Bo nasilnež iz OŠ Velika Dolina izključen?

18. jun. 2024, ob 08.52
Posodobljeno pred 25 dnevi
99
100 SEK

V zadnjem času je osnovna šola v Veliki Dolini postala središče razprav zaradi nasilnega incidenta, v katerem je bil pred tednom dni močno poškodovan devetošolec. Incident je sprožil val zahtev po strožjem ukrepanju, na ponedeljkovi izredni seji svetov krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice so člani enoglasno podprli izključitev nasilnega učenca iz šole, formalno glasovanje o tej odločitvi pa je predvideno za danes na dopisni seji.

 

Ravnateljica šole Anja Zevnik se je odločno distancirala od sklepa svetov, saj po njenem mnenju šola nima pravne podlage za izključitev učenca. Pojasnila je, da so možnosti za prešolanje prav tako omejene, saj bi morala druga šola soglašati s prejemom učenca. Kljub temu predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina, Fredi Žibert, vztraja, da so izključitve iz šol možne in napoveduje, da bodo pri sklepu vztrajali. Sveti nameravajo svoj poziv predstaviti tudi na izredni seji brežiškega občinskega sveta, ki bo v četrtek.

Medtem ko je šola v zadnjem času zabeležila povečanje števila nasilnih incidentov, ravnateljica Zevnikova priznava, da šola težko ukrepa proti nasilnim učencem. “Očitno nismo dovolj uspešni pri iskanju rešitev,” je dejala in dodala, da šola sodeluje z različnimi institucijami, kot so ministrstvo, šolska inšpekcija, center za socialno delo in policija, a brez večjega uspeha.

Mitja Bizjak, predsednik sveta staršev, izraža skrb, da se učenci v šoli ne čutijo varne, posebej izpostavlja probleme z nekaterimi romskimi učenci. Sveti krajevnih skupnosti so opozorili na dve družini iz romskega naselja, ki sta se preselili v njihovo skupnost in iz katerih prihajajo problematični učenci.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Ker nasilni učenec ostaja šoloobvezen še eno leto, šola išče dolgoročne rešitve. Zaenkrat mu je prepovedan vstop v šolske prostore, kako pa bo šola zagotovila varnost v prihodnjem šolskem letu, ostaja odprto vprašanje. Predsednik krajevne skupnosti Žibert predlaga celo možnost šolanja na daljavo, če se ne najde druga ustrezna rešitev, kar pa ni po godu svetu staršev.

Dinamika med lokalno skupnostjo, šolskim vodstvom in starši ostaja napeta, saj vsi iščejo način, kako najbolje zaščititi učence in obnoviti občutek varnosti v šoli.

99
100 SEK