• C Novo mesto
 • 01:16
 • Pon, 15.04.2024

Dejstva, ki jih niste vedeli o Twitterju

Twitter je družabno mreženje in platforma za mikroblogiranje, kjer lahko uporabniki objavljajo kratka sporočila, imenovana tviti, ki so omejena na določeno število znakov. Tweeti lahko vključujejo besedilo, fotografije, videoposnetke in povezave do drugih spletnih mest. Uporabniki lahko sledijo drugim računom, da vidijo svoje tvite v svojem Twitter viru, prav tako pa lahko všečkajo, ponovno tvitajo in odgovarjajo na tvite. Twitter se široko uporablja za različne namene, vključno z izmenjavo novic in informacij, sodelovanjem v pogovorih z drugimi, promocijo podjetij in izdelkov ter gradnjo osebnih in poklicnih mrež. V prispevku smo pripravili nekaj zabavnih in zanimivih dejstev o Twitterju.

Kako je nastal Twitter ali Twitter na kratko

Twitter so marca 2006 ustanovili Jack Dorsey, Biz Stone in Evan Williams. Zamisel za platformo je prišla od Dorseyja, ki je delal na projektu, ki bi ljudem omogočil komunikacijo z majhno skupino s pomočjo besedilnih sporočil SMS. Ideja se je razvila v platformo, ki bi ljudem omogočala oddajanje kratkih sporočil večjemu občinstvu, ustanovitelji pa so platformo poimenovali “Twttr” (brez samoglasnikov), ker jim je bilo všeč, kako zveni.

Ustanovitelji so kmalu ugotovili, da ima platforma potencial, ki presega prvotni koncept, in začeli so se osredotočati na njen razvoj kot samostojno storitev. Ime so spremenili v “Twitter” in spletno stran zagnali julija 2006. Stran je hitro pridobila na priljubljenosti in do leta 2007 je Twitter uporabljalo na tisoče ljudi po vsem svetu.

Z leti se je Twitter razvil in razširil svoje funkcije, tako da vključuje stvari, kot so hashtags, retviti in video vsebine. Platforma je postala tudi močno orodje za najnovejše novice in politični diskurz ter je bila uporabljena za organizacijo protestov in družbenih gibanj po vsem svetu. Kljub izzivom, kot so nadlegovanje in dezinformacije, Twitter ostaja ena najbolj priljubljenih in najvplivnejših platform družbenih medijev na svetu.

Kako je nastal Twitter

Kako je nastal Twitter

Zabavna dejstva o Twitterju

 • Ptica v Twitterjevem logotipu se imenuje Larry, poimenovana po nekdanjem NBA igralcu Larryju Birdu.
 • Prvi tvit v zgodovini je objavil soustanovitelj Jack Dorsey 21. marca 2006 in se je glasil: “samo nastavljam svoj twttr.”
 • Prvotno ime Twitterja je bilo “twttr”, ki ga je navdihnil Flickr.
 • Leta 2010 je japonski astronavt Soichi Noguchi objavil prvi tvit iz vesolja.
 • Najbolj retweetan tvit vseh časov je od Carterja Wilkersona, ki je Wendy vprašal, koliko retweetov potrebuje, da dobi enoletno zalogo brezplačnih piščančjih nuggets. Tvit je prejel več kot 3,5 milijona ponovnih tvitov.
 • Twitterjev Fail Whale, risana slika, ki se je pojavila, ko je spletno mesto doživelo izpad, je postalo tako priljubljeno, da je navdihnilo lastno blago.
 • Leta 2013 je Twitter šel na borzo in v prvi javni ponudbi zbral 1,82 milijarde dolarjev.
 • Beseda “hashtag” je bila leta 2014 dodana v slovar Oxford English Dictionary.
 • Twitter je bil prepovedan v državah, vključno s Kitajsko, Iranom in Severno Korejo.
 • Twitter je bil sprva ustvarjen kot interno komunikacijsko orodje za podcasting podjetje Odeo, vendar se je hitro razvil v samostojno platformo z globalno bazo uporabnikov.
Dejstva o Twitterju, ki jih niste poznali

Dejstva o Twitterju, ki jih niste poznali

Zanimiva in pogosto nepoznana dejstva o Twitterju

 • Twitterjev “fail whale” je bil pravzaprav umetnina, ki jo je ustvaril umetnik po imenu Yiying Lu. Umetniško delo je bilo naslovljeno “Lifting a Dreamer” in naj bi predstavljalo idejo upanja.
 • Twitter je bil ključnega pomena pri vstajah arabske pomladi, ki so se zgodile na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki leta 2011. Aktivisti so uporabljali Twitter za organizacijo protestov in izmenjavo informacij o dogodkih, ko so se odvijali.
 • Twitterjev sistem “preverjenega računa”, ki poleg uporabniškega imena doda modro kljukico, ki označuje, da je račun verodostojen, je bil prvotno ustvarjen za pomoč slavnim in javnim osebnostim, da se razlikujejo od imitatorjev.
 • Leta 2017 je Twitter predstavil kanal za pretakanje 24/7, imenovan »Twitter TV«, ki prikazuje novice v živo, šport in razvedrilne vsebine.
 • Oznaka #BlackLivesMatter je bila prvič uporabljena na Twitterju leta 2013 in je od takrat postala glavno gibanje za rasno pravičnost in reformo policije v Združenih državah.
 • Raziskovalci so Twitter uporabili za spremljanje širjenja bolezni, kot sta gripa in virus zika, z analizo tvitov, ki omenjajo simptome ali možnosti zdravljenja.
 • Twitterjeva omejitev 140 znakov za tvite je bila prvotno uvedena, ker je bila storitev zasnovana za uporabo prek besedilnih sporočil SMS, ki so imela omejitev 160 znakov.
 • Leta 2018 je Twitter napovedal, da bo začel prepovedovati račune, ki se ukvarjajo s “sovražnim vedenjem”, vključno z računi, ki spodbujajo nasilje ali nadlegujejo druge uporabnike.
 • Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so Twitter uporabljali za izmenjavo fotografij in novic o svojih misijah z ljudmi na Zemlji.
 • Twitter je postal glavna platforma za politični diskurz in aktivizem, s politiki, strokovnjaki in aktivisti, ki to mesto uporabljajo za izmenjavo svojih pogledov in mobilizacijo podpore za različne namene.
Nasveti za uporabo Twitterja

Nasveti za uporabo Twitterja

Kaj moramo vedeti o uporabi Twitterja?

Na splošno je Twitter lahko zabavna in privlačna platforma, vendar je pomembno, da ga uporabljamo odgovorno in spoštljivo. Če upoštevamo nasvete, lahko kar najbolje izkoristimo svojo izkušnjo Twitterja, hkrati pa ostanemo varni in spoštljivi do drugih.

Če želite kar najbolje izkoristiti svojo izkušnjo Twitterja, je pomembno, da ste spoštljivi in varni, tako da se izogibate napadom ali nadlegovanju in uporabljate močna gesla. Sledite zanimivim računom in sodelujte z njimi tako, da všečkate, ponovno tvitate ali odgovarjate na njihove tvite. Uporabite ustrezne hashtage, da se pridružite pogovorom in poiščete drugo zanimivo vsebino. Redno tvitajte, da pridobite sledilce in ostanete povezani s svojim občinstvom, vendar dajte prednost kakovosti pred količino. Bodite pristni in delite svoje misli in mnenja na spoštljiv in premišljen način. Nazadnje, sodelujte z drugimi tako, da se odzovete na njihove tvite, postavljate vprašanja in začnete pogovore, saj je Twitter družabna platforma, ki uspeva na interakciji.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com