Če ne bi bilo Janeza, ne bi bilo te dolenjske občine! Razkrivamo, podrobnosti

22. jun. 2024, ob 10.32
Posodobljeno pred 29 dnevi
204
100 SEK

Nagrado je prejel ob občinskem prazniku.

MIRNA PEČ – Sinoči je bilo slovesno v Mirni Peči, kjer so praznovali občinski praznik. Med nagrajenci je bil tudi Janez Mežan, nekdanji poslanec DZ. Prejel je Plaketo Občine Mirna Peč, ob njem tudi Štefka Žagar, Karate klub Mirna Peč pa je prejelo priznanje župana Občine Mirna Peč.

„Janez Mežan se je že ob prihodu v Mirno Peč, ki je bila takrat še krajevna skupnost, takoj vključil v različne dejavnosti kraja. V delo krajevne skupnosti, turistično društvo, dejavnosti športa-med drugim tudi znanega mirnopeškega teka. Kasneje so začeli s pripravami na ustanovitev samostojne občine, ki jo je Mirnopečanom tudi uspelo ustanoviti,“ so v Mirni Peči opisali v obrazložitvi, potem pa poudarili:

„Ker je bil takrat poslanec v Državnem zboru, je lahko vplival na ustanovitev občine. Državni zbor je ustanovitev najprej zavrnil, zato sta skupaj z dr. Mirom Cerarjem napisala pritožbo na ustavno sodišče, ki je razsodilo, da Mirna Peč izpolnjuje vse pogoje za samostojno občino. To odločitev so Mirnopečani tudi podprli z referendumom. Ko je l. 1999 Mirna Peč postala občina, je pripravil vse dokumente za novo občino: statut, zastavo, grb, poslovnik sveta … Da je bila odločitev pravilna, se je pokazalo z razvojem kraja, pa tudi industrijske cone, ki je posledica avtocestne variante Sv. Ana in priključka Mirna Peč. Bil je tudi občinski svetnik v prvih treh mandatih in v tem času s svojimi povezavami z državno ravnjo pripomogel k potrditvi variante avtoceste Sv. Ana in k izgradnji nove osnovne šole. Janez Mežan je še danes vključen v razvoj in dobrobit občine Mirna Peč, deluje v dveh društvih, hkrati pa za domači kraj poskuša z lobiranjem tudi v Ljubljani. Janezu Mežanu za njegovo delo v krajevni skupnosti, občinskemu svetu ter prizadevanjih pri ustanoviti občine in številnih razvojnih projektih, ki so pomembno prispevali h kvaliteti življenja občanov in razvoju Občina Mirna Peč podeljuje Plaketo Občine Mirna Peč,“ še sklenejo v Mirni Peči.  Več o vsem na www.facebook.com/obcinamirnapec.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Pri Mirni Peči našli utopljenca – NaDlani.si

Pripravil: Nadlani.si

Foto: Foto Asja/Občina Mirna Peč

204
100 SEK