• C Novo mesto
  • 04:03
  • Pon, 23.05.2022

Vinska kraljica Ana Pavlin razkriva kakšno bo leto 2022

24. Vinska kraljica Slovenije tudi z letom, ki je pred nami verjame v potencial slovenskih vin, v slovensko vinogradništvo, vinogradnice in vinogradnike. Pokukali smo v njeno dnevno sobo in izvedeli, kakšno bo leto 2022. 

vinska kraljica

Na boljše čase z letom 2022!

Ano Pavlin so za Vinsko kraljico Slovenije imenovali v novembru 2019 na Pomurskem sejmu. V letu 2020 pa je predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. Ana, ki prihaja z Dolenjske, Otočca, bo kmalu zaključila šolanje z magisterijem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Kot Vinska kraljica Slovenije je sicer članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 pa je bila tudi Cvičkova princesa. 

Pokukali smo v dom Ane Pavlin

vinska kraljica

Vinska kraljica v krogu dobrih ljudi.

Ana nam je zaupala, da je z vinogradništvom povezana že od otroških let. Očetu pomaga pri vseh delih v vinogradu, pa tudi kasneje pri kletarjenju in sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji. 

Ker je tudi Ani virus pustil grenak priokus, saj z mandatom 24. Vinske kraljice Slovenije ni bila aktivna po načrtu, ki si ga je sprva zastavila, je namesto, da bi vsak vikend obiskovala različne dogodke, sejme, festivale, več časa morala preživeti doma, v krogu družine. Družina ji sicer pomeni veliko, a tudi »veseli« december bi v vlogi kraljice moral biti drugačen. 

Epidemija lahko življenje spremeni na bolje 

Ana nam ob tihem razmisleku na čas epidemije, ki je življenja spremenil vsem nam pove, da je kljub vsemu ponosna na čas, ki so ga izkoristili in v njihovi vinski gorici Grčevje na novo zasadili kar dva vinograda s tolerantnimi sortami in obnovili oziroma dosadili že obstoječi vinograd. 

 

Dva nova vinograda so zasadili medtem, ko jih mnogi zaradi časa sekajo.

Ker je tam v zadnjem času izjemno veliko srnjadi, pa so celotno posestvo na več kot 3 ha morali tudi ograditi. Postavili so betonske stebričke in razpeli mrežo, da so tako zaščitili vinograd pred nezaželenimi obiskovalci. Prav tako so skrčili grmovje na slabših površinah in zasadili sadna drevesa, med drugim tudi znamenite Tepke, ki jih je v naše kraje prinesla že Marija Terezija pred 200 leti. 

»Od doma in na daljavo,« pravi, da se je nekaj vendarle dogajalo tudi na področju vinskega turizma. Skupaj s Konzorcijem Turizem v zidanicah so pridobili skrbništvo za evropsko vinsko kulturno IterVitis, kateri se je prav v tem obdobju pridružila tudi Slovenija. V ta namen so se že oblikovani trije turistični programi za skupine in posameznike, ki zajemajo obisk vseh treh vinorodnih dežel Slovenije. 

Konzorcij Turizem v zidanicah kandidira za posebno evropsko nagrado. Pričakujejo, da bodo prav zidanice s svojo specifično ponudbo eden izmed prvih turističnih objektov, ki bodo deležne povpraševanja s strani turistov, saj gre za izjemno varne nastanitvene kapacitete, kjer gostje uživajo popolno zasebnost. Veliko si obetajo tudi od voucherjev, ki jih je vlada namenila za domači turizem. Ob zidanicah pa pričakujemo tudi povečanje trženja vina, ki je trenutno seveda v izjemni krizi.

Iskanje pozitivnega nadlani 

Ana nam pove: “Novi korona virus je res močno zarezal v naše vsakdanje življenje. Je pa prinesel tudi nekaj pozitivnih stvari. V družini smo imeli veliko več časa drug za drugega, postorili smo ogromno del, ki smo jih prej odlagali, dvakrat sem postala tudi teta.” 

Zakaj Ana Pavlin največ časa preživi v dnevni sobi? 

Dnevna soba je prostor, ki je zelo zvočen pri Ani doma. V Anini dnevni sobi imajo namreč  orgle, ki jih Ana igra že približno 10 let. Glasba jo spremlja že celo življenje in dneva brez nje si Vinska kraljica ne predstavlja več. Večkrat njene orgle zazvenijo kar med učenjem, pospravljanjem ali kar tako mimogrede. 

vinska kraljica

Anina dnevna soba je polna čiste glasbe.

Ana Pavlin napoveduje Horoskop za leto 2022

Ana, ki v horoskop ravno ne verjame, se je potrudila in za Nadlani napovedala: “Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Upam, da bo leto 2022 polno lepih doživetij, da bomo dobri drug do drugega in da bomo končno zopet normalno zadihali.” 

Čas za prijatelje.