• C Novo mesto
 • 02:09
 • Tor, 21.05.2024

Poiščite dobro spletno gostovanje – najpomembnejši kriteriji

Želite na spletu objaviti svojo spletno stran? Potem potrebujete naslednje storitve:

 • domeno,
 • paket spletnega gostovanja.

Domena je ime vaše spletne strani na spletu. Domeno zakupite oziroma registrirate za določeno časovno obdobje, v tem času pa lahko to ime uporabljate le vi. Primer: nadlani.si. To je naša domena oziroma ime, ki ga lahko uporabljamo le mi. Preklicana imena domen so podcenjena varnostna tveganja. Ne, to ni skrita prodajna zgodba, ta zgodba obravnava pomanjkljivosti v temelju naše uporabe interneta. Tukaj si lahko preberete o tveganju, ki nastane, ko se odločite preklicati ime domene.

Spletno gostovanje pomeni zakup prostora na strežniku. Na strežnik naložite dateke vaše spletne strani, uporabljate pa ga tudi za e-poštne predale na vaši domeni. Le tako bo vaša spletna stran lahko vidna obiskovalcem, ki vam bodo lahko poslali tudi e-pošto.

Spletno gostovanje

 

Če želite, da vaša spletna stran deluje brezhibno, potrebujete paket zanesljivega spletnega gostovanja. Ker je ponudba paketov spletnega gostovanja ogromna, ni lahko primerjati različnih ponudb in ugotoviti, kateri ponudnik gostovanja najbolj ustreza vašim zahtevam. Zato smo pripravili nekaj točk, ki vam lahko pomagajo pri iskanju.

Bodite pozorni na kakovost spletnega gostovanja

Ko gre za spletno gostovanje, je pomembno, da vse deluje zanesljivo in da je zmogljivost strežnika dovolj dobra. Če se spletno mesto nalaga predolgo, bodo obiskovalci običajno hitro zapustili vašo in obiskali naslednjo spletno stran.

Seveda, so mnogi ponudniki gostovanja pozorni predvsem na stroške. Če želite prihraniti, postavite čim več spletnih mest na strežnik. Vendar pa, več ko je spletnih strani na strežniku, počasnejše je nalaganje strani v brskalniku. Enako velja za dostopnost. Tudi ta je med drugim odvisna od obremenitve strežnika. Če je dostopnost spletne strani slaba, bo to dovolj dober razlog za obiskovalce, da je ne bodo več obiskali.

Več različic spletnega gostovanja

Da bi izbrali vam najboljšega ponudnika gostovanja, bi morali, kot uporabniki poznati vse različice, ki obstajajo v spletnem gostovanju. Tako lahko izbirate med različnimi možnostmi, kot so:

 • Upravljani strežnik

Tukaj uporabniki dobijo lasten strežnik, ki ga dodatno upravljajo sistemski skrbniki gostujočega podjetja. Zagotavljajo, da ni težav oziroma jih sproti odpravljajo. Različica je še posebej primerna za uporabnike, ki imajo veliko obiskovalcev oziroma dobro obiskano spletno stran ali upravljajo spletno trgovino.

 • Namenski strežnik

Tudi s to rešitvijo je na voljo ločen strežnik. To pomeni, da se lahko vsa računalniška moč, ki jo zagotavlja strežnik, uporablja samostojno. Z namenskim strežnikom pa uporabnik sam poskrbi za tekoče vzdrževanje strežnika.

 • vServer

Navidezni strežnik, ki se imenuje vServer, je opremljen z navideznim operacijskim sistemom. Ponovno je možna namestitev kakršne koli programske opreme. Vendar pa mora biti uporabnik sposoben popolnoma sam namestiti PHP in spletni strežnik. Virtualni strežnik uporablja vse več ljudi.

 • Gostovanje v skupni rabi

Ena izmed najbolj priljubljenih različic je deljeno gostovanje. Razlog, da se veliko uporabnikov odloči za to rešitev, je predvsem nizka cena. Različni uporabniki na istem strežniku gostujejo različne spletne strani. Vsakdo ima omejeno pasovno širino in razpoložljiv prostor.

Zahteve za dobro deljeno gostovanje

Tisti, ki želijo sami uporabljati gostovanje v skupni rabi, bi morali imeti v mislih naslednje točke:

Spletno gostovanje

 • Še posebej dobra dostopnost
 • Zelo visoka zmogljivost računalnika
 • Redne varnostne kopije
 • Idealna podatkovna povezava
 • Pošteni stroški
 • Prostor za shranjevanje
 • Certifikat SSL

SSL certifikati zagotavljajo, da so podatki na spletni strani varno preneseni v brskalnik prek šifrirane povezave. Glede na vrsto potrjevanja se lahko tu pojavijo dodatni stroški. Veliko gostiteljskih ponudb vključuje tudi uporabo brezplačnih potrdil Let’s Encrypt SSL / TLS.

