• C Novo mesto
  • 22:56
  • Ned, 26.05.2024

Zakaj je hibridni Nintendo Switch najbolj prodajana igralna konzola

V letu 2017 je Nintendo izdal domačo igralno konzolo za video igre Nintendo Switch. Nintendo Switch je hibridna konzola, kar pomeni, da je lahko uporabljena na dva načina, kot domača igralna konzola ali kot prenosna naprava. Nintendo Switch je bil javnosti predstavljen v oktobru 2016. V razvojnem procesu je bil znan po kodnem imenu NX, koncept Switch pa je nastal kot reakcija podjetja na več finančnih izgub v letu 2014. Te izgube so pripisali slabi prodaji prejšnje igralne konzole Wii U in tržni konkurenci mobilnega igranja.

Takratni predsednik Nintenda je podjetje potisnil k mobilnemu igranju in razvoju nove strojne opreme. Zasnova programa Nintendo Switch je namenjena široki demografiji predvajalnikov video iger z različnimi načini uporabe. Nintendo se je odločil za uporabo bolj standardnih elektronski komponent za lažji razvoj programov za konzolo in za boljšo združljivost z že obstoječimi igralnimi programskimi opremami.
Medtem, ko se je Wii U boril za pridobitev zunanje podpore, zaradi česar je posledično imel pomanjkljivo knjižico programske opreme, je Nintendo preventivno poiskal podporo številnih drugih razvijalcev in založnikov, da bi skupaj z Nintendovimi prvovrstnimi naslovi izdelali knjižico iger Nintendo Switch, vključno s številnimi neodvisnimi studii video iger. Kljub temu, da je Nintendo prvotno pričakoval okrog 100 naslovov za prvo leto, je bilo do konca leta 2017 objavljenih več kot 320 naslovov iger svojih in neodvisnih razvijalcev.

Igralna konzola Nintendo Switch kot osma generacija konkurira Microsoftovemu Xbox One in Sonyjevemu Playstation 4. V prvem mesecu po lansiranju je bilo odposlanih skoraj tri milijone igralnih konzol, kar je preseglo Nintendova začetna pričakovanja. V letu dni po izdaji je bilo prodanih kar 14 milijonov enot Nintendo Switch konzol po vsem svetu, kar je preseglo celotno prodajo Nintendovega Wii U.

Do začetka leta 2018 je postal Nintendo Switch najhitreje prodajana domača igralna konzola tako v Združenih državah Amerike kot tudi na Japonskem. Od marca 2020 je Nintendo prodal več kot 55 milijonov enot Nintendo Switch in Nintendo Switch Lite po vsem svetu. Prodaja je bila močno povezana s ponudbo prvoligaških naslovov Nintendo s petimi igrami, ki so vključevale Mario Kart 8 Deluxe, Super Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate, Pokemon Sword and Shield in The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Nintendo Switch Lite. FOTO:InspiredImages/Pixabay

Nintendo Switch nudi več načinov uporabe

Nintendo Switch ima brezžične krmilnike Joy-Con s standardnimi gumbi in smernimi analognimi palicami. Slednje omogočajo vnos uporabnika, zaznavanje gibanja in taktilne povratne informacije in se lahko pritrdijo na obe strani konzole za podporo ročnega igranja. Lahko se povežejo tudi z dodatkom Grip za zagotavljanje tradicionalne oblike igralnega kontrolerja za domačo igralno konzolo. Brezžični krmilnik se lahko uporablja tudi posamično, kot sta Wii Remote in Nunchuk, ki podpirata lokalne načine igranja za več igralcev.

Nintendo Switch programska oprema podpira spletno igranje preko internetne povezljivosti, pa tudi lokalno brezžično ad hoc povezljivost z drugimi konzolami. Programska oprema in igre Nintendo Switch so na voljo tako v fizičnih flash ROM kartušah kot tudi v digitalni distribuciji prek Nintendo eShop sistema, ki nima regionalnega zaklepanja.

