• C Novo mesto
  • 02:10
  • Čet, 29.02.2024

Razlogi, zakaj bo iPhone 12 boljši kot pričakovano!

Z Applovim prvencem, novim iPhone SE podjetje nadaljuje z lansiranjem novih izdelkov, kljub prisilnemu zaprtju maloprodajnih trgovin zaradi pandemije s koronavirusom. V letu 2020 se nestrpno pričakuje nov iPhone 12. Gre za prvi oštevilčeni iPhone model novega desetletja in sledi seriji iPhone 11, ki je bila precej konzervativna posodobitev serije iPhone XS. Prihajajoči modeli bodo iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Max in morda tudi iPhone 12 Pro Max. Ti bi naj imeli funkcijo 5G, s katero bi postali konkurenčni svojim tekmecem. To je smiselno, če upoštevamo, da je njihov glavni tekmec Samsung letos predstavil več telefonov s 5G funkcijo, vključno s telefoni Galaxy S20 višjega cenovnega razreda in bolj cenovno dostopno serijo mobilnih telefonov Galaxy A.

Zaslon iPhone 12 bo nove velikosti, kameri pa bo možno predstaviti 3D globinsko zaznavanje. Ni še točno znano kdaj bo nov iPhone 12 na policah trgovin, a obstaja ogromno govoric, da bi se to lahko zgodilo oktobra 2020, kar je približno mesec dni kasneje kot pri običajnem lansiranju novega Apple telefona, nekateri pa pravijo, da bi se to lahko zgodilo komaj v letu 2021. Tehnološki analitiki poročajo, da bo cena iPhone 12 nekje 649 dolarjev, cena za iPhone 12 Pro 999 dolarjev in za iPhone 12 Max 1099 dolarjev Lahko se zgodi, da bodo zaradi povečanih stroškov materiala in proizvodnje, tudi cene v maloprodaji višje.

Izgled novega iPhone 12

Za osvežitev videza, Apple običajno vsako drugo leto opazno kozmetično spremeni svoj iPhone, kar kupci z veseljem pričakujemo. Toda poročanja pravijo, da bo nov iPhone 12 izgledal podobno kot iPhone 11. Kljub temu Apple razmišlja, da bi v celoti prenovil zasnovo iPhone z ravnimi robovi, podobno kot pri novih iPadih, kar bo sigurno sprožilo val povpraševanja in povečano prodajo telefonov. Kot že rečeno, bodo po zadnjih informacijah na voljo štirje modeli, v treh velikostih (5,4-palčni zaslon, 6,1 in 6,7-palčni zaslon). Viri so izdali, da bi naj imel iPhone 12 kovinski okvir, zadnji del vseh štirih modelov bo še vedno izdelan iz stekla, a robovi bodo bolj kvadratni od zaobljenih pri trenutnih modelih. Pri telefonu iPhone 12 bo uporabljen aluminij, medtem ko bosta iPhone 12 Pro in Pro Max prišla z ohišjem iz nerjavečega jekla. Tudi drugi viri podobno navajajo in primerjajo zasnovo iPad Pro z novima telefonoma iPhone 12 Pro in Pro Max, ki bosta imela ravne robove iz nerjavečega stekla, bolj ostro zaobljene vogale in raven zaslon.

Applov novi iPhone 12

Apple je v letu 2019 predstavil novo polnočno zeleno barvo na iPhone 11 Pro in Pro Max. Ta barvna varianta se je, kljub nizkim pričakovanjem, prodajala zelo dobro. Ob izdaji novega iPhone modela obstaja možnost, da bo Apple predstavil še eno novo barvo in sicer mornarsko modro ter obdržal polnočno zeleno barvo. iPhone 11 Pro in Pro max sta ob polnočno zeleni barvi na voljo tudi v sivi, srebrni in zlati. Pričakuje se, da bodo tudi modeli iPhone 12 Pro in Pro max v teh odtenkih, kar pa zadeva klasičen iPhone 12, pa bo ta najverjetneje ostal v pastelnih barvah, tako kot klasičen iPhone 11. Ta iPhone 11 je na voljo v črni, zeleni, rumeni, vijolični, rdeči in beli barvi. Te barve se bodo najverjetneje v letu 2020 ponovile pri novi izdaji.

Zakaj je nov model iPhone boljši?

