Golob se je odločil, Andreja Katič predlagana za novo ministrico

26. feb. 2024, ob 11.00
32
90 SEK

V luči nedavnega odstopa ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan se slovenska politična scena sooča z nujno potrebo po imenovanju novega vodje pravosodnega resorja. Premier Robert Golob je po intenzivnih posvetovanjih s Socialnimi demokrati (SD) sprejel odločitev o kandidatki za novo pravosodno ministrico. Izbranka je Andreja Katič, ki ima bogate izkušnje na področju upravljanja ministrstev, saj je v preteklosti že zasedala položaj ministrice za obrambo in pravosodje.

Po odstopu Švarc Pipanove 16. februarja je bilo jasno, da bo potreben hiter odziv. Glede na to, da ministrstvo za pravosodje spada pod kvoto Socialnih demokratov (SD), so se odvijali intenzivni pogovori med premierjem Golobom in SD-jem. Sestanek z vodstvom SD je prinesel več imen, med katerimi je izstopala Katičeva, zaradi njenega strokovnega znanja in politične izkušenosti. Premier Golob se je po pogovoru z njo odločil, da jo uradno predlaga za vodjo pravosodnega resorja. Predlog je že posredovan Državnemu zboru (DZ) za potrditev.

Andreja Katič, izobražena pravnica, je v svoji politični karieri zasedala ključne položaje, vključno z ministrico za obrambo in nato pravosodje. Njeno delo je bilo vedno usmerjeno v izboljšanje sistemov, ki jih je vodila. Od januarja lani opravlja funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Katičeva bo, če jo DZ potrdi, prevzela odgovorno nalogo vodje ministrstva za pravosodje, ki se sooča z mnogimi izzivi. Med njenimi prioritetnimi nalogami bo nasloviti posledice afere z nakupom prostorov na Litijski cesti in uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov. Prav tako jo čaka vodenje reform na področju pravosodja.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kandidatka za ministrico se bo predstavila pristojnemu delovnemu telesu DZ v prihodnjih dneh, kjer bo predstavila svoj načrt in vizijo za pravosodni resor. Če bo potrjena, bo to pomenilo nov korak v smeri konsolidacije trenutne vlade in izpolnitev obljub koalicijskega partnerja SD.

Pripravil: NaDlai.si, foto: Gov.si // Posodobljeno 26.2.2024 ob 15. uri

32
90 SEK