Nintendo Switch Lite

V letu 2019 je Nintendo izdal različico Nintendo Switch igralne konzole, ki je namenjena ročni igri, imenovano Nintendo Switch Lite. Nintendo Switch Lite je ena sama enota, ki vključuje Joy-Con kot del strojne opreme glavne enote in vsebuje manjši zaslon za igranje, ki v diagonali meri 5,5” ali 14 cm. Tudi redno smerno ploščico nadomestijo štirje smerni gumbi na integriranem levem Joy-Conu.

Medtem ko Nintendo Switch Lite uporablja manjši akumulator kot originalni Switch, pa uporablja bolj zmogljiv 16-nanometrski Tegra X1 + čipset. S tem se podaljša predviden čas igranja z 2,5 do 6,5 ur na 3 do 7 ur uporabe z enim samim polnjenjem baterije.

Zaradi integriranega Joy-Con je Nintendo Switch Lite omejen predvsem na tiste igre, ki jih je mogoče igrati v ročnem načinu, medtem ko nekatere druge igre, kot je 1-2-Switch, zahtevajo ločeno uporabo Joy-Con.

Nintendo Switch s snemljivimi krmilniki. FOTO: kenyy/Pixabay

Katere spletne storitve nudi Nintendo Switch

Uporabniški profili Nintendo Switch se lahko povežejo z Nintendo računom, ki omogoča dostop do spletnih funkcij in možnosti prenosa oziroma nakupa programske opreme iz Nintendo eShop. Nintendo račun je mogoče ustvariti z računom prek storitve tretjih ponudnikov socialnih omrežij ali obstoječim ID-jem omrežja Nintendo iz 3DS ali Wii U.

Nintendo ne namerava ponuditi svojih storitev socialnih omrežij na Nintendo Switch, kot sta Miiverse ali StreetPass, saj je konzola Switch promovirana kot primarna domača igralna konzola. Namesto tega se lahko uporabniški profili povežejo z že obstoječimi računi na socialnih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter za funkcije družabnih omrežij in skupne rabe.

Igralci lahko svoje prijatelje registrirajo s pomočjo prijateljskih kod. Kot v prejšnjih sistemih Nintendo, uporabniki iščejo prijatelje v lokalnem omrežju, preko preteklih interakcij za več igralcev ali preko profilov Nintendo računov, ki so registrirani kot prijatelji v mobilnih aplikacijah Nintendo, kot je Super Mario Run.

V letu 2017 je Nintendo dejal, da načrtujejo tudi druge metode za prijavo prijateljev. Podpora za registracijo prijateljev na Nintendo Switch preko Facebooka ali Twitterja je bila dodana leta 2018 kot del posodobitve sistema 5.0.0. Nintendo Switch nima podpore za ID-je Nintendo Network, vendar lahko uporabniki povežejo svoje ID poverilnice s profilom računa Nintendo. To omogoča dodajanje prijateljev, ki so že registrirani v 3DS ali Wii U in deljenje eShop stanja med vsemi tremi platformami.

V skladu z igralnimi konzolami Microsofta in Sonyja je za večino iger na splet potrebna naročnina. Naročnina na Nintendo Switch Online vključuje dostop do spletnih iger, glasovnega klepeta, tudi dostop do obstoječe knjižice iger Nintendo Entertainment System (NES) in Super Nintendo Entertainment System (SNES), možnost shranjevanja podatkov iz večine iger v oblak ter tudi druge posebne ponudbe in promocije. Igre za brezplačno igranje, kot sta Warframe in Fortnite Battle Royale, so izvzete iz zahtevane naročnine za spletno igranje.
Nintendo Switch vključuje tudi mobilno aplikacijo Nintendo Switch Online. Ta omogoča dostop do glasovnega klepeta za naročnike spletnega igranja Switch Online. Ob tem mobilna aplikacija nudi dostop do mikrostrani, ki so specifična za igre. Za razliko od svojih konkurentov, glasovni klepet ni podprt prek same igralne konzole, ampak zahteva uporabo aplikacije na pametnem telefonu. Nintendo Switch nudi tudi ločeno aplikacijo, ki omogoča dostop do starševskega nadzora nad igralno konzolo.

Avtor: Ana Nikolić