Vsi modeli iPhone 12 prvič prihajajo z zaslonom OLED. To omogoča precej močnejši zaslon tudi pri standardnih modelih telefona. Oblika OLED je tanjša in cenejša za izdelavo, kot zasloni uporabljeni pri iPhone 11 Pro, kar bi lahko pomenilo tudi nižje cene. Druga novost pri zaslonu telefona iPhone, ki izide 2020 je premik na hitrost osveževanja na 120 Hz. Trenutni telefoni iPhone in številni drugi pametni telefoni imajo hitrost osveževanja 60 Hz. Pri hitrosti osveževanja 120 Hz se zaslon hitreje naloži in zagotavlja lažjo izkušnjo, predvsem med pomikanje po družabnih omrežjih ali igranju iger. Ob tem pa obstajajo omejitve, ki lahko vplivajo na življenjsko dobo baterije.

Po drugi strani bodo imeli nekateri modeli iPhone 12 tanjše, cenejše in energetsko učinkovitejše zaslone, kot so trenutno v ponudbi iPhone 11, kar posledično omogoča, da bodo telefoni tanjši in življenjska doba baterije med polnjenji bo trajala dlje. Standardna modela iPhone bosta imela 128 GB prostora za shranjevanje, medtem ko bosta modela Pro in Pro Max prišla tudi z opcijo 512 GB.

Bo imel nov iPhone 12 funkcijo 5G?

Že julija 2019 je bilo napovedano, da bodo vsi modeli iPhone 12 podpirali 5G. Pri tem osnovni modeli najverjetneje ne bodo podpirali tehnologije mmWave 5G, saj se pričakuje, da bo ta funkcija rezervirana za dva vrhunska modela. Nekatere govorice kažejo, da bodo ob 5G povezljivosti 5nm A14 Bionic procesorja, imeli novi modeli 5G anteno po meri. To za povprečnega potrošnika pomeni še daljšo življenjsko dobo baterije in večjo porabo energije kot kdajkoli prej. To bi bilo zelo impresivno, saj je življenjska doba baterije iPhone trenutno najboljša, kar jih je mogoče videti pri Applu. Povečal se bo pomnilnik RAM, saj bi naj modela iPhone 12 Pro in Pro Max imela 6GB, kar je v primerjavi s prehodnimi modeli 2GB RAM-a več. IPhone 12 podpira tudi novo specifikacijo, ki bo omogočala skupno rabo vsebine s hitrostjo vsaj 20 do 30 Gbps, kar v bistvu pomeni, da bo telefon neverjetno hiter.  ž

iPhone 12 z zmogljivejšo kamero

Vse kar morate vedeti o novi kameri

Od iPhone X imajo novejši modeli na sprednji strani kamere, ki imajo 3D globinsko zaznavanje. Znana kot Face ID, ta funkcija pregleda obraz uporabnika za odklepanje telefona in odobritve digitalnih plačil. Nov iPhone 12 bi naj imel zmogljivejšo različico 3D tehnologije tudi na zadnji kameri. Ta bo omogočala večji razpon, kar bo uporabno predvsem za skeniranje okolja. Glavna sprememba pri nadgradnji fotoaparata bo dodan optični bralnik LiDAR, tako kot je pri iPadu Pro 2020. Ta lahko natančno oceni razdalje in s tem tudi globino, kar omogoča izboljšano fotografiranje v portretnem načinu in boljšo resničnost na fotografijah.

IPhone 12 Pro in Pro Max bi naj imela na zadnji strani štiri leče, od tega tri objektive in en optični bralnik LiDAR. Standardna modela novega telefona iPhone pa bi naj imela le dva objektiva kamere in bi bila brez 3D zaznavanja oziroma bralnika LiDAR. Vrhunski modela iPhone 12 bosta dobila novo tehnologijo za stabilizacijo slike, imenovano ”senzor-premik“, ki bi preprečila tresenje fotoaparata in ustvarjanje nekvalitetnih fotografij. Prav tako bi naj iPhone 12 imel 64MP glavno kamero, kar bi bila velika nadgradnja v primerjavi z 12MP pri prejšnjih različicah. To nakazuje, da bo imel nov telefon več leč, ki podpirajo nočno fotografiranje, ultra širok način slikanja pa bi lahko imel dodan poseben makro način.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay