• C Novo mesto
  • 12:20
  • Čet, 22.02.2024

Mordhau – slovenska videoigra, ki je velika uspešnica

Mordhau igra je dobila ime po prijemu iz nemške šole mečevanja, pri katerem vitez prime za rezilo meča in poskuša z obteženim ročajem udariti oklepljenega nasprotnika po glavi.

Preskusna različica Mordhau je pritegnila veliko pozornosti in ko so spomladi 2017 za financiranje zagnali kampanjo na platformi Kickstarter, so osnovni cilj dosegli v manj kot 24 urah ter do konca zbrali skoraj 300.000 USD sredstev. To je omogočilo nadaljnji razvoj in izid Mordhau konec aprila 2019.

Gre za simulacijo srednjeveškega bojevanja, pri kateri se igralci prek interneta spopadejo s hladnim orožjem v množici do 64 nasprotnikov. Poudarek je na mečevanju iz prvoosebne perspektive, a se igralec lahko oboroži tudi z orožji, kot so sulica, gorjača, kladivo ipd. ali strelja z lokom. Poleg tega lahko jezdi konja in napada z njegovega hrbta ter upravlja z oblegovalnimi stroji. Posebnost igre je povezovanje zamahov in sunkov z orožjem v sekvence napadalnih gibov ter pariranja, s katerimi poskuša zadeti nasprotnika in ubraniti njegove napade.

Mordhau

Igralec lahko preskuša vse načine tudi z računalniškimi nasprotniki brez povezave na strežnik.

Igra Mordhau ponuja več načinov igranja

  • Deathmatch: način vsi proti vsem z možnostjo team-deathmatch (skupina proti skupini).
  • Horde: sodelovalni način, igralci proti neskončni skupini računalniških nasprotnikov.
  • Frontline: sodelovalni način, v katerem se dve skupini igralcev pomerita med seboj in poskušata osvojiti isti objekt ali uničiti nasprotnikovega. V tem načinu lahko igralec izbere razred bojevnika, kot so vitezi s težkim oklepom, suličarji za boj proti konjenici, lokostrelci in inženirji, ki gradijo barikade ter popravljajo objekte.
  • Battle Royale: način vsi proti vsem brez oživljanja mrtvih igralcev (zmaga zadnji preživeli).

Igralec lahko preskuša vse načine tudi z računalniškimi nasprotniki brez povezave na strežnik.

Osnovna predpostavka je precej preprosta. V privzetem načinu Frontline prevzamete orožje kot krepak bojevnik iz enega od devetih razredov (ali pa si lahko oblikujete svoje) in se podate v borbo objektivno zasnovanih spopadov na privlačnih, realistično- strukturiranih srednjeveških bojiščih. Potem verjetno dokaj hitro »padete« proti nekomu, ki je nekoliko hitrejši ali bolj izkušen od vas, upajoč, da ste se naučili nekaj, kar lahko v naslednjem spopadu uporabite.

Vsak spopad v Mordhau je videti varljivo preprost, vendar je v resnici zelo zapleten. Dobro napisana in jasna vadnica vas bo sicer vodila skozi osnove, vendar je popolnoma druga stvar, da pravilno izvedete pravilne poteze v praksi. Potrebnih je veliko ur, da se začnete počutiti kompetentno.

Mordhau

Igra Mordhau se je izkazala za uspešnico in postala najbolje prodajani naslov na servisu Steam

Vse, kar počnete v boju, je zelo odvisno od stotink sekunde, zato bodo izkušeni igralci močno kaznovali neomajen ali neodločen meč.

Najboljši način za učenje igre Mordhau je Horde. Sovražniki so številčnejši, vojake pod nadzorom AI pa je lažje napovedati. Če preživite nekaj časa v Hordu, vam lahko pomaga, da se navadite na kontrole, različne vrste napadov in osnovne ideje, ki vam bodo pomagale ohranjati življenje v bojih.

Vsako igro v načinu Horde začnete samo s pestmi, a pridobite zlato za nagrado pri zmagovanju med boji. Različna orožja so razpršena po zemljevidu – ta lahko kupite z zlatom. To pomeni, da je skoraj vsako orožje v igri na tak ali drugačen način na voljo na zemljevidu Horde. Medtem ko se učite igranja, je dobro eksperimentirati z različnim orožjem in se naučiti, kako vsak od njih napada sovražnike in kakšni so njihovi napadi.

Pri Mordhau igrajte na moč vašega orožja

Boj v Mordhau se precej spremeni, odvisno od tega, katero orožje uporabljate. Obstaja pa nekaj načinov, kako oceniti, kako se morate boriti in kaj vaše orožje dobro počne. Vse orožje v Mordhau se lahko razdeli po dveh lastnostih: hitrost in doseg. To pomeni:

  • Hitrost: hitrost orožja napada in kako dolgo traja, da ga zanihate od začetka do konca.
  • Domet: kako daleč lahko seže vaše orožje in še vedno škodi sovražnikom.

Večinoma so orožja z daljšim dosegom počasnejša, orožje z večjo hitrostjo pa imajo krajši doseg.

To pomeni, da morate med pretepom, vedno paziti na svoje orožje. Če imate kratek meč, hitro napadajte, vendar boste morali biti blizu. Če imate dvoročni veliki meč, se morate držati oddaljenosti od sovražnika. Veliki meč se zaradi svoje velikosti vihti počasi, vendar lahko sovražnike dosežete z velike razdalje.

Mordhau igra je požela velik uspeh

Igra Mordhau se je izkazala za uspešnico in postala najbolje prodajani naslov na servisu Steam, ki je največji trg videoiger na svetu. V manj kot tednu od izida so prodali 200.000 izvodov, kar je podjetju prineslo večmilijonski prihodek. Zaradi ne povsem pričakovanega uspeha pa je imelo podjetje v prvih dneh veliko težav z vzdrževanjem strežnikov, ki niso zmogli navala igralcev na Mordhau, zaradi česar je veliko kupcev poročalo o težavah pri povezovanju in igranju igre Mordhau.

Ocenjevalci so Mordhau pohvalili predvsem razdelan sistem napadalnih gibov, kaotično, a zabavno bojevanje v množici in dobro grafično podobo.

Avtor: M.V.

Vir slik: Mordhau Facebook stran