• C Novo mesto
 • 20:40
 • Sre, 12.06.2024

Google Chat: 10 nasvetov za uporabo googlovega klepetalnika

Google Chat je komunikacijska aplikacija oziroma orodje, ki jo je razvil Google. Po letu 2021 je Chat doživel kar nekaj sprememb, zato je pomembno, da ga znamo uporabljati prav vsi. Da bi videli, kako se je Google Hangouts prelevil v Google Chat, smo del prispevka namenili tudi temu. Kako pa se uporablja Google Chat? Našli boste 10 nasvetov za uporabo Google Klepeta.

Kako je nastal Google Chat?

Marca 2017 je Google predstavil Google Hangouts Chat kot neposredno konkurenco priljubljenim orodjem za timsko sodelovanje, kot sta Slack in Microsoft Teams. Platforma je bila zasnovana za izboljšanje komunikacije in sodelovanja znotraj organizacij in skupin.

Google Chat je bil brezhibno integriran v širšo zbirko orodij za produktivnost in sodelovanje Google Workspace (prej G Suite). Ta integracija je uporabnikom omogočila preprosto preklapljanje med e-pošto (Gmail), sodelovanjem pri dokumentih (Google Dokumenti, Preglednice, Predstavitve) in klepetom znotraj ene same platforme, kar zagotavlja enoten in učinkovit delovni prostor.

Prehod iz Google Hangouts v Gmail in Google Chat

Prehod iz Google Hangouts v Gmail in Google Chat

Nekatere izjemne funkcije Google Chat so vključevale neposredno sporočanje, skupinske klepete, pogovore v nitih, možnost skupne rabe datotek in dokumentov iz Google Drive ter integracijo z aplikacijami in roboti tretjih oseb za povečanje produktivnosti. Poleg tega je Google Chat ponudil robustne zmožnosti iskanja za iskanje preteklih sporočil in datotek, kar je izboljšalo splošno uporabniško izkušnjo.

Da bi olajšal nemoten prehod iz storitve Google Hangouts, je Google uporabnikom in organizacijam ponudil možnosti selitve, da svoje pogovore in stike premaknejo na novo platformo Google Chat. Ta prehod je bil postopen, da se uporabnikom zagotovi postopno prilagajanje na novo izkušnjo klepeta. Kot del prizadevanj za poenostavitev svojih storitev sporočanja je Google v začetku leta 2021 preimenoval Google Hangouts Chat v »Google Chat«. Namen tega preimenovanja je zagotoviti jasnejšo razliko med komunikacijskimi orodji, ki so usmerjena k potrošnikom, in orodji, osredotočenim na podjetja, znotraj Googlovega ekosistema.

Tekoči razvoj storitve Google Chat je vključeval redne posodobitve in izboljšave, saj si je Google prizadeval, da bi bil bolj konkurenčen in bogat s funkcijami v prostoru za timsko sodelovanje in sporočanje. Ta prizadevanja so bila del Googlove širše strategije, da svojim uporabnikom ponudi celovit nabor komunikacijskih in produktivnih orodij.

Ikona za aplikacijo Google Chat

Ikona za aplikacijo Google Chat

Nasveti za uporabo Google Chat

 • Ustvarite svoj prostor: Če uporabljate Google Chat, razmislite o ustvarjanju prostora za skupinske pogovore. V prostoru lahko povezujete pogovore, dodeljujete naloge in delite datoteke. Prostor je kot skupinski klepet na steroidih, kjer lahko storite veliko več. Na mobilni napravi lahko ustvarite nov prostor tako, da tapnete gumb Nov klepet in izberete možnost Ustvari prostor. Nadaljujte s poimenovanjem prostora in dodajte emoji kot njegovo prikazno sliko, če želite. Nato lahko povabite ljudi, da se pridružijo prostoru.
 • Hitro preklapljajte med več računi: S preprosto potezo lahko preprosto preklapljate med več računi v aplikaciji Google Chat za Android in iOS. Z enim prstom povlecite navzdol po fotografiji profila v zgornjem desnem kotu aplikacije. Ista poteza je na voljo tudi v mobilnih aplikacijah Gmail in Drive.
 • Izklopite obvestila o klepetu z načinom Ne moti: Ste zaposleni na sestanku, vendar vaš telefon ali računalnik nenehno brenči s sporočili v Google Klepetu? Ali pa želite nekaj časa v miru delati na prenosnem računalniku, ne da bi prihajala nova obvestila? V takšnih situacijah lahko začasno utišate dohodna obvestila s funkcijo Ne moti v Google Klepetu. Odprite aplikacijo Google Chat v telefonu Android. Odprite meni. Tapnite Nastavitve. Izberite Ne moti. Izberite trajanje, do katerega želite utišati obvestila o klepetu.
 • Preklopite v temni način: Ali raje uporabljate Gmail s svetlo temo v spletu ali v telefonu? Tudi Google Chata vam ni treba uporabljati s svetlo temo. Če želite, lahko storitev sporočanja nastavite na temni način. V Googlovem Chatu za splet boste v meniju z nastavitvami našli možnost preklopa na temno temo. V aplikaciji za Android tapnite Nastavitve v meniju. Nato tapnite Tema in izberite Temno.
Uporaba Google Chat aplikacije na računalniku in telefonu

Uporaba Google Chat aplikacije na računalniku in telefonu

 • Dodajajte med opravila: Ko imate v Google Chatu pomemben pogovor, lahko poljubno sporočilo dodate kot opravilo, če je to nekaj, na kar se morate pozneje vrniti. Preprosto dolgo pritisnite na sporočilo in izberite možnost Dodaj opravilom. V spletu boste to možnost našli tako, da kliknete gumb menija s tremi pikami poleg sporočila. Sporočilo se nato prikaže na vašem seznamu opravil Google Tasks.
 • Samodejno brisanje starih sporočil: Ko imate zasebni pogovor v Google Chatu in ga želite pustiti za seboj, izklopite zgodovino sporočil za ta pogovor. Chat samodejno počisti dnevnik klepetov po 24 urah. Odprite pogovor, za katerega želite izklopiti zgodovino. Nato izberite ime prejemnika in kliknite Izklopi zgodovino.
 • Pripnite pogovore na vrh: Ali pogosto dostopate do pogovorov v Google Chat? Lahko ga pripnete na vrh za hiter in enostaven dostop, namesto da bi se trudili, da bi ga našli na seznamu pogovorov. V mobilni napravi dolgo pritisnite na klepet in izberite možnost Pripni. V spletu kliknite meni s tremi pikami poleg klepeta in izberite Pripni.
 • Prejemanje e-poštnih obvestil za neprebrana sporočila: Google Chat lahko nastavite tako, da vam pošlje e-pošto za neprebrana neposredna sporočila ali omembe (@). To zagotavlja, da ne zamudite nobenega pomembnega pogovora, ki bi ga že morali videti. Omogočite (ali onemogočite) e-poštna obvestila za neprebrana sporočila Google Chat iz spleta. Odprite Google Chat v spletu. Kliknite Nastavitve v zgornjem desnem kotu. Izberite ustrezno možnost pod E-poštna obvestila v pogovornem oknu, ki se prikaže.
 • Uporabite napredno iskanje: Podobno kot Gmail tudi Google Chat ponuja čipe za napredno iskanje in predloge, ki vam pomagajo preprosto najti vsebino, ki jo iščete. Ko iščete v Google Chatu, lahko zožite rezultate glede na vrsto priloge, pogovore, datum, povezave in drugo.
 • Odprite klepete v okenskem načinu: Če uporabljate Google Chat za pogovor z več osebami hkrati v osebnem ali prenosnem računalniku, odprite okno za klepet v okenskem načinu. Tako lahko vodite več pogovorov hkrati, ne da bi nenehno preklapljali med zavihki klepeta. Odprite Google Chat v Chromu ali brskalniku po vaši izbiri v računalniku. Odprite klepet, ki ga želite odpreti, v okenski obliki. V zgornjem desnem kotu okna za klepet kliknite Izhod iz celotnega zaslona, ​​da pomanjšate okno za klepet v pojavnem oknu na dnu zaslona. V tej pomanjšani obliki imate lahko odprtih več oken za klepet.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: google.com, thekeywords.com, PCmag.com

godba