• C Novo mesto
  • 11:16
  • Pet, 19.04.2024

Gmail pošta – Nasveti in triki, ki jih morate poznati

Ste kdaj pomotoma poslali e-pošto nekemu, ki mu le ta ni bila namenjena ali pa ste jo le hoteli shraniti kot osnutek? Morda vam je zmanjkalo prostora za shranjevanje e-pošte in dejansko plačujete za več prostora v vašem nabiralniku. Ne veste kako preko Gmail pošte poslati velike datoteke? Če je tako, niste edini! Da bi se temu izognili, potrebujete le nekaj več navodil za Gmail pošto.

S temi koristnimi nasveti in triki lahko vašo Gmail pošto prestavite na višjo raven. Gmail je eden od prevladujočih ponudnikov e-poštnih storitev z veliko funkcijami za povečanje produktivnosti. Čeprav veliko uporabnikov uporablja Gmail pošto, se le nekateri zavedajo naprednih funkcij Gmail pošte, ki so na voljo. Številne izjemne funkcije so v preprosto skrite golemu očesu v vašem Gmail računu.

gmail pošta

Prvi korak za obvladovanje računa v Gmail pošti je to, da se zavedate, da potrebujete nekaj dodatnih nasvetov. Teh nekaj nasvetov vam bo pomagalo pri navzkrižjih s prejetimi sporočili, pošiljanju novih sporočili, prilagajanju računa, kot tudi najboljši izkoristek najnovejših posodobitev Gmail pošte in še več.

Prekliči poslano Gmail pošto
Pojdite na Nastavitve> Splošno in označite »Omogoči razveljavitev pošiljanja«. Nato boste imeli med 5 in 30 sekundami (nastavite časovno omejitev), da ustavite pošiljanje e-pošte po tem, ko jo pošljete. Če želite preklicati e-pošto v tem času, ko pritisnete Pošlji, kliknite gumb Razveljavi, ki se pojavi.

Preverite črkovanje v svojem sporočilu 
Med tipkanjem kliknite puščico navzdol v spodnjem desnem kotu. Nato kliknite na Preveri črkovanje. Napake bodo označene z rumeno barvo. Prav tako lahko dobite napredno pomoč z uporabo razširitve Grammarly v vašem brskalniku.

Izpostavite bistvo
E-poštni nabiralniki, kjer se giblje veliko pošte, hitro popeljejo v zmešnjavo. Da bi prejemnik takoj opazil vaše sporočilo, poudarite glavne stavke in prosite za odgovor. Če želite to narediti, morate aktivirati funkcijo »Citiraj izbrano besedilo« v Labs. Nato v sporočilu preprosto označite stavek, nato pa kliknite Odgovori. Predhodno izbrano besedilo se sedaj prikaže neposredno pred vnosnim poljem.

Uporabite bližnjice na tipkovnici
Gmail pošta podpira bližnjice na tipkovnici med ogledom seznama (npr. Prejeto, Vse pošte, Osnutki, rezultati iskanja itd.), preden pa bližnjice laho začnemo uporabljati, jih je potrebno v nastavitvah vklopiti:

c, da sestavite novo pošto
j in k, da premaknete kazalec navzdol in navzgor
x, da izberete/prekličete izbiro, ki jo je pokazal kazalec
e arhivirate vse teme, ki so bile izbrane
[Enter], da vstopite/potrdite, kamor/kar kaže kazalec
»G i«, da odprete mapo »Prejeto«
»G a«, da odprete vso pošto
»G d«, da odprete osnutke

Znotraj e-poštnega sporočila
n in p, če želite brskati po sporočilih navzgor in navzdol
a, da odgovorite na vsa e-poštna sporočila (ali r, da odgovorite posamično)
f, da pošljete sporočilo, ki ga je pokazal kazalec
u, da se vrnete v prejšnji pogled seznama. To je enako kot gumb za nazaj.