Na splošno lahko rečemo, da so ponudbe deljenega gostovanja ponavadi dovolj za majhna in srednje velika spletna mesta z obvladljivim številom obiskovalcev. Vsekakor je vredno primerjati ponudbe posameznih paketov spletnega prostora.

Nadzorna plošča cPanel je pomembna

cPanel nadzorna plošča vam omogoča, da sami upravljate z vašim gostovanjem. Sami lahko upravljate z e-pošto, vašimi domenami, spletno stranjo in datotekami.

S cPanel ploščo ste s svojim paketom gostovanja karseda svobodni. Omogoča vam celo vrsto naprednih nastavitev in pripomočkov, s katerimi boste svoje gostovanje uredili točno tako kot ste si zamislili. S cPanelom boste lahko pregledovali tudi e-pošto, urejali datoteke preko »spletnega raziskovalca« – vse preko brskalnika. Vse to urejate lahko preko kateregakoli računalnika, potrebujete le dostop do interneta in uporabniško ime in geslo.

Plošča vam je na voljo v večih jezikih, med drugimi tudi v slovenščini. Dostop do plošče dobite takoj po naročilu gostovanja.

cPanel in e-pošta

V cPanelu imate področje za e-pošto, kjer lahko izberete med različnimi spletnimi vmesniki za prebiranje e-pošte.

Sami si ustvarjate svoje poštne predale, jim določate velikost in gesla. Prav tako si lahko zelo enostavno uredite tudi posredovalnike e-pošte.

cPanel in datoteke

V cPanelu imate tudi področje za urejanje datotek (spletni raziskovalec). Vmesnik je podoben Windows Raziskovalcu, kjer lahko kopirate, premikate ali brišete datoteke. Lahko jih celo zapakirate ali odpakirate (zip) – z enim samim klikom.

Lahko si ustvarite nove mape in celotno spletno stran naložite kar preko tega vmesnika. Vmesnik ima celo možnost HTML urejevalnika, kar vam močno olajša urejanje vaših spletnih strani.

Prednaložene aplikacije

cPanel vam omogoča namestitev celo vrsto že vnaprej prpravljenih aplikacij. Aplikacije so različnih namembnosti – galerije, forumi, blog sistemi, CMS sistemi,… Med najbolj popularnimi so WordPress, phpBB in Joomla.

Prednaložene pomeni to, da se vam ni treba ukvarjati z namestitvijo, kopiranjem in konfiguracijo teh sistemov, ampak samo par klikov in sistem že deluje na vašem novem paketu gostovanja.

cPanel in varnost

V cPanelu boste našli tudi področje za varnost. Ena od možnosti je, da lahko zaščitite dostop do katerekoli mape na vašem gostovanju z uporabniškim imenom in geslom. Druga zanimiva nastavitev je tudi blokada določenih IP naslovov. Tako lahko onemogočite kakršenkoli dostop do vaših strani, določenim IP naslovom (spammerjem).

Lahko celo zaščitite svoje slike ali druge datoteke, na način da jih ni možno vključevati na druge spletne strani ali strežnike (Hotlinking).

Statistike obiska

Preko nadzorne plošče imate možnost vstopa v različne sisteme za beleženje statistik vaših spletnih strain. Tu lahko vidite vse možne podatke mesečnega obiska vaših strani: št. unikatnih obiskovalcev, št. odprtih strani na obiskovalca, države s katerih prihajajo obiski, najbolj pogosti IP naslovi, najbolj obiskane vaše strani, kater brskalnik in operacijski sistem uporabljajo vaši obiskovalci in celo izraze (ključne besede) preko katerih so obiskovalci našli vašo stran.

cPanel v slovenščini

Če niste vajeni uporabe nadzorne plošče cPanel, je priporočeno, da jo uporabljate v slovenščini. Ne samo nadzorne plošče, tudi vsa področja ki so v njej – urejevalnik datotek, spletni e-poštni odjemalci, statistike,…

Seveda pa imate z enim samim klikom tudi možnost nastaviti katerikoli drug jezik. Izbirate lahko kar med petnajstimi jeziki!

Pripravil: Marko Vidrih

 

 

Poiščite dobro spletno gostovanje – najpomembnejši kriteriji
1 od 1
Spletno gostovanje
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.