31. Januar – dan brez cigarete in dan za nov začetek, opuščanje kajenja v fokusu

31. jan. 2024, ob 11.45
Posodobljeno pred 2 mesecema
9
100 SEK

Vsako leto 31. januarja, Slovenija zaznamuje Dan brez cigarete, ki je posvečen ozaveščanju o nevarnostih kajenja in spodbujanju kadilcev k opustitvi te navade. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da je tobak še vedno eden izmed glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za smrt in izgubljena zdrava leta življenja.

Čas je za opustitev kajenja.

V kontekstu pandemije COVID-19 je bila opustitev kajenja še toliko pomembnejša, saj so bili kadilci bolj dovzetni za okužbo in imajo še vedno zvišano tveganje za težji potek bolezni. Raziskave kažejo, da je kajenje povezano s hujšimi oblikami COVID-19. Zato NIJZ vsem kadilcem, ki želijo prenehati s kajenjem, svetuje, da iščejo pomoč v različnih brezplačnih programih za opuščanje kajenja, ki so na voljo v Sloveniji.

Za pomoč pri opustitvi kajenja so na voljo različne vrste podpore:

  • Svetovalni telefon na brezplačni številki 080 27 77, ki je dosegljiv vsak dan.
  • Brezplačni programi za opuščanje kajenja v zdravstvenih domovih.
  • Nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki je na voljo v lekarnah.

NIJZ poudarja, da uporaba elektronskih cigaret ali drugih novih tobačnih izdelkov, ki segrevajo tobak, niso priporočljivi kot pomoč pri opustitvi kajenja, saj ne obstajajo zadostni podatki o njihovi učinkovitosti in lahko vzdržujejo zasvojenost z nikotinom.

Elektronske cigarete ali drugi novi tobačni izdelki, ki segrevajo tobak, vzdržujejo zasvojenost z nikotinom.

Poleg tega Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo izvaja svetovanja in delavnice za opuščanje kajenja, tako za odrasle kot za mlade v osnovnih in srednjih šolah. Poudarjajo, da imajo najstniki, ki se udeležijo programa za opustitev kajenja v skupini, dvakrat več možnosti, da prenehajo kaditi.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Na področju nadzora nad tobakom je Slovenija v zadnjih letih sprejela številne učinkovite zakonodajne ukrepe, kot so popolna prepoved oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov, uvedbo slikovno-besedilnih zdravstvenih opozoril in prepoved značilnih arom, kot je npr. mentol.

Dan brez cigarete je priložnost, da se ponovno osredotočimo na zdravje in se odločimo za boljšo, kajenja prosto prihodnost. Kadilci, ki iščejo pomoč za opustitev kajenja, se lahko obrnejo na brezplačno anonimno telefonsko številko 080 27 77, ki deluje v okviru NIJZ.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Unsplash

9
100 SEK