• C Novo mesto
  • 02:00
  • Pet, 02.06.2023

Wi-Fi kamere ponujajo več kot le snemanje videa – služijo lahko kot odličen varnostnik vaše hiše

Glavni namen Wi-Fi kamer je snemanje videoposnetkov, vendar to ni edina stvar, ki jo lahko naredijo. Sodobne Wi-Fi kamere so prefinjeni deli strojne opreme in lahko naredijo veliko več kot le snemajo videe.

To pomeni tudi, da boste morali raziskati, če na tržišču iščete Wi-Fi kamero, veliko več funkcij, kot le kakovost videoposnetka, ki jih boste želeli imeti na določenem modelu. Tu so funkcije, ki jih imajo nekatere Wi-Fi kamere, poleg snemanja videa:

Dvosmerni pogovor

Wi-Fi kamera v teh dneh ponuja z vgrajen mikrofon in zvočnik, tako da lahko uporabljate pametni telefon in Wi-Fi kamero kot neke vrste walkie-talkie.

Priložena aplikacija na vašem telefonu vam omogoča, da pritisnete gumb in začnete govoriti prek Wi-Fi kamere, oseba na drugem koncu pa lahko z mikrofonom na Wi-Fi kameri govori nazaj. To je še posebej uporabno na video zvoncih, kjer se lahko pogovarjate z osebo, ki je prišla na vaša vrata (namesto da bi jih dejansko odprli), še posebej, če pred temi stoji nekdo, za katerega niste povsem prepričani zakaj je prišel.

Seveda, če ta interkom ni funkcija, ki jo boste uporabljali, ima običajno nastavitev, ki omogoča izklop mikrofona in zvočnika na kameri, vendar to po navadi preprečuje tudi snemanje zvoka.

Prepoznavanje obraza

Večina, če ne vse, Wi-Fi kamere lahko zaznajo gibanje, nekatere pa malo bolj razlikujejo med ljudmi, hišnimi ljubljenčki in drugimi predmeti. Vendar pa lahko peščica Wi-Fi kamer dejansko prepozna obraz.

To pomeni, da te Wi-Fi kamere ne morejo le zaznati, da je določen predmet oseba, ampak lahko dejansko pove, kdo je ta oseba, ali je to vaš sosed, poštar ali pa nekdo drug.

Zaenkrat je na tržišču zelo malo teh Wi-Fi kamer, ki ponujajo tovrstne tehnologije, zato so vaše možnosti omejene, če iščete Wi-Fi kamero, ki je posebej opremljena s prepoznavanjem obraza. Enako velja za video zvonce in to je eden od izdelkov, kjer bi imeli največ koristi od prepoznavanja obraza.

Glasovni asistent

Ta je še redkejši od malo prej opisanega elementa, vendar obstaja. Nest Cam IQ je neke vrste Google Home Mini, kar vam omogoča, da podajate glasovne ukaze prav preko Wi-Fi kamere. Če ste želeli Nest Cam in Google Home, lahko ubijete dve muhi na en mah.

To je edina široko dostopna Wi-Fi kamera, za katero vemo, da ima vgrajenega glasovnega pomočnika. V Wi-Fi kamero vgrajeni glasovni pomočnik ni velik posel, vendar je vsekakor dober način.

Alarmni sistem

Še ena redka funkcija za Wi-Fi kamero je vgrajen alarm, ki se lahko oglasi, če kamera zazna kakršnokoli gibanje.

Sistem Arlo Pro je dober primer. Wi-Fi kamera sama sicer nima strojne opreme za sireno. Canary je še en primer in sirena je vgrajena v Wi-Fi kamero, čeprav je celotna nastavitev nekoliko težja od večine drugih Wi-Fi kamer.

Ker se za varnostne namene uporabljajo številne Wi-Fi kamere, je takšna funkcija smiselna. Upajmo, da več podjetij doda tovrstne funkcionalnosti v prihodnje Wi-Fi kamere.

Žična varnostna kamera ali Wi-Fi kamera?

Obstaja veliko možnosti, med katerimi lahko izbirate, ko gre za domače varnostne kamere. Večina pa sodi v eno od dveh kategorij: enostavno nastavljive Wi-Fi kamere (kot je Nest Cam) in žični nadzorni sistemi, ki so opremljeni z DVR-slikovno škatlo in peščico fiksnih kamer.

Obe kategoriji imata svoje prednosti in slabosti, vendar je lahko ena bolj primerna za vaše potrebe kot druga. Oglejmo si nekaj izstopajočih prednosti in slabosti vsake posebej:

Wi-Fi kamere je lažje namestiti

Pri večini Wi-Fi kamer (kot sta Nest Cam, Canary in nešteto drugih) je postopek namestitve tako lahek, da to opravite v trenutku. Vse kar morate storiti je, da kamero nekje nastavite, jo priključite, povežete z omrežjem Wi-Fi in ste končali.

Žični sistemi kamer pa niso niti blizu tako enostavni za namestitev. Najprej jih morate pritrditi na površino z vijaki, nato pa speljati žice skozi stene in podstrešje, tako da se lahko povežejo v DVR polje, ki vsebuje vse posnetke.

S tem v mislih se lahko sprašujete, zakaj bi se kdo odločil za žični sistem, vendar obstajajo določene prednosti.

Žične kamere so bolj zanesljive

Največja prednost tega, da bi imeli sistem z ožičenimi kamerami, je ta, da je običajno veliko bolj zanesljiv kot pri uporabi Wi-Fi kamere.

Wi-Fi kamere se zanašajo na brezžično povezavo, ki je lahko zanesljiva, vendar se bo video pogosto prelil, zakasnil ali zamrznil ob določenih časih. Poleg tega, bolj ko imate Wi-Fi kamero stran od usmerjevalnika, več težav nastane.

Z nastavitvijo žične kamere redko pride do zmanjšanja kakovosti vira videa, napak ali zamikov. Namesto tega dobite konstanten video vir, ki ohranja enako visoko kakovost 24/7.

Običajno morate za Wi-Fi kamere plačati več

Nekatere Wi-Fi kamere ponujajo povsem brezplačno naročnino, vendar pa večina od njih zahteva plačilo mesečne ali letne pristojbine za dostop do vseh funkcij, vključno z možnostjo shranjevanja videoposnetkov za kasnejši ogled.

Uporabniki Nest Cam, na primer, se lahko naročijo na Nest Aware, ki omogoča, da Wi-Fi kamera shranjuje video posnetke, kadar je zaznan premik, in jih hrani do enega meseca. Brez tega bi lahko videli samo posnetke gibanja, in ti so shranjeni le tri ure.

Wi-Fi kamera podjetja Canary je nekoliko boljša, saj dejanske video posnetke brez naročnine shranjujete do 24 ur.

Z žičnim sistemom kamer ni treba plačati mesečne ali letne naročnine. Še vedno boste imeli 24-urno snemanje z možnostjo ogleda preteklih posnetkov, kadar koli želite, saj je vse shranjeno v škatli v vaši hiši.

Vendar pa vas omeji pogon, na katerem shranjujete te videoposnetke. Večina žičnih nastavitev kamer bo shranjevala video približno 7-14 dni. To je dovolj časa, da se ozremo nazaj na dogodek in ga trajno shranimo, če je potrebno, vendar se ne ujema z 30-dnevnim časovnim obdobjem Nesta.

Spletne kamere Wi-Fi ponujajo vmesnik, ki je preprost za uporabo

Ta vrsta se nanaša na prvo točko, ki smo jo pokrili, vendar Wi-Fi kamere običajno vključujejo preprost vmesnik, ki omogoča preprosto nastavitev in krmarjenje po menijih. Navsezadnje je večina kamere Wi-Fi usmerjena na povprečnega potrošnika.

Vmesnik na večini sistemov žičnih kamer običajno ni tako prijazen. Težko jih je uporabljati, velikokrat se pojavi peščica naprednih funkcij, o katerih mnogi uporabniki morda ne vedo ničesar. Na splošno je uporabniški vmesnik nekoliko bolj zapleten, kot je to, kar ste dobili pri Wi-Fi kameri.

Te napredne nastavitve pa vam omogočajo, da naredite veliko stvari, ki jih ne morete narediti z Wi-Fi kamero, kot je sprememba svetlosti, kontrasta, nasičenosti in več videoposnetka.

Žične kamere se lahko uporabljajo popolnoma brez povezave

Če se želite posvetiti zasebnosti in varnosti, niste edini. Ko gre za namestitev varnostnih kamer okrog vaše hiše, obstaja resnična skrb za kamere z brezžičnim omrežjem. Če jih želite uporabiti, jih morate namreč povezati z internetom.

Z žičnimi sistemi kamer pa jih ni treba povezati z internetom. Delujejo lahko neodvisno od vašega omrežja in brez dostopa do zunanjega sveta, kar je odlično, če želite, da je vaš sistem kamer čim bolj neuporaben.

Seveda ne pomeni, da varnostni sistem, priključen na internet, ne bo mogel videti video posnetka kamere, ko ste zunaj doma. Pretehtati morate, kar je za vas pomembnejše – dostop ali zasebnost.

Spletne Wi-Fi kamere uporabljajo svojo pasovno širino

Ker se zanašajo na vaše omrežje in internetno povezavo za snemanje videoposnetkov in ponujanje oddaljenega ogleda, ko ste zunaj doma, imajo kamere v omrežju Wi-Fi vpliv na pasovno širino vašega omrežja in porabo internetnih podatkov.

Nest Cam je zmožen porabiti kar 380 GB podatkov na mesec, kar bi lahko preseglo vašo mesečno omejitev prenosa podatkov, če imate naročnino z omejenim prenosom.

Z ožičenim sistemom bi se vsi video posnetki preprosto poslali na DVR in vaša pasovna širina bi se uporabila le, če bi na daljavo oddajali video v živo.

Žični sistemi kamer so lahko cenejši

Wi-Fi kamere so cenovno ugodne, vendar ne v primerjavi z ožičenimi sistemi, ki običajno prihajajo v paketu s peščico kamer. Če potrebujete več kamer, je cena za kamero običajno cenejša pri žičnih sistemih.

Seveda, če iščete vrhunsko kakovost, boste plačali vsaj 500–600 evrov za sistem z več kamerami. Toda tudi če bi kupili peščico Wi-Fi kamer, da bi jih razporedili po hiši, bi se stroški lahko izenačili, še posebej, če bi vas štiri Nest Wi-Fi Kamere stale 800, morda 600 evrov, če bi jih dobili po ugodni prodajni ceni.

Pripravil: Marko Vidrih

Wi-Fi kamere ponujajo več kot le snemanje videa – služijo lahko kot odličen varnostnik vaše hiše
1 od 1
Wi-Fi kamere
Wi-Fi kamere
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.