11.julij, globalni dan spomina na genocid v Srebrenici

30. apr. 2024, ob 09.03
Posodobljeno pred 25 dnevi
20
60 SEK

Generalna skupščina Združenih narodov bo v maju glasovala o resoluciji, ki predlaga razglasitev 11. julija za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, kjer so leta 1995 enote bosanskih Srbov pod zaščito ZN pobile najmanj osem tisoč Bošnjakov.

Srebrenica nas opominja na grozote iz zgodovine ter na to, kako daleč lahko gre človeško sovraštvo

Diplomatski viri v New Yorku ne dvomijo v potrditev resolucije, čeprav se pričakuje, da se bo glasovanja vzdržalo več držav.

V ozadju resolucije so intenzivna prizadevanja Srbije in Rusije, ki lobirata proti sprejetju. Resolucija, ki so jo predlagale Nemčija, Ruanda in Slovenija, med drugim obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

O resoluciji je bila razprava tudi na sedežu ZN, kjer so svoje mnenje izrazili preživeli in člani združenja Matere Srebrenice. Emir Šuljagić, direktor Spominskega centra Srebrenica, je pozval svetovno javnost, naj obišče Srebrenico in se pridruži boju za pravico. “Vabimo vas, da obiščete Srebrenico, tudi tiste, ki zanikate zgodovinska in znanstvena dejstva,” je dejal Šuljagić.

Mednarodno sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče v Haagu sta pokol v Srebrenici opredelila kot genocid. Na temelju tega se nadejajo, da bo nova resolucija spodbudila mednarodno priznanje in okrepila zavedanje o posledicah zanikanja takšnih zločino

20
60 SEK