• C Novo mesto
 • 01:38
 • Ned, 03.03.2024

Najboljše aplikacije za telefone in tablice Android

Sestavili smo seznam v katerem so najboljše aplikacije za telefon Samsung, Huawei, Sony, LG in ostale mobilne Android telefone in nekatere tablice. Tu je zbranih nekaj zelo uporabnih aplikacij, ki bodo prišle prav večini uporabnikov Android naprav. Seveda v kolikor vam katera od teh aplikacij ne ustreza se lahko odločite za katero drugo v trgovini Google Play. Izbira je velika, trenutno je za Android naprave na voljo preko 2,7 milijona aplikacij. V spodnjem seznamu pa so zbrane aplikacije za telefone, ki so najbolje ocenjene ali pa najbolj priljubljene. Vse naštete najboljše aplikacije so brezplačne.

Razvrščene so po abecednem vrstnem redu:

 1. 1Weather
 2. Alarmy
 3. Android Messages
 4. Evernote
 5. Google Drive
 6. Google Duo
 7. LastPass Password Manager
 8. Norton Antivirus
 9. PicsArt
 10. SwiftKey

1Weather

1Weather:Widget Forecast Radar sodi med najboljše aplikacije za vreme. Odlikuje jo preprost in pregleden dizajn, ki prikazuje, tako trenutno vreme, kot tudi vremensko napoved za prihodnjih 10 dni, radar, padavine, ter podatke o soncu in luni. 1Weather nudi 12 ličnih pripomočkov, ki poleg uporabnih vremenskih podatkov tudi lepo popestrijo domači zaslon telefona ali tablice. 1Weather tudi prikazuje radar padavin, da boste lahko videli nevihte, ki se približujejo.

Najboljše aplikacije: 1weather

V nastavitvah aplikacije lahko izberemo jezik po želji, nudi tudi Slovenščino. Sicer ni čisto vse prevedeno, a se velika večina izrazov prikazuje v slovenskem jeziku. Brezplačna različica ima vse funkcije, če vas motijo oglasi pa lahko za ceno 1,51 EUR odstranite oglaševanje. Podobno velja tudi za nekatere ostale aplikacije.

Alternativa: Med najboljše aplikacije za vreme sodi tudi Weather radar and live maps – The Weather Channel, ki sicer nudi manj nastavitev in pripomočkov, ima pa izjemno natančno napoved vremena, ter natančen radar padavin z dobro predikcijo gibanja padavin. Je solidna alternativa zgoraj navedene aplikacije za vreme.

Alarmy

Alarm Clock with Missions & Loud Ringtones -Alarmy, staro ime aplikacije je bilo “Alarmy – Sleep If U Can” (spi, če lahko), je napredna budilka z zanimivimi in seveda predvsem uporabnimi funkcijami. Če imate navado pritiskati dremež (snooze) ali celo preuranjeno izključiti svoj jutranji alarm, je Alarmy za vašo napravo nujno potrebna aplikacija. Alarmy ima edinstven način, da z reševanjem ugank in izzivov izključite zvonjenje in tako preženete jutranjo lenobo. Še več, stopnjo zahtevnosti teh izzivov lahko nastavite po svojih željah.

Najboljše aplikacije: alarmy

Ta zelo uporabna aplikacija vsebuje tudi način fotografiranja, kjer lahko alarm izklopite s fotografiranjem registriranega mesta. Vse to z namenom, da takrat ko izključite alarm ste zares zbujeni in tako preprečite nadaljnje spanje, ter posledično zamujanje v službo ali v šolo. Alarmy resda sodi med najboljše aplikacije, a je po vsej verjetnosti tudi najbolj nadležna na tem seznamu. V naše dobro seveda.

Android Messages

Android Messages oziroma po novem “Messages”, kot se sedaj imenuje, je Googlova uradna aplikacija za pošiljanje sporočil (SMS, MMS) in klepet (RCS). Gre za preprosto in zanesljivo aplikacijo za sporočila, ki poleg osnovnih tekstovnih funkcij podpira tudi skupinska sporočila, tekst obogaten s slikami, GIF animacijami, smajliji, nalepkami, videoposnetki in zvočnimi sporočili.

Najboljše aplikacije: android-messages

Android messages omogoča tudi pošiljanje SMS sporočil iz računalnika preko Google Messages spletne strani, kar je tudi glavni razlog za priporočilo in uvrstitev med najboljše aplikacije.

