35.000€ odškodnine za odvzem goveda

07. jun. 2024, ob 09.33
Posodobljeno pred 24 dnevi
18
120 SEK

Kmet Rudi Možgan, ki so mu novembra lani nezakonito odvzeli govedo, zdaj zahteva odškodnino v višini 35.000 evrov. Inšpektorica Danuša Štiglic je odredila odvzem živali z njegove kmetije, ker po njeni oceni živali niso imele ustreznih pogojev za bivanje, krmljenje in dostop do čiste vode. Po Možganovi pritožbi je bila njena odločba razveljavljena, krave so bile vrnjene, vendar so bile v slabšem stanju, kot so bile ob odvzemu.

Možganov pravni zastopnik, Franci Matoz, predlaga mirno rešitev spora z državo v obliki izplačila odškodnine. “O zahtevku za odškodnino mora zdaj odločati državno odvetništvo. Dejstvo je, da je gospod Rudi Možgan zaradi tega nezakonitega postopka odvzema govedi utrpel tako nepremoženjsko kot premoženjsko škodo,” je pojasnil Matoz.

Nepremoženjska škoda se kaže v posegu v osebnostne pravice Možgana in njegove družine. Mediji so obširno poročali o domnevnem neustreznem ravnanju z živalmi, kar je močno prizadelo Možganov ugled. “V javnosti se je veliko časa poročalo o tem, kako je neustrezno skrbel za govedo, kako so bile živali blatne in v slabem rejnem stanju, skratka bil je prikazan kot nek mučitelj živali, čeprav temu ni bilo tako, kar je bilo na koncu tudi ugotovljeno,” je razložil Matoz. Dodal je še, da se je o primeru poročalo tudi v tujih medijih, kar je še dodatno okrepilo negativno podobo Možgana.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Posebno pa je Matoz poudaril izjave inšpektorice Štiglic, ki je v medijih širila negativne informacije o Možganovem ravnanju z živalmi. Zaradi tega posega v osebnostne pravice zahtevajo odškodnino v višini 22.500 evrov.

Premoženjska škoda se nanaša na poslabšanje stanja vrnjenih živali. “Goveda, ki so bila vrnjena, so bila v veliko slabšem rejnem stanju, eno govedo je bilo treba celo usmrtiti,” pravi Matoz. Škodo ocenjujejo po pavšalni ceni 500 evrov na govedo, kar pri 22 glavah znaša 12.500 evrov.

Skupni znesek zahtevane odškodnine znaša 35.000 evrov. Državno odvetništvo ima tri mesece časa, da odgovori na zahtevo. “V kolikor v treh mesecih ne bomo prejeli odgovora ali prave ponudbe, bomo nadaljevali s tožbo pred rednim sodiščem,” je še pojasnil Matoz.

Primer Rudi Možgan je pokazatelj, kako lahko nezakoniti postopki in nepreverjene informacije močno vplivajo na življenje posameznika. Možgan upa, da bo z odškodnino lahko vsaj delno povrnil škodo, ki mu je bila povzročena, ter ponovno vzpostavil svoj ugled v javnosti. Državno odvetništvo bo moralo temeljito pretehtati vse dejavnike in ustrezno ukrepati, da se zagotovi pravičnost in povrnitev škode prizadetemu kmetu.

 

Priprava: NaDlani

18
120 SEK