ARSO izdal oranžno vremensko opozorilo

01. jul. 2024, ob 08.23
Posodobljeno pred 18 dnevi
424
80 SEK

Danes popoldne lahko večji del Slovenije pričakuje močnejše nevihte, zaradi česar je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) izdala oranžno vremensko opozorilo. Možni so toča, močni sunki vetra in krajši nalivi. ARSO opozarja na nevarnost zadrževanja na prostem in v bližini dreves, daljnovodov ter hudourniških vodotokov.

Po pretežno jasnem vremenu zadnjih dni se bodo danes dopoldne v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, popoldne in zvečer pa tudi drugod po državi. Možne bodo tudi močnejše nevihte, ki bodo v popoldanskem času zajele večji del Slovenije. Oranžno vremensko opozorilo je bilo izdano za severovzhodno, jugovzhodno ter jugozahodno Slovenijo, medtem ko je za osrednjo in severozahodno Slovenijo v veljavi rumeno vremensko opozorilo.

ARSO opozarja na možne močnejše nalive s točo, močnejše sunke vetra in udare strel, kar lahko povzroči poplave ob hudourniških vodotokih in zaneti požare. Svetujejo zadrževanje na varnem mestu v zgradbi, vsi, ki bodo v času neurij na prostem, pa naj si poiščejo zavetje v zgradbah ali vozilu. Med nevihto je odsvetovano zadrževanje pod drevesi, daljnovodi in v bližini hudourniških vodotokov.

Poleg tega bodo čez dan in zvečer ob plohah in nevihtah hitro naraščali tudi posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode, predvsem v severovzhodni Sloveniji. Tudi drugod v severnem in vzhodnem delu države lahko posamezne reke prehodno dosežejo velike pretoke, medtem ko bodo v južni Sloveniji pretoki rek ostali ustaljeni.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

V torek se pričakujejo še posamezne plohe, vendar bodo reke začele upadati.

424
80 SEK