Alternativne SMS/MMS aplikacije: Tisti, ki funkcije pošiljanja SMS-ov iz računalnika ne potrebujete pa lahko preizkusite katero izmed teh dveh zelo popularnih SMS/MMS alternativ: Textra in pa Yaata.

Evernote

Evernote je večplastni pripomoček za organiziranje dogodkov in beleženje zapiskov v različnih oblikah, vključno z besedilom, fotografijami, zvokom, video posnetki in skicami. Lahko se sinhronizira med vsemi vašimi napravami, kar olajša potek dela.

Najboljše aplikacije: evernote

Evernote ima tudi pripomočke za domači zaslon za hiter dostop do beležk. Je ena izmed osnovnih aplikacij za Android za vsakega uporabnika. Evernote sodi med najboljše aplikacije, saj je zelo priljubljen zaradi estetsko prijetnega vmesnika in velikega števila funkcij, kar ga naredi precej edinstvenega v svoji kategoriji.

Google Drive

Google Drive je vsestranska brezplačna aplikacija za hranjenje in urejanje datotek. Čeprav je Google Drive že prednameščen na večini telefonov smo ga vseeno vklučili med najboljše aplikacije saj mnogo uporabnikov ne ve čemu služi. Google Drive je varen prostor v oblaku za vse vaše datoteke, ki vam hkrati omogoča, da lahko dostopate do njih iz poljubnega pametnega telefona, tablice ali računalnika.

Vsi novi uporabniki ob prijavi trajno dobijo 15 GB brezplačnega prostora na strežnikih podjetja Google. Po potrebi pa lahko tudi dokupite dodaten prostor. Datoteke v storitvi Drive, na primer videoposnetki, fotografije in dokumenti, so varnostno kopirane, zato ni nevarnosti, da bi jih izgubili.

Najboljše aplikacije: google-drive

Google Drive je kompatibilen z naborom aplikacij in sicer: Google Dokumenti, Google Preglednice, Google Predstavitve, Google Foto, Gmail, Google Koledar in Google Keep – zapiski in seznami.

Nekatere funkcije teh aplikacij vključujejo sodelovanje v živo, funkcije za globoko skupno rabo in združljivost z dokumenti Microsoft Office. V storitvi Drive lahko preprosto povabite druge, da si ogledajo, urejajo ali komentirajo vaše datoteke. Google Drive aplikacija omogoča tudi optično branje (skeniranje) papirnih dokumentov z uporabo fotoaparata vaše naprave.

Google Duo

Google Duo – Visokokakovostni videoklici sodi med najboljše aplikacije za telefon, saj omogoča hitre video klice z zelo preprostim vmesnikom in posebno funkcijo tok-tok. Z enim samim dotikom izberete stik in takoj vzpostavite klic, enako kot pri običajnem telefonskem klicu. Edinstvena funkcija “Tok-tok” vam omogoča, da klicatelja vidite v živo, preden sprejmete klic.

Aplikacija nudi tudi možnost video sporočil, ko klicana oseba ne more sprejeti vašega klica ji lahko pustite video sporočilo. Z video sporočilom lahko še vedno zajamete celoten trenutek, ki ste ga želeli deliti.

Najboljše aplikacije: google-duo

Mogoče imate vi Android telefon, vaš prijatelj pa iPhone? Ni težav, Google Duo deluje v pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, tako Android, kot iOS. Z Google Duo so video klici na obeh platformah enostavni in hitri. V primeru, ko video klic ni mogoč, pa lahko z Google Duo opravite tudi navadne glasovne klice.

LastPass Password Manager

LastPass Password Manager je upravitelj gesel, ki vam omogoča varno shranjevanje prijavnih gesel spletnih strani, spletnih storitev in aplikacij. Poleg gesel nudi varno shranjevanje vaših osebnih podatkov, kar je uporabno za hitro izpolnjevanje spletnih obrazcev. Ima tudi funkcijo generiranja novih gesel, tako vam pomaga generirati zelo varna gesla, ki jih lahko uporabite v svojih novih računih.

Vsa shranjena gesla so zaščitena z glavnim geslom, pri čemer LastPass uporablja AES 256-bitno zaščito. Prednost LastPass-a je ta, da si zapomnite samo eno glavno geslo. LastPass pa pomni vsa ostala gesla, ki jih uporabite ob registracijah na raznih spletnih straneh.

Najboljše aplikacije: lastpass

LastPass podpira več različnih platform, tako da ga lahko uporabljate v računalnikih in mobilnih napravah. Shranjena gesla in osebne podatke lahko tako sinhronizirate v vseh svojih napravah. Ne le da LastPass sodi med najboljše aplikacije, ampak jo enostavno morate imeti v izogib pozabljenim geslom.

