• 18.04C Novo mesto
  • 07:41
  • Čet, 06.08.2020

Če imate računalnik ali mobilca, boste morali plačati RTV prispevek!

Od 1. avgusta dalje RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta.

LJUBLJANA – »Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta. RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka,« je na svoji spletni strani zapisala RTV Slovenija.

Od 1. avgusta dalje

Od 1. avgusta dalje RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta, je nacionalka objavila na svoji spletni strani. Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko tako spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D. Predvajanje omogoča ogled nacionalnih TV-programov v resoluciji 720p, kar je enakovredno HD signalu.

Za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, ki velja od 26. januarja letos, določa, da za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

NaDlani.si; Foto: google