• C Novo mesto
  • 04:15
  • Sob, 13.08.2022

Nova pametna ura Apple Watch: vse kar morate vedeti

Apple je od leta 2015 vsako leto izdal novo pametno uro in obstaja velika možnost, da leto 2020 ne bo nič drugače. Medtem ko je v letu 2019 Apple Watch prinesel izboljšave, kot sta vedno prikazan zaslon in vgrajen kompas, je največja posodobitev, ki bi jo naj nova pametna ura Apple Watch imela, podprto sledenje spancu.

To se zdi bolj gotovo zdaj, ko je Apple napovedal izdajo nove aplikacije Sleep, ki jo bo imela nova pametna ura Apple Watch. Aplikacija Sleep bo del nove posodobitve programske opreme podjetja, ki bo na voljo jeseni. Aplikacija bo prikazovala tabelo analize spanja, z vzorcem spanja za teden dni in uporabljala bo merilnik pospeška Apple Watch za zbiranje podatkov o gibanju, s pomočjo katerih lahko ugotovite, ali ste budni ali spite.

Vgrajena funkcija za sledenje spancu je bila ena glavnih pomanjkljivosti, ki jo je pametna ura Apple Watch imela v primerjavi s tekmeci, kot sta Fitbit in Samsung. Pred tem so morali lastniki pametne ure Apple Watch prenesti tovrstno aplikacijo drugih proizvajalcev za merjenje spanja.

Apple naj bi testiral funkcijo za sledenje spanja, ki bi jo naj imela nova pametna ura Apple Watch, v svojem kampusu že v začetku leta 2019, poroča Mark Gurman iz Bloomberga. Ni jasno, ali bo to pomenilo, da bo naslednja nova pametna ura Apple Watch imela dodatne funkcije za sledenje spanja, ki temeljijo na novi strojni opremi, ki presega tisto, kar bo na voljo v novi aplikaciji Sleep WatchOS 7. Skupaj s prikazom, koliko ste spali v preteklem tednu in spremljanjem časa, ki ste ga zaspali v novi aplikaciji Sleep, vas bo ura opozorila tudi, da jo napolnite, ko se baterija spusti pod 30% v watchOS 7.

Ena stvar, ki jo bo moral Apple spremeniti v primerjavi s tekmeci, pa je boljša življenjska doba baterije. Fitbit naprave zdržijo več dni, ne da bi jih bilo treba polniti, kar jih je enostavno nositi čez noč, brez skrbi, da jim bo naslednji dan zmanjkalo baterije. Pametno uro Apple Watch je običajno treba polniti vsak večer.

Nova pametna ura Apple Watch. FOTO: MarekLevak / Pexels

Če bi Apple dodal takšno funkcijo in izboljšali življenjsko dobo baterije pametne ure Apple Watch, bi lahko še dodatno uveljavili svojo trdno pozicijo na trgu pametnih ur. Po podatkih Mednarodne korporacije podatkov je Apple v prvem četrtletju leta 2020 na prvem mestu proizvajalcev pametnih ur. Namreč pokriva skoraj 30 % trga. Sledijo mu Xiamo, Samsung, Huawei in Fitbit.

Nova pametna ura Apple Watch bo morda ponujala tudi boljšo odpornost na vodo. Apple-ova pametna ura Apple Watch je vodoodporna že od serije 2 naprej, a analitiki menijo, da bo tokrat pametna ura nove generacije še bolj odporna na vodo kot je trenutna generacija.

Nova pametna ura Apple Watch bo najverjetneje izšla septembra

Za razliko od telefona iPhone se Apple v preteklosti ni spopadal s strukturo poimenovanja Apple Watch. Ker je izvirniku sledil Apple Watch Series 1, je podjetje vsako leto sledilo z zaporednimi številkami. Zato je zelo verjetno, da bo letošnja pametna ura imenovana kar Apple Watch Series 6. Ta bo nasledila Apple Watch Series 5, ki je bila izdana leta 2019. Prav tako bo nova pametna ura imela Apple-ov watchOS 7, ki je bil možen predogleda na Apple-ovi konferenci za virtualne razvijalce.

Če se bo Apple držal svoje blagovne znamke, ki jo uporablja od leta 2016, lahko pričakujemo, da se bo njegova nova pametna ura Apple Watch imenovala kar Series 6. Apple običajno svojo novo pametno uro Apple Watch skupaj z osveženimi pametnimi telefoni iPhone javnosti predstavi septembra, zato se zdi verjetno, da bo podjetje podobno pristopilo tudi letos.

Poznavalci pravijo, da je videti, da Apple ne načrtuje kakršne koli večje oblikovne spremembe, ki bi jo imela nova pametna ura Apple Watch. Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo od naslednje Apple Watch, poznavalci odgovarjajo, da bo videti enako kot pametna ura Apple Watch Series 4.

Apple je leta 2018 s serijo 4 spremenil zasnovo svoje pametne ure, ki ima tanjšo ohišje in tanjši zaslon ter je za 30% večja v primerjavi s serijo 3. Takšno obliko je obdržal v seriji 5, na podlagi domnev poznavalcev pa se zdi, da bo Apple storil enako tudi za serijo 6.

Nova pametna ura Apple Watch bo izšla z novim modelom iPhone. FOTO: JessBaileyDesigns / Pexels

Pametna ura Apple Watch bi lahko merila tudi raven kisika v krvi

Težko pričakovana nova pametna ura Apple Watch bo morda lahko spremljala tudi raven kisika v krvi, kar je funkcija, ki so jo nekateri proizvajalci svojim napravam že dodali. S to funkcijo bi lahko pametna ura Apple Watch obvestila uporabnika, ko njegova nasičenost s kisikom v krvi pade pod določeno raven, opozorila pa bi bila videti podobna obvestilom o srčnem utripu, ki so trenutno na voljo v Apple Watch.

Ni povsem jasno ali bo to funkcijo imela le nova pametna ura Apple Watch serije 6 ali bo funkcija zmožna nemoteno delati tudi na starejših pametnih urah Apple Watch.

Najverjetneje bo imela nova pametna ura Apple Watch nov Apple procesor

Apple-ove nove pametne ure po navadi vsebujejo najnovejšo programsko opremo podjetja in malo je razlogov, da bo leto 2020 kaj drugače. Verjetno se bo nova pametna ura Apple Watch izvajala na novem Apple-ovem procesorju in bo morda ponujala še hitrejše zmogljivosti.

Apple običajno predstavi nov procesor v vsakem novem modelu pametne ure Apple Watch, kot je to storil v preteklih letih. Medtem ko ni bilo velikega povečanja zmogljivosti, ko je šlo za hitrost med zadnjima dvema izdajama Apple Watch, je Apple ob objavi serije 4 dejal, da je sposoben doseči dvakratno hitrost svojega predhodnika.

Analitik Ming-Chi Kuo, ki je znan po svojih pogosto natančnih napovedih o prihodnjih izdelkih Apple, je še dejal, da pričakuje, da bo pametna ura Apple Watch nove generacije ponudila hitrejše zmogljivosti. Po poročanju bo hitrost brezžičnega prenosa hitrejša tudi pri naslednjem Apple Watchu, kar pomeni, da bomo morda opazili povečanje zmogljivosti Wi-Fi in mobilnosti.

Nova pametna ura Apple Watch se bo izvajala na najnovejši programski opremi. Podjetje je na svetovni konferenci razvijalcev predstavilo watchOS 7. Poleg nove aplikacije Sleep bo nadgradnja prinesla nove funkcije, vključno z možnostjo deljenja prilagojenega izgleda prikazovalnika ure z drugimi uporabniki ter s podporo za nove vrste vadbe, kot je ples. Nova pametna ura Apple Watch bo med drugimi novimi dodatki vsebovala tudi zaznavanje in beleženje umivanja rok.

Avtor: Ana Nikolić

mkt sevnica