Danes ponovno možna toča in močnejši nalivi!

08. jul. 2024, ob 10.07
Posodobljeno pred 6 dnevi
737
150 SEK

Ponovno lahko pričakujemo nestanovitno vreme, predvsem zaradi neposredne bližine oslabljene vremenske fronte. Čeprav je jutro začelo z jasnim nebom in prijetnimi temperaturami, se bodo vremenske razmere popoldne močno spremenile. Po podatkih Meteoinfo Slovenija bodo popoldne predvsem na jugu in severu države možne nevihte, ki lahko prinesejo neurja z nalivi, sunki vetra in manjšo točo.

Dopoldne bo vreme še stabilno, z občasno oblačnostjo, ki bo prekinjala sicer jasno nebo. Temperature se bodo povzpele do najvišjih vrednosti okoli 32 °C, zlasti na Primorskem in v vzhodnem delu države. Občutek poletne vročine bo prisoten povsod, vendar bo v zraku čutiti tudi povečano vlažnost, kar bo nakazovalo na prihajajoče vremenske spremembe.

Zgodnje popoldne bo prineslo prve znake nestanovitnosti. Nad hribovitimi območji v notranjosti Slovenije bodo začele nastajati prve plohe in nevihte. Ti vremenski pojavi bodo zelo lokalizirani, kar pomeni, da bodo prizadeli le določena območja, medtem ko bo drugod vreme ostalo večinoma stabilno. Nevihte bodo potovale počasi, saj bo v višjih slojih atmosfere še vedno prevladoval jugozahodni veter, ki pa bo slabel.

Predvsem na jugu in severu države se lahko razvijejo močnejše nevihte z neurji, ki bodo prinesle nalive, sunke vetra in manjšo točo. Kljub temu, da bodo te nevihte lokalnega pomena, lahko povzročijo precej nevšečnosti, zato prebivalcem teh območij svetujemo previdnost. Vozniki naj bodo pozorni na morebitne nevarnosti na cestah, ki jih lahko povzročijo nenadne plohe ali nalivi.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Proti večeru se bodo vremenske razmere začele umirjati. Nevihte bodo postopoma razpadale in ozračje se bo stabiliziralo. Jasna in mirna večerja bo sledila burnemu popoldnevu, kar bo prebivalcem omogočilo, da se pripravijo na bolj stabilno vreme v prihodnjih dneh.

Pomembno je poudariti, da so napovedi in opozorila Meteoinfo Slovenija neuradne in informativne narave. Uradna vremenska opozorila v Sloveniji izdaja izključno Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), ki je zakonsko pooblaščena za tovrstne dejavnosti. Za zanesljive in uradne informacije o vremenskih razmerah svetujemo obisk spletnih strani ARSO ali Meteoalarm.

Nestanovitno vreme, ki ga danes pričakujemo, je del običajnih poletnih vremenskih vzorcev, vendar je zaradi podnebnih sprememb v zadnjih letih postalo bolj intenzivno in pogostejše. Topli poletni dnevi z visokimi temperaturami pogosto prinesejo tudi povečano vlažnost, kar ustvarja idealne pogoje za nastanek neviht. Nevihte so pomemben del vremena, saj prinašajo prepotrebno deževje, ki osveži ozračje in zagotavlja vodo za rastline in živali. Vendar pa lahko prinesejo tudi škodo, zlasti v obliki toče, močnih vetrov in poplav.

Za nas je ključnega pomena, da smo pripravljeni na tovrstne vremenske pojave. To pomeni, da spremljajo vremenske napovedi, upoštevajo opozorila in se ustrezno pripravijo na morebitne nevihte. Pomembno je, da zaščitimo svoje premoženje, zavarujejo vozila in druge predmete, ki bi jih lahko poškodovala toča ali močan veter, ter se izogibajo nepotrebnim potovanjem v času najhujših neviht.

Kljub nestanovitnemu vremenu, ki nas danes čaka, bo večer prinesel mirnejše razmere, kar bo omogočilo počitek po burnem dnevu. Narava se bo ponovno uravnovesila in omogočila prijeten konec dneva, ki bo napovedoval stabilnejše razmere v prihodnjih dneh. Za tiste, ki uživajo v poletnih večerih, bo to priložnost, da izkoristijo svež zrak in se sprostijo po vročem in nevihtnem dnevu.

Priprava: NaDlani
Vir: Meteoinfo

737
150 SEK