• 25.94C Novo mesto
  • 10:19
  • Sre, 19.06.2019
  • Prijava

Čudež v Postojnski jami, izlegla se je prva človeška ribica

Iz Postojnske jame so v svet poslali razveseljivo novico, saj so doživeli pravi naravni čudež. V ponedeljek ob 10.48 so namreč dobili prvo ličinko tako imenovanega zmajčka oziroma človeške ribice, kar je točno štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece.

POSTOJNA – “Čeprav so nam tako znanost kot predhodne izkušnje raziskovalcev dali skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred našimi očmi kdaj koli do konca odvila drama razvoja jajčec do izleganja čoveške ribice, smo v to verjeli,” so spooročili iz Postojnske jame, kjer so za zarod skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca in povezovali znanstvena dejstva z lastnimi opazovanji. Človeška ribica je za nas namreč še vedno velika neznanka, saj se skriva pred našimi očmi.

V naravi se iz 500 izleženih jajčec sicer uspešno razvijeta le dva mladička, zato je tokratni dogodek še toliko veličastnejši. Jajčec, iz katerih se še lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še 22, vseh izleženih je bilo 64. Znanstveniki pozorno spremljajo, iz katerega se bo izlegla naslednja ličinka. Za prvo se je izkazalo, da je zelo borbena, saj se je dobesedno izstrelila iz ovojnice in zaplavala po akvariju. “Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico. No, naš prvi zmajček se je v življenje dobesedno izstrelil, v enem samem poskusu,” so navdušeni. Izleganje ribice so tudi posneli, a zdaj se pravo delo šele začenja.

Ličinka bo kmalu postala lačna, obenem pa bo redno potrebovala svežo vodo, da ne bo prišlo do okužbe. Če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvarijo, tako da jim bodo morali pripraviti prave male jasli. “In če bo šlo vse po sreči, bodo zmajčki zrasli. Čeprav ne bodo bruhali ognja, bo takrat pravi čas za ognjemet,” so sklenili pri Postojnski jami, kjer se dogajanja okoli tega skrivnostnega bitjeca izjemno veselijo. In prav je tako. Vir: Postojnska jama, M. S.