Druge uporabne bližnjice:
/ da bo iskalna vrstica aktivna
»* U«, da izberete vsa neprebrana e-poštna sporočila
»* N« preklic izbira vseh e-poštnih sporočil
Shift + i označite vsa izbrana e-poštna sporočila kot prebrana
Shift + u, da označite vsa izbrana e-poštna sporočila kot neprebrana

Več si lahko ogledate na spodnji sliki:

Uvozite druge e-poštne naslove
Če imate starejše e-poštne naslove, do katerih dostopate v drugih poštnih odjemalcih, lahko te e-pošte nastavite neposredno v svojo mapo »Prejeto« v Gmail pošti. Pojdite v Nastavitve> Računi in uvoz> Preverite pošto iz drugih računov. Nato vnesite ostale e-poštne naslove in sledite naslednjim korakom, da bodo vaša e-poštna sporočila poslana v Gmail pošto.

Kopirajte slike v e-poštno sporočilo
Za uporabnike Gmail pošte, ki pogosto pošiljajo fotografije v e-poštnih sporočilih, Gmail pošta ponuja še več priročnih funkcij. Poleg tipičnega gumba »Pripni datoteko«, ki se skriva za ikono sponke, obstaja tudi možnost vlečenja in spuščanja slik iz računalnika v Gmail pošto. Fotografije iz interneta se lahko enostavno prilepijo tudi v sporočila: z desno miškino tipko kliknite sliko in jo kopirajte s pomočjo ukaza Kopiraj sliko. Prilepite fotografijo v e-pošto z desnim klikom in z ukazom Prilepi.

Blokirajte uporabnike
Tudi vam kdo pošilja nezaželena “spam” sporočila? Namesto, da bi se borili z njimi, vam Gmail pošta omogoča, da jih preprosto blokirate. V e-poštnem sporočilu, ki ste ga prejeli, kliknite spustni gumb poleg puščice za odgovor in nato izberite “Blokiraj [ime]”. S tega poštnega naslova ne boste nikoli več prejeli e-pošte.

Dodajte Google koledar v svojo Gmail pošto
Če pogosto izgubite občutek o datumu in času, vam bo ta trik v Gmail pošti pomagal. To je funkcija iz Gmail-ovih laboratorijev. Pojdite v Nastavitve> Labs. Pomaknite se navzdol na pripomoček Google koledar in ga omogočite. Zdaj kliknite Shrani spremembe. Ko to dovolite, se v vašem nabiralniku prikaže pripomoček Google koledar.

Pike ne igrajo vloge
Skrivnost Gmail pošte je, da pike v imenu pred @gmail dejansko niso pomembne. Torej, pošiljanje e-poštnega sporočila na janez.novak.123@gmail.com je enako kot pošiljanje na janeznovak123@gmail.com.

Uporabite Google Drive za pošiljanje velikih prilog
Gmail pošta ima omejitev priponk 25 MB. Kaj, če želite poslati datoteko preko e-pošte, ki je večja od te omejitve? Preprosto dodajte datoteko v svoj Google Drive, nato v oknu za sestavljanje Gmail pošte kliknite gumb Google Drive in izberite datoteko.

Opomnik, če želite vključiti priloge
Odlična funkcija Gmail pošte je, da vas bo dejansko opomnila, da dodate datoteke v e-poštna sporočila, če vidi, da ste napisali besedno zvezo, kot je “V prilogi pošiljam dokument”, a tega dejansko  niste storili.

Preiščite bolj efektivno
Iščete določen e-poštni naslov, ali ne morete najti prejetega sporočila? Kliknite puščico zraven ikone povečevalnega stekla, da uporabite napredni iskalni element Gmail pošte. To vam omogoča, da vnesete skoraj vse parametre, ki bi jih radi uporabili za iskanje po svojem nabiralniku.

Dodaj emoji
Ja, tudi Gmail pošta ni imuna na emoji-je. Dodate jih lahko toliko, kolikor želite, tako da kliknete na orodno vrstico emoji, ki se nahaja v meniju na dnu okna za sestavljanje e-poštnega sporočila.