Nasvet: Za glavno geslo vam svetujemo, da si sestavite eno zelo varno geslo. Sestavljeno naj bo iz vsaj 12 znakov, ki vključujejo male in velike črke, številke in posebne znake.

Primer dobrega varnega glavnega gesla: ToJ3mo)3Ge5L@.

Pri tem geslu smo uporabili vse priporočene parametre in hkrati sestavili zvezo, ki si jo zlahka zapomnimo. ToJ3mo)3Ge5L@ = prispodoba na: “To je moje geslo”. To je le primer, kako naj bi izgledalo varno geslo, vi si sestavite svoje geslo za katerega boste vedeli samo vi. Svoje glavno geslo uporabite izključno kot glavno geslo v LastPass-u in ga ne uporabljajte nikjer drugje. Za prijavo v razne spletne strani si sproti generirajte nova unikatna gesla, za pomnjenje le teh pa bo skrbel LastPass.

Norton Antivirus

Norton Mobile Security and Antivirus je najboljša aplikacija za proaktivno zaščito pred zlonamerno programsko opremo, vohunsko programsko opremo in protivirusno zaščito. Pomaga zaščititi vaše Android naprave pred grožnjami, kot so zlonamerne aplikacije, kraje in spletna mesta, namenjena kraji vaših podatkov in denarja.

Proaktivna protivirusna zaščita preverja prenešene datoteke in vsebino vaše naprave. Pomaga odstraniti programe, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo, vohunsko programsko opremo ali virus, ki lahko poškoduje ali upočasni napravo.

Najboljše aplikacije: norton

Funkcija “Wi-Fi varnost” pomaga vaši napravi ostati varna pri povezovanju z javnimi Wi-Fi omrežji in vas obvesti vsakič, ko je povezava nezaščitena. Pri funkciji “Varno iskanje” se brskalnik poveže s podatkovno zbirko Norton Symantec za globalne grožnje, da bi v vaših rezultatih iskanja označil nevarne strani.

Funkcija “Zaščita izgubljenega in ukradenega telefona” sledi lokaciji vaše naprave in shranjuje zadnjo znano lokacijo. Ko je raven napolnjenosti baterije kritična, sproži alarm ali tiho naredi fotografijo “Sneak Peek”, ki posname tistega, ki uporablja napravo, ne da bi vedel.

Ob namestitvi se prične preizkusno obdobje Premium Norton Mobile Security, ki traja 30 dni. Ko se preizkusno obdobje zaključi, lahko Norton še naprej uporabljate z vsemi naštetimi brezplačnimi funkcijami, ki bodo skrbele, da bo vaša naprava varno zaščitena.

PicsArt

Z več kot 600 milijoni prenosov je PicsArt Photo Editor: Pic, Video & Collage Maker ena izmed najbolj priljubljenih za urejanje fotografij na Androidu. Presenečeni boste nad številnimi možnostmi za prilagajanje fotografij. Ima vgrajeno družabno omrežje za skupno rabo fotografij. Značilnosti PicsArta vključujejo kolaž, risanje fotografij, okvirjev, nalepk, brezplačno obrezovanje, orodje za kloniranje, premik z nagibom, orodje za spreminjanje perspektive in še veliko več.

Najboljše aplikacije: picsart

 

SwiftKey Keyboard

SwiftKey Keyboard sodi med najboljše aplikacije saj ponuja izjemno tipkovnico za Android telefone in tablice. Tipkovnica SwiftKey uporablja umetno inteligenco, ki ji omogoča učenje uporabnikovega načina pisanje in zadovoljivo napovedovanje katera bo naslednja beseda, ki jo namerava uporabnik vnesti.

Najboljše aplikacije: swiftkey

SwiftKey odlikuje samodejno popravljanje teksta in tipkanje z gestami za hitrejši vnos besedila. Poleg tega ima tudi vgrajen iskalnik GIF animiranih sličic, široko paleto različnih preoblek in je odlična tipkovnica za večjezično uporabo. Druge funkcije vključujejo namensko vrstico s številkami, SwiftKey Flow, ki omogoča tipkanje s kretnjami, ter sinhronizacijo.

Alternativa: Solidna alternativa je Gboard, Googlova tipkovnica, ki je prav tako precej dobra.

 

Vir slik: Google Play, Pixabay, pripravil: M.Vidrih