• 1.52C Novo mesto
  • 18:46
  • Ned, 24.01.2021

“Če bomo hoteli ustaviti epidemijo, se bo treba cepiti do konca leta še enkrat!”

Slovenija je del evropskih naročil. 

LJUBLJANA – Predsednik vlade RS Janez Janša in Milan Krek, direktor NIJZ, sta predstavila načrt cepljenja proti COVID-19. “Smo prva generacija, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo, ki spremljajo človeštvo od nekdaj in so bile zelo težke. Umivanje rok je bil ključen ukrep pri preprečevanju infekcij. Z uporabo cepiv smo izkoreninili nekatere bolezni, kot so npr. črne koze,“ je dejal Krek.

„Zagotovljena količina cepiva Pfizer je še enkrat večja od prve. Slovenija je najprej konkurirala z milijon odmerki, dobila jih je okoli 900.000. V petek smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900.000,“ je predsednik vlade razkril številke o količini cepiva, ki je in bo na voljo. „To, da smo del evropskih naročil, je v tem trenutku za Slovenijo prednost, saj smo v okviru teh dobav zagotovo prišli do večjih količin cepiva kot bi lahko sicer, hkrati pa tudi po bolj zmerni ceni, saj smo del večjih količin,“ je še dodal.

„Zakaj je Slovenija naročila več odmerkov cepiva kot bi jih glede na število prebivalcev potrebovala? Zavedati se moramo, da nekatera cepiva še niso odobrena, zato moramo imeti rezerve, hkrati pa ne vemo, kako dolgo traja imunost. Računamo na najmanj 6 mesecev. Če bomo želeli dokončno zaustaviti epidemijo, lahko računamo, da bo potrebno vse, ki se cepijo v tem trenutku, jeseni ali ob koncu leta cepiti še enkrat. Zato bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala v naročilih in iskala lastne možne dobave s kontakti proizvajalcev,“ poudarja Janša, ki je obregnil tudi na pomisleke glede količine:

„Nekateri pravijo, zakaj se nismo neposredno pogajali s proizvajalci. Mi imamo težave že z naročilom transportnega letala, s katerim bi lahko pripeljali zaščitno opremo iz kake druge države, saj nam ustavno sodišče vstavi zakon na podlagi katerega bi to lahko naredili.“

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www