Plusu so opisane spodaj.

Kaj je storitev pretakanja Disney Plus?

Disney Plus je tekmec pri storitvah pretakanja videov, kot so Netflix, HBO Now in Apple TV Plus. Plačana naročnina kupcem omogoča dostop do obsežne knjižnice vsebin Disneyja in Foxa, pa tudi do novih, ekskluzivnih TV oddaj, filmov, dokumentarnih filmov in kratkih filmov.

Disney Plus

Disney Plus

Disney Plus vključuje vso Disneyjevo družini prijazno vsebino in velik del svojih množičnih uspešnic – v bistvu vse, kar je namenjeno občinstvu do PG-13 ocene.

Kdaj izide Disney Plus?

Disney Plus je 12. novembra začel delovati v ZDA, Kanadi in na Nizozemskem. Teden dni pozneje, 19. novembra, je Disney Plus je prišel še v Avstralijo in Novo Zelandijo.

31. marca se bo predstavil po zahodni Evropi, vključno z Združenim kraljestvom, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo in številnimi drugimi državami v regiji.

Disney načrtuje postopno uvajanje po vsem svetu v naslednjih dveh letih. Podjetje je predstavilo splošno časovnico, kdaj bo storitev razširilo na večje svetovne regije.

Disney Plus predvideva uvedbo:

Vzhodna Evropa –  tekom naslednjega leta, ki se začne že oktobra 2020.

Latinska Amerika – v treh mesecih od oktobra 2020.

Azija – podjetje ni navedlo točnega datuma.

Poročilo iz novembra kaže, da načrtuje Disney v Indiji in delih jugovzhodne Azije začeti obratovati že v drugi polovici leta 2020.

Koliko stane Disney Plus?

V ZDA storitev Disney Plus stane 7 dolarjev na mesec ali 70 dolarjev na leto.

V Kanadi je cena za Disney Plus 9 kanadskih dolarjev na mesec ali 90 kanadskih dolarjev na leto. Na Nizozemskem znaša 7 evrov mesečno oziroma 70 evrov na leto. V Avstraliji je cena 9 avstralskih dolarjev mesečno ali 90 na leto. Naročniki na Novi Zelandiji plačujejo 10 NZ na mesec ali 100 NZ na leto.

Kje lahko gledamo Disney Plus?

Disney ima široko podporo za naprave, za pretakanje v telefone, tablice, računalnike, priključene televizorje in druge naprave za pretakanje medijev. Avgusta je družba dejala, da ima sklenjene tudi globalne sporazume o distribuciji z Apple, Google, Microsoft, Roku in Sony. Nato je manj kot teden pred lansiranjem to razširila še na Amazon, Samsung in LG. Torej bo Disney Plus mogoče gledati na: 

  • Roku in televizorji
  • Apple TV, iPhone in iPad
  • Telefoni in televizorji, ki delujejo v operacijskih sistemih Android, pa tudi strežniki Chromecast
  • Xbox ena
  • PlayStation 4
  • Amazon Fire TV naprave
  • Samsung pametni televizorji
  • LG pametni televizorji

Disney Plus naj bi nameravale podpreti vse večje naprave, ki pretakajo video vsebine.

Disney Plus

Disney Plus

Katere lastnosti vključuje storitev Disney Plus?

Disney Plus lahko pretaka 4K Ultra HD vsebine v potopnem zvoku Dolby Vision, HDR10 in Dolby Atmos. Razpoložljive forme naslova si lahko ogledate v kateri koli aplikacij Disney Plus tako, da kliknete glavno stran tega filma ali filma in nato kliknete kartico »podrobnosti«. Tudi aplikacija za pretakanje, kot sta Roku in Apple TV, je zasnovana tako, da na kratko utripa simbol, ki vam sporoča obliko, ki jo gledate; se v zgornjem desnem kotu zaslona prikaže za nekaj sekund, ko se začne predvajati video.

Vsak račun Disney Plus se lahko pretaka na štirih napravah hkrati in lahko ustvari sedem uporabniških profilov za različne člane gospodinjstva. Vsak račun lahko izbere avatar iz Disney, Pixar, Marvel ali Star Wars – na voljo je več kot 200 avatarjev.

Disney Plus ponuja tudi neomejen prenos mobilnih naprav za ogled brez povezave. Naročniki lahko prenesejo do 10 mobilnih ali tabličnih naprav, brez omejitev glede števila prenosov videov. Število videov, ki so hkrati shranjeni v napravi, je odvisno od tega, koliko prostora za shranjevanje je na voljo v napravi.

Ta storitev naj bi ob zagonu podpirala angleščino, španščino, francoščino in nizozemščino, vključno z uporabniškim vmesnikom ter zvočno podporo in podnapisi knjižnične vsebine z dodatnimi jeziki za izvirnike Disney Plus.

Aplikacija podpira tudi zaprto besedilo, opisno zvočno in navigacijsko pomoč za pomoč naročnikom s posebnimi potrebami.

Oddaje in filmi: Kaj lahko gledamo na Disney Plus?

Zdaj, ko je Disney Plus že zaživel, spletna mesta, kot je Just Watch, olajšajo iskanje v katalogu storitve.

Na splošno Disney Plus vključuje vsebine same Disneyjeve blagovne znamke, Marvel, Pixar, Star Wars in National Geographic. Vključili bodo tudi programe iz Foxa – vseh 30 sezon Simpsonovih je na Disney Plusu na voljo že od prvega dne, več oddaj in filmov, kot so The Sound of Music, Princess Bride in Malcolm in the Middle, pa se jim bo pridružilo prvo leto.

Disney Plus je zasnovan tako, da je edino mesto, kjer lahko predvajate vse Disneyjeve filme, začenši s Captain Marvel in Avengers: Endgame ob zagonu, pozneje pa preostali del.

Disney Plus bo hranil tudi celotne knjižnice filmov Pixar, Vojne zvezd in Disney Vault linije klasičnih ročno narisanih animiranih filmov – Bambi, Levji kralj, Sneguljčica in tako naprej.

Disney Plus

Disney Plus

Disney Plus načrtuje tudi množico izvirnih dokumentarnih filmov, resničnostnih šovov, tekmovalnih serij, zakulisnih funkcij, videov narave in pustolovščin, animiranih programov – seznam se nadaljuje. Disney bo morda predstavil tudi kratke filme v živo, ki so jih posneli s svojim programom inkubatorja Launchpad, namenjen povečanju priložnosti za ustvarjalce filmov iz manj zastopanih skupin.

Čeprav bodo vsi Disneyjevi filmi predvajali izključno na Disney Plusu, družba ne načrtuje pretoka nobenih svojih velikih proračunskih filmov, medtem ko se predvajajo v kinematografih.

V Sloveniji storitev Disney Plus še ni na voljo, niti ni znano, če kdaj bo.

Avtor: M.V.

Vir slik: Disney Plus