• 2.49C Novo mesto
  • 18:56
  • Tor, 19.01.2021

Dan Keltov in Rimljanov – ko so tudi moški v krilih – FOTO

Dan Keltov in Rimljanov so drugi dan v okviru prireditve Iz trebanjskega koša začeli z antičnim vrelcem ‘modrosti’, ki je osvežil obiskovalce vsako polno uro.

TREBNJE – Nadaljevali so s telovadbo ter seveda delavnicami, kot so peka kruha, pletenje izdelkov iz leske, odkrivanje keltskih zakladov, ročno ustvarjanje lončenih posod, vonjali zelišča, izdelovanje mečev in še bi lahko naštevali. Vse to in še več so imeli obiskovalci priložnosti okusiti in izdelati. Med drugim so skozi dan lahko občudovali Rimljane, ki so bili zaščiteni s pravimi meči in oklepi. Skozi vroče popoldne so jih popeljali kulturniki s svojimi plesnimi in glasbenimi ritmi, medtem ko sta OŠ Veliki Gaber in OŠ Trebnje poskrbeli, da so se vrnili nazaj v preteklost.

V sklopu prireditve »Iz trebanjskega koša« so organizirali tudi likovni natečaj »Vladar/ica za en dan«, ki so ga ustvarjali učenci OŠ Trebnje in OŠ Veliki Gaber. Po tehtnem premisleku je komisija sporočila rezultate in razglasila zmagovalce. To so:

1. mesto: Benjamin Agnič in Gašper Kumelj, 5. razred; mentorica: Cvetka Boljte; OŠ Trebnje
2. mesto: Julija Stopar in Alja Podobnik, 4. razred; mentorica: Lidija Šajn; OŠ Veliki Gaber
3. Brina Lavrič, Lara Povhe in Lan Verhovec, 3. b razred; mentorica: Stanka Zaletelj; OŠ Trebnje

Na koncu je sledila tradicionalna povorka »Iz trebanjskega koša«, ki se je je letos udeležilo 31 društev, skupno kar 650 ljudi. Na njej so se predstavila društva z različnih področjih, bodisi kulturnega, športnega, glasbenega ali vinogradniškega ….

Nepregledno množico na osrednjem prireditvenem prizorišču so še pozno v noč zabavali Čuki in ansambel Extra kvintet.

Vir in foto: Občinska uprava