• 1.45C Novo mesto
  • 02:18
  • Tor, 24.11.2020

Črni dan, kot ga ne pomnimo! Bodite pozorni na Kacinovo sporočilo, gre za prevaro

Včeraj so pristojni ob 7025 testiranjih po najnovejših podatkih potrdili 1961 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od spomladanskega začetka epidemije covida-19. Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, kar je prav tako največje dnevno število do zdaj.

Pozitivnih testov 27,9 odstotka

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je ob tem opozoril, da se število testiranj še naprej povečuje, pritisk na laboratorije pa je ogromen. Delež pozitivnih testov je bil najvišji doslej, in sicer 27,9 odstotka, je dodal.

Hospitaliziranih je bilo 449 bolnikov, od tega 63 na intenzivni negi. Število hospitaliziranih se je glede na četrtek povečalo za 55, pri čemer so v domačo oskrbo odpustili 31 bolnikov. Število bolnikov v intenzivni negi se je medtem zmanjšalo za štiri. Skupno število umrlih bolnikov od začetka epidemije se je po včerajšnji rekordni številki povzpelo na 235.

Kako je v občinah?

o petkovem največjem dnevnem številu potrjenih okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije covida-19 je zdaj vsaj ena okužba potrjena v vseh 212 slovenskih občinah. Prvo so tako potrdili še v Svetem Juriju v Slovenskih goricah. V petek so nove okužbe sicer potrdili v 182 občinah, največ v Ljubljani in Kranju. V naših koncih  je bilo največ potrjenih okužb v Mestni občini Novo mesto (31), sledijo občine: Krško (17), Ivančna Gorica (16), Trebnje (15), Sevnica (11), Dolenjske Toplice (9), Brežice (6) …

Prevara!

Ob tem so nas bralci opozorili na lažni profil vladnega govorca in potvarjanje testov. Ne verjemite vsemu …

Nova seznama

Vlada zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v drugih državah spreminja seznam rdečih in zelenih držav. S seznama zelenih držav je izpadla Srbija, tako da na njem ni več nobene evropske države ali njenega dela. Na razširjenem rdečem seznamu pa se je znašla tudi večina obmejnih regij slovenskih sosed. Odlok bo začel veljati v ponedeljek.

Zaskrbljujoče

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović za Radio Slovenija dejala, da je visoke številke ne presenečajo, saj da je tak potek neizogiben, če vemo, kako se bolezen širi. »Številke bodo naraščale. Vprašanje je, ali ne bomo ob tako visokem številu pozitivnih testov spremenili načina testiranja, saj je takšno delo nemogoče, podatke o gibanju epidemije pa dobimo že iz podatka, koliko ljudi je sprejetih v bolnišnico,« je bila jasna. Pojasnila je še, da strokovna skupina ne razmišlja o dodatnih ukrepih, saj bi že ti, ki so v veljavi zdaj, morali učinkovati.

NaDlani.si; Foto: Unplash