Preprosta odjava od reklamnih sporočil
Gmail pošta olajša odjavo iz nadležnih glasil. Seveda lahko v e-poštnem sporočilu kliknete povezavo za odjavo, vendar včasih pošiljatelji dobro opravijo nalogo skrivanja le tega. Gmail pošta bo skenirala e-poštno sporočilo in vam našla bližnjico do naslova pošiljatelja. Z enim klikom se odjavite!

Uporabite pogovore Hangouts iz Gmaila
Hangouts je Google-ova platforma za takojšnje sporočanje. Obstajajo namenske spletne in mobilne aplikacije, iz Gmail pošte pa lahko tudi dostopate do klepetalnic »Hangout«, kar olajša komuniciranje, če sta oba uporabnika Gmail pošte dosegljiva. Preprosto kliknite gumb Hangout v stranski vrstici Gmail pošte, da si ogledate seznam pogovorov Hangouts.

Dostop drugemu uporabniku do svoje Gmail pošte
Google vam omogoča, da dostop do svoje Gmail pošte delite z nekom drugim, kot je na primer vaš pomočnik. Preprosto odprite Nastavitve> Računi in uvoz> Deli dostop do svojega računa in delili boste dostop nekomu, ki bo dobil dovoljenje za branje in odgovarjanje na vaša sporočila.

Preverite, če kdo drug dostopa do vaše Gmail pošte
Po drugi strani pa Gmail pošta omogoča tudi, da vidite ali lahko kdo drug dostopa do vašega računa brez vašega vedenja. Kliknite povezavo »Zadnji podatki o dejavnosti računa« na dnu nabiralnika Gmail pošte in videli boste naslov IP in lokacijo, od kod je bil dostop do vašega Gmail računa.

Pošiljanje in arhiviranje ob istem času
Ko odgovorimo na Gmail pošto, jo običajno tudi arhiviramo. Gmail pošta pa nam omogoča, da se ta koraka iz dveh spremenita v enega. Pojdite v Nastavitve> Splošno in omogočite funkcijo »Pošlji in arhiviraj odgovor«. Zdaj boste videli gumba »Pošlji«, ki se ji bo pridružil gumb »Pošlji in arhiv« v okencih za sestavljanje Gmail pošte.

Omogočite namizna obvestila
Gmail pošta vam omogoča, da omogočite namizna obvestila, tako da boste obveščeni o novih e-poštnih sporočilih, tudi če so vse druge aplikacije na vašem namizju zaprte. Če želite omogočiti namizna obvestila, odprite Nastavitve> Splošno> Namizje in jih preklopite »VKL.«.

Kličite iz Gmail pošte
Da, dejansko lahko pokličete katerega koli od svojih stikov preko Gmail pošte. Če želite to narediti, morate prenesti vtičnik Google Talk za pogovore Hangout. Zdaj kliknite povezavo »Ustvari klic« v mapi »Prejeto« v Gmail pošti in vnesite številko, ki jo želite poklicati.

Oglejte si več sporočil v mapi »Prejeto«
Gmail pošta privzeto prikaže 50 sporočil v mapi »Prejeto«, toda dejansko lahko to številko nastavite na 100. To naredite tako, da odprete Nastavitve> Splošno> Največja velikost prikaza strani in izberite »100«.

Uporabite vtičnike, da bo Gmail pošta še močnejša
Gmail pošta podpira vtičnike. In prav tako kot vtičniki razširijo zmogljivosti spletnih brskalnikov, razširjajo možnosti tudi Gmail pošte. Tukaj lahko preverite nekaj priročnih vtičnikov Gmail pošte.

Avtor: Marko Vidrih

 

Gmail pošta – Nasveti in triki, ki jih morate poznati
1 od 3
gmail pošta
gmail pošta
gmail pošta
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.