• -1.48C Novo mesto
  • 01:17
  • Pet, 03.04.2020

Bruselj brez posluha: za teran ostane le še tožba

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da bo tožba proti Evropski komisiji zaradi terana vložena najpozneje do konca avgusta.

SLOVENIJA, BRUSELJ  Minister Židan je včeraj na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju uradno sporočil, da bo Slovenija zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran tožila Evropsko komisijo. Minister je sicer v nagovoru ponovno poudaril vse slovenske argumente proti tej izjemi, a je bil že naprej obsojen na neuspeh.

Še eno jabolko spora med Slovenijo in Hrvaško

Dejan Židan je kasneje povedal, da je bilo zahtevano večino za zavrnitev akta nemogoče dobiti, so se pa oglasile Italija, Francija, Madžarska in Slovaška, ki so vse podvomile o takem načinu podeljevanja izjem. Vendar pa v vseh letih boja za ohranitev terana kot slovenskega vina Evropska komisija ni upoštevala prav nobene slovenske zahteve.

Akt za dodelitev izjeme bo predvidoma začel veljati v sredo, rok za vložitev tožbe se izteče 19. septembra.

Eno ime za dve vini

Spomnimo: »Teran iz hrvaške Istre je po okusu in organoleptičnih lastnostih drugačno vino od kraškega terana, ki ima od leta 2004 zaščiteno označbo porekla. S Krasa prihajata dve kategoriji terana – vrhunsko vino in  s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP). Tako imenovani hrvaški ‘teran’ pa je lahko tudi že namizno vino, ki mu lahko primešajo 15 odstotkov drugega vina. Hrvaški vinarji razvrednotijo kraški teran, ki smo ga zaščitili prav zato, da je poseben in nekaj več,« je že pred časom povedal Marjan Colja, direktor zadružne kleti Vinakras iz Sežane.

»Hrvaški teran« raste v drugačni zemlji kot kraški in čeprav sta obe vini iz trte refošk, se po okusu razlikujeta tudi zaradi različnega podnebja. »Na Krasu imamo mešanico celinskega in sredozemskega podnebja, v hrvaški Istri pa sredozemsko podnebje. Njihov ‘teran’ je bolj kot kraškemu teranu podoben koprskemu refošku,« je še ponazoril Marjan Colja.

Bruselj brez posluha: za teran ostane le še tožba
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.