AstraZeneca umika cepivo

08. maj. 2024, ob 13.17
Posodobljeno pred 2 mesecema
7
50 SEK

Podjetje AstraZeneca je začelo z umikom svojega cepiva proti COVID-19, imenovanega Vaxzevria, iz razlogov, povezanih s presežkom posodobljenih cepiv, ki so bolje prilagojena novim različicam virusa SARS-CoV-2.

Ta korak sledi odločitvi o prenehanju prodaje tega cepiva v Evropski uniji že marca. Podobne ukrepe so sprejele tudi druge države, kot je Avstralija, kjer cepivo ni na voljo že od marca 2023.

Vaxzevria deluje na osnovi adenovirusa, ki je spremenjen tako, da vsebuje gen za tvorbo beljakovin SARS-CoV-2, a ne vsebuje dejanskega virusa COVID-19, zato okužbe ne more povzročiti. Kljub temu je cepivo naletelo na kritike zaradi redkih stranskih učinkov, kot so trombocitopenija in nastajanje krvnih strdkov, s pogostnostjo dva primera na 100.000 cepljenih.

Zaradi razpoložljivosti novih cepiv, prilagojenih aktualnim sevom, in povečane imunosti prebivalstva je bil umik Vaxzevria ocenjen kot primeren čas za njegovo izločitev iz uporabe. Catherine Bennett, komentatorka iz britanskega časnika, je izpostavila, da umik poteka v času, ko so nove možnosti cepljenja bolj dostopne in učinkovite, hkrati pa populacija že uživa večjo zaščito pred virusom.

7
50 SEK