Angleški milijonar kupil mirnski grad! Menda bi rad tu zidal tudi hotel

17. apr. 2024, ob 06.09
Posodobljeno pred 24 dnevi
34
100 SEK

Na Dolenjskem upajo, da bodo imeli več sreče z novim lastnikom.

MIRNA – „Celo neka hotelska veriga iz Kanade se je zanimala, da bi kupila grad,“ je za Radio Slovenija povedal mirnski župan Dušan Skerbiš, ki si želi, da grad Mirna najde resnega lastnika in zaživi. Zdi pa se, da se mu bodo želje le uresničile! Kot je dejal Skerbiš, je lani oktobra na Dolenjsko v spremstvu predstavnikov angleške ambasade prišel podjetni Anglež. „Ki se je na hitro odločil, da bo kupil grad!“ razkrije Skerbiš, ki se nadeja, da bo imel grad več sreče, kot ga je imel s prejšnjo lastnico mehiško manekenko….

Prihaja, da pove

„Kaj točno bo Anglež naredil, bo razkril na eni od novinarskih konferenc v aprilu ali maju. Zdaj potekajo vse aktivnosti za predajo. Občina Mirna se je tudi odpovedala predkupni pravici, saj niti nismo mogli, niti želeli kupiti gradu, saj to presega naše finančne zmožnosti zavoljo vseh investicij,“ pove Skerbiš.

„Novi lastnik daje vtis resnega vlagatelja. Poslal je že idejne zasnove, kaj bi rad tu naredil: načrtuje vzpostavitev mednarodnega inštituta za raziskovanje voda s podporo nanotehnologij in vzpostavitev prostora za družabne dogodke. Bi pa rad kupil tudi zemljo okoli gradu, kjer bi zgradil hotel in glamping,“ še dodaja Skerbiš.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Prodajal se je za 1,6 milijona

Grad Mirna je v pisnih virih prvič omenjen leta 1165, med drugo svetovno vojno so ga požgali, po njej večkrat minirali in skoraj povsem porušili. Leta 1962 je ruševine v 99-letno uporabo dobil dr. Marko Marin, profesor za gledališko zgodovino na Akademiji za radio, film in televizijo. V 90. letih prejšnjega stoletja je po t. i. Jazbinškovem zakonu postal tudi lastnik gradu, ki je kmalu dobil še eno ime – Speča lepotica. Ko je dr. Marin leta 2015 umrl, je lastnica postala njegova polsestra Marijan Kerševan, ki je grad prodajala prek nepremičninske agencije Remax, kupca pa je zastopala nepremičninska agencija Novi list. Leta 2020 je grad kupila mehiška manekenka Tatiana Rodriguez Anderson, a se je potem sporekla z upravljavcem gradu in projekta Kailashem Kokopellijem, zato se je odločila, da grad proda. Kupila ga je za 600.00 evrov, prodajala ga je za 1,6 milijona. Menda pa bo Anglež odkartal za grad dober milijon.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

34
100 SEK