• C Novo mesto
  • 22:39
  • Pon, 20.05.2024

Je res slabo imeti svoj namizni računalnik na tleh?

Kljub imenu – “namizni računalnik” nimajo vsi uporabniki namiznega računalnika na mizi. Ta ogromen “namizni računalnik” se velikokrat znajde kar na tleh. Pa je to res v redu?

Preproga lahko blokira pretok zraka

Sodobne ohišja računalnikov na dnu običajno niso popolnoma ravna. Imajo noge, tako da je njihova podlaga malo dvignjena od tal. Pod namiznem računalniku tako kroži tok zraka. Vsak namizni računalnik ima vgrajene ventilatorje, ki izločajo vroč zrak in odprtine, ki omogočajo vstop hladnega zraka; v nekaterih primerih ima tudi dodatne sesalne ventilatorje, ki še dodatno olajšajo pritok hladnega zraka.

Namizni računalnik

Namizni računalnik naj bi tako deloval brezhibno. Če postavite kovček na neko debelo plišasto talno oblogo, bo preproga morda blokirala nekaj tega pretoka zraka. To zna biti zelo slabo, če bi zrak prihajal v ali iz računalnika skozi dno ohišja. Slabo je, tudi če zrak ne more v ali iz ohišja, če pa se vaš namizni računalnik nekoliko potopi ali posede v preprogo, se lahko zaradi pomanjkanja pretoka zraka v njem pojavi pretirana toplota, ki pelje do okvare.

Seveda, če imate na vaših tleh tanko preprogo, lahko namizni računalnik stoji na tej preprogi z veliko pretoka zraka pod njim. In če dejansko nimate preproge, to sploh ni vprašanje. Vaš namizni računalnik bo na ravnih tleh deloval, kot bi delal na ravnem pultu ali mizi.

Preden postavite računalnik na tla, razmišljate o pretoku zraka. Izogibajte se postavitvi računalnika na debelo preprogo. Če je preproga težava, razmislite o tem, da namizni računalnik položite na ploščad na preprogi. Lahko kupite namenski voziček, kot stojalo za namizni računalnik, ki tudi olajša premikanje le tega. Celo kos lesa na tleh in polaganje računalnika na leseno ploščad bo rešilo to težavo, čeprav morda ne izgleda prav lepo.

Vaš namizni računalnik bo posesal ves prah na tleh

Vaša tla imajo skoraj zagotovo več prahu, las in druge umazanije, kot vaša. To je pomembno – ventilatorji vašega računalnika sesajo in odvajajo zrak. Ti navijači sesajo prah, umazanijo in drugo direktno v računalnik.

Namizni računalnik

Namizni računalnik

To se zgodi ne glede na to, kje namestite namizni računalnik. Tudi če imate računalnik na mizi, ga boste morali občasno prepihati s stisnjenim zrakom. Toda vaš namizni računalnik bo verjetno sesal več prahu in umazanije, ko bo na tleh. Prah postane problem pri hlajenju računalnika.

Prav tako je lažje očistiti namizni računalnik, ki je na mizi. Če je na tleh v kotu – kako pogosto boste premaknili ohišje računalnika in očistili prah ter postavili vse kable nazaj? Enostavnejše je čiščenje samo okoli računalnika, na mestu, kjer stoji vaš računalnik, pa nastaja gora prahu.

Namizni računalnik

Namizni računalnik

Če vaš namizni računalnik ostane na tleh, ga morate redno razprašiti – verjetno pogosteje, kot bi morali, če ga boste postavili na mizo. Odvisno je od prašnosti vašega stanovanja oziroma tal, vendar boste je piporočljivo preveriti vsakih nekaj mesecev. Prav tako ne pozabite očistiti okrog in zadaj, da se izognete nabiranju prahu.

Poleg tega je nadstropje za namizni računalnik – dobro

Težave s prezračevanjem in prahom, ki povzročajo pregrevanje, so glavni razlog, zaradi česar se običajno priporoča, da namizni računalnik ne postavite na tla. Ampak, če imate obe stvari pod nadzorom in ste to premislili, ali je res problem če imate namizni računalnik na tleh? Ne, sploh ne. V redu je.

Tla so lahko v nekaterih primerih celo bolj zaželena. Obstaja velika verjetnost, da boste imeli več prostora na tleh kot na vaši mizi in da bo vaš namizni računalnik na tleh, sprostil nekaj prostora na mizi. Nekateri ljudje s težkimi računalniškimi stolpi so zaskrbljeni zaradi padca namiznega računalnika z mize na otroke ali hišne ljubljenčke.

Namizni računalnik

Namizni računalnik

Seveda so lahko vaše okoliščine drugačne. Če obstaja nevarnost poplavljanja, je vaš namizni računalnik varnejši, če je na mizi.

Vsi ti vidiki so najpomembnejši pri igralnih računalnikih ali delovnih postajah, ki ustvarjajo veliko toplote. Če imate namizni računalnik, ki ga ne uporabljate tako pogosto, ta ne ustvarja veliko toplote, zato prezračevanje ni tako pomembno vprašanje. Moderni, lahki namizni računalniki pa so pogosto majhne škatle, ki bi se zlahka prilegale v kotu vaše mize.

Avtor: Marko Vidrih