• C Novo mesto
 • 07:51
 • Sob, 15.06.2024

10 stvari, ki jih o Google Foto verjetno niste vedeli

godba

Google Foto se morda zdi kot preprosta storitev gostovanja slik, vendar je dejansko zelo zmogljiva. Google Foto premošča vrzel med shranjevanjem v oblaku, gostovanjem slik in storitvami souporabe slik, kar močno otežuje konkurenco Flickr, iCloud, Dropbox in OneDrive.

Verjetno veste, da lahko Google Foto varnostno kopira fotografije iz naprave Android ali iOS in do njih lahko dostopate s spleta. Verjetno veste celo, da Google Foto ponuja brezplačen neomejen pomnilnik, ko se odločite za njihovo »visoko kakovostno« nastavitev (kar pomeni fotografije do meje 16 megapikslov in videoposnetkov visoke ločljivosti do 1080p). Vse slike in videi višje kakovosti od tega, pa se bodo shranili v storitvi Google Drive. Čeprav je večina funkcij in storitev, povezanih s to aplikacijo že nekaj časa na voljo, so tu še nekateri triki, za katere morda niste vedeli:

 1. Iskanje ljudi, mest in predmetov

Google Foto bo samodejno uredil vaše naložene slike po lokaciji in datumu. Z naprednim prepoznavanjem slik in Googlovo veliko bazo podatkov lahko zlahka prepozna predmet na fotografiji. Tako lahko lažje poiščete slike recimo, poroke, ki ste jo obiskali prejšnji mesec, slike, ki ste jih posneli med počitnicami, slike vaših hišnih ljubljenčkov, hrane in še veliko več. V spodnjem desnem kotu se dotaknite ikone za iskanje in v polje vnesite, kar želite najti – kot je na primer hrana, avtomobili ali hišni ljubljenček, nato pritisnite »Enter« ali »Search« ali »Išči«.

Google Foto

Aplikacija Google Foto uporablja za združevanje fotografij nekaj zapletenih tehnik obdelave slik. Samodejno združene fotografije so prikazane v glavnem iskalnem vmesniku. Kategorije, ki jih boste videli tukaj, so odvisne od tega, kaj fotografirate. Te skupine so lahko mesta, ki jih obiščete, osebe, ki jih poznate, ali predmeti, kot so hrana, avtomobili, kolesa in drugo.

 1. Skupina podobnih obrazov skupaj in nalepke

Da bi lahko združili podobne obraze, ustvari Google Foto modele obrazov na vaših fotografijah. Tako lahko v knjižnici fotografij iščete fotografije nekaterih ljudi (npr. »Mama« ali »Janez«). Skupine za obraz in oznake so zasebne (vezane na vaš račun) in ne bodo prikazane nikomur, s katerim delite fotografije. Če želite ustvariti oznako za skupino obrazov, tapnite »Kdo je to?«, ki se nahaja na vrhu skupine obrazov. Vnesite ime ali vzdevek (ali izberite med predlogi). Ko označite skupino obrazov, lahko z njo iščete z iskalnim poljem. Če želite spremeniti ali odstraniti ime oznake, tapnite meni »Možnosti« in izberite »Uredi ali odstrani oznako imena«.

 1. Spremeni nastavitve varnostnega kopiranja in sinhronizacije

Fotografije in videoposnetki so varnostno kopirani na določen Google Račun. Vendar pa lahko v nastavitvah računa spremenite, katere fotografije želite varnostno kopirati. V zgornjem levem kotu se dotaknite menija in izberite »Nastavitve> Varnostno kopiranje in sinhronizacija«.

Aktivni račun: Če želite spremeniti Googlov račun, v katerega shranjujete tudi fotografije in videoposnetke, se ga dotaknite, da ga označite in spremenite.

Velikost nalaganja: Tu lahko izbirate med dvema velikostma shranjevanja »Visoka kakovost« in »Original«. Z nastavitvijo »High Quality« lahko varnostno kopirate neomejene fotografije in videe. Z nastavitvijo »Original« dobite omejen pomnilnik (15 GB prostega pomnilnika), če pa vas skrbi originalna kakovost in fotografirate s fotoaparatom DSLR, je to dobra izbira. Za spremembo nastavitev kakovosti tapnite »Velikost nalaganja«, vendar ne pozabite, če jih spremenite v nastavitve »Original«, morate imeti dovolj prostora za shranjevanje v računu.

Varnostno kopirajte fotografije prek omrežja Wi-Fi: Izberite, ali želite varnostno kopirati fotografije samo v omrežju Wi-Fi ali Wi-Fi in mobilnem omrežju. Ne pozabite, če prenašate preko mobilnega omrežja, lahko porabite veliko podatkov za prenos, kar posledično zviša stroške vašega operaterja.

Samo med polnjenjem: Če vklopite to možnost, se bodo fotografije in videoposnetki naložili le, če je vaša naprava priključena na zunanji vir napajanja.

 1. Izbrišite fotografije po prenosu

Če že naložite fotografije v oblak, zakaj jih še vedno hranite v telefonu? Google Foto lahko samodejno odstrani slike in videoposnetke iz telefona, ko jih naloži, in odpravi odvečne kopije fotografije. Do nedavno je bila ta funkcija aktivirana samo, če ste aplikacijo nastavili tako, da varnostno kopira slike »Celotna izvirna ločljivost, zdaj pa je na voljo tudi »Visoka kakovost (brezplačno neomejeno shranjevanje)«. Funkcija »Pomočnik« storitve Google Fotografije vas bo pozvala, da izbrišete slike iz telefona, ko je vam bo zmanjkovalo prostora za shranjevanje na telefonu. Če sprejmete poziv, bo podal informacije o tem, koliko prostora lahko sprostite, če izbrišete slike in videoposnetke v napravi.

