Debeli četrtek na kulturni praznik, