• C Novo mesto
  • 22:29
  • Čet, 11.08.2022

Preverite, 10 nasvetov za varčevanje z elektriko

Kako varčno uporabljati gospodinjske aparate in ostale električne naprave ter privarčevati pri energiji.

Varčevanje z električno energijo je vedno aktualna tema tako med mladimi in starimi. Od visokega računa za elektriko nas lahko boli glava, zato je koristen vsak način prihranka električne energije, ki ga lahko vključite v vašo dnevno rutino.

1. Ugašajte naprave, ki jih ne uporabljate

Imate prižgano televizijo in jo sploh ne gledate? Niste edini. Vendar pa se v tem času troši dragocena električna energija. S tem ne samo, da gre v nič, tudi življenjska doba naprave se zaradi dodatne obremenitve krajša.
Ugašajte naprave, ki se napajajo z električno energijo, ko jih ne uporabljate. Nima smisla, da je prižgana televizija, če je ne gledate. Podobno je z drugimi napravami kot na primer računalnik, radio,…

2. Zamenjajte stare električne naprave

Tehnologija venomer napreduje, kar se pozna pri “požrešnosti” električnih naprav. Običajno velja, da so starejši aparati bolj potratni kot novejši, na primer hladilniki, televizorji, sesalniki, zamrzovalna skrinja, pralni, pomivalni in sušilni stroj… Zaradi nakupa je to sicer strošek, vendar se vam bo investicija čez čas povrnila.

3. Kuhajte z manjšo količino vode

Izogibajte se kuhanju z zvrhano posodo vode ,če to ni nujno potrebno. Na tak način se bo voda hitreje segrela, kosilo bo prej gotovo, vi pa boste privarčevali z dragoceno energijo. Poleg tega pa kuhajte v posodi s pokrovom, saj tako toplotna energija bistveno počasneje izhaja iz posode. To pomeni tudi, da boste porabili manj energije za ustvarjanje toplote.

4. Uporabljate varčne žarnice

Obstajajo varčne žarnice, ki vam omogočajo znatne prihranke pri varčevanju z elektriko, saj v povprečju porabijo 80 % manj električne energije kot klasične žarnice z nitko z enako močno svetilnostjo. Pomaga tudi, če jih redno ugašate, ko jih ne potrebujete.

5. Pranje perila

Mnoge, zlasti starejše gospodinje perejo perilo na 90°C, misleč, da je tak način pranja perila bolj učinkovit. A tako porabite bistveno več energije, kot če perete pri 60˚C. Če perete na 60˚ C, lahko podaljšate čas pranja in dosegli boste enak učinek, kot če bi prali pri 90˚ C. Dodaten namig: za varčevanje z energijo perite več kosov oblačil hkrati in ne posamično. Tako boste porabili precej manj električne energije, za kar vam bo hvaležna vaša denarnica.

6. Izkoristite nočni tarifo elektrike

Če imate dvotarifni števec električne energije, so nočne ure kot nalašč za varčevanje z električno energijo, saj je le-ta v tem času cenejša. Takrat je cena električne energije nižja od 30 do 50 odstotkov (odvisno od dobavitelja in paketov). Nočni tarifa je od ponedeljka do petka med 22. in 6. uro, cel dan v soboto in nedeljo ter med prazniki. Dnevna, dražja tarifa pa od ponedeljka do petke med 6. in 22. uro.

7. Hladilne naprave postavite stran od virov toplote

To pomeni, da se hladilnik, zamrzovalna skrinja in ostale tovrstne naprave ne bodo nahajale v bližini:

  • štedilnika,
  • sončne svetlobe,
  • radiatorja, itd.

Zagotovite tudi kroženje zraka, kar pomeni, da – seveda, če je to možno – naprave za hlajenje ne potisnete čisto do stene.

8. Preprečite uhajanje toplote iz stanovanja

Manj toplote kot vam uhaja iz stanovanja, manj ga bo potrebno ogrevati. Zato preverite, da vaša okna dobro tesnijo in jih po potrebi zamenjajte z novimi.

9. Toplo se oblecite

Znižanje temperaturo v domu in se topleje oblecite. To ne pomeni, da morate iti v skrajnost in drgetati v mrazu, a tropske vročine pa tudi ne potrebujete. Se pravi, da ne rabite biti v kratkih rokavih, pač pa oblecite pulover in nekoliko bolj sveža sobna temperatura vas ne bo več motila.

10. Izklapljajte bojler

Bojler vključite takrat, ko nameravate iti pod prho. Za še bolj učinkovito varčevanje z električno energijo lahko poskrbite tudi z njegovim rednim servisiranjem. In še. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da krajše prhe pomenijo večje prihranke.

 

 

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Pixabay

 

 

poroke in zabave