 1. Varnostno kopiranje fotografij z drugih aplikacij

Samodejna varnostna kopija storitve Google Foto je priročna, vendar privzeto varnostno kopira samo fotografije, posnete s privzeto aplikacijo za kamero. Če želite varnostno kopirati tudi fotografije, ki ste jih posneli v Instagram, WhatsApp, Viber in drugih podobnih aplikacijah za Android, lahko to storite. Morate vedeti le, kje te aplikacije shranjujejo posnete fotografije.

V telefonu s sistemom Android odprite aplikacijo Google Foto in v zgornjem levem kotu tapnite ikono menija. V meniju, ki se prikaže, izberite »Device Folders«. Opazili boste različne mape, ki vsebujejo slike iz različnih aplikacij, kot so Facebook, Instagram, aplikacije za sporočila in posnetki zaslona. Izberite, katere mape boste vključili ali izključili iz procesa varnostnega kopiranja. Če v Google Foto ne želite shranjevati fotografij s »posnetki zaslona«, ​​lahko pustite to mapo izklopljeno. In če želite vse te ljubke filtrirane Instagram slike, tapnite ikono v oblaku in v prihodnosti bo Google Foto skeniral to mapo.

Lahko pa izberete »Nastavitve> Varnostno kopiranje in sinhronizacija«, se dotaknite »Izberite mape za varnostno kopiranje…« in izberite mape, ki jih želite varnostno kopirati. Ta nastavitev je na voljo samo na napravah Android.

Google Foto

 

 1. Izberite Več fotografij z enim dotikom

Predstavljajte si, da morate iz svoje galerije izbrati sto fotografij in stokrat pritisniti na zaslon. Na srečo vam Google Foto omogoča, da izberete več fotografij hkrati. Medtem ko pregledujete slike v aplikaciji Google Foto, pritisnite in dolgo zadržite na katero koli fotografijo, da začnete z izbiranjem fotografij. Nato brez dvigovanja prsta povlecite navzgor, navzdol ali vstran. S tem postopkom lahko hitro izberete vrsto fotografij, ne da bi morali dvigniti prst. Na spletu lahko to storite tako, da držite tipko Shift.

 1. Povrnitev fotografij

Recimo, da ste pomotoma izbrisali napačne fotografije. Ali pa ste se samo premislili, ko ste pritisnili gumb Izbriši. Google Foto bo te slike v košu shranjeval vsaj 60 dni. Vse kar morate storiti je, da se pomaknete do mape za smeti, se dotaknete in pridržite fotografijo, ki jo želite izbrisati, nato tapnete puščico za obnovitev v zgornjem desnem kotu. Te slike lahko tudi trajno izbrišete iz smeti: označite le tiste slike, ki jih želite odstraniti, in znova izberite ikono brisanja.

 1. Skrijte lokacijo, kje so bile posnete fotografije ali videoposnetki

Podatki o lokaciji, shranjeni v vaših fotografijah, pomagajo Googlu združiti slike, vendar te podatke lahko tudi izključite. Na levi strani se dotaknite menija in izberite »Nastavitve«. V razdelku lokacije omogočite »Odstrani geo-lokacijo«, ki vam omogoča odstranjevanje informacij o geografski lokaciji iz fotografij in videoposnetkov, ki jih delite s povezavo.

 1. Uporabite Google Foto, medtem ko ste brez internetne povezave

Če niste povezani z omrežjem Wi-Fi ali mobilnim omrežjem, še vedno lahko uporabljate aplikacijo Google Foto. Če ste omogočili funkcijo »Varnostno kopiranje in sinhronizacija«, se bodo fotografije in videoposnetki, ki jih posnamete v času brez povezave, varnostno kopirali, ko boste znova vzpostavili povezavo z omrežjem Wi-Fi ali mobilnim omrežjem. Na fotografijah in videoposnetkih, ki čakajo na varnostno kopijo, boste videli ikono za nalaganje.

 1. Izdelajte zgodbe, animacije in lepe kolaže iz fotografij

Funkcija Google Stories »Google Zgodbe« ustvari pripovedni album, ki prikazuje kronološko zaporedje slik. Zgodbe lahko ustvarite le v mobilni aplikaciji. Odprite aplikacijo Google Foto in tapnite ikono za ustvarjanje (+) v zgornjem desnem kotu. Izberite »Zgodba« in izberete ustrezne fotografije, videoposnetke, dodajate napise in lokacije ter spremenite sliko na naslovnici. Zgodbo si lahko ogledate pozneje, tako da odprete »Zbirke«. Kadarkoli lahko izbrišete zgodbo brez brisanja fotografij v njej. S fotografijami lahko ustvarjate tudi kolaže in animacije. Ponovite zgornje korake in izberite »Animacija« ali »Kolaž«.

 

Google Foto je zdaj privzeta aplikacija za fotografije na večini telefonov s sistemom Android, ki je veliko več kot le običajna galerija. Ne potrebujete več varnostnih kopij vseh fotografij na trdih diskih in CD-jih. Google Foto ponuja brezplačen neomejen prostor za shranjevanje, zato ni razloga, da ne bi varnostno kopirali dragocenih spominov v oblak in izkoristili odlične Googlove funkcije za razvrščanje.

Avtor: Marko Vidrih

10 stvari, ki jih o Google Foto verjetno niste vedeli
1 od 3
Google Foto
Google Foto
Google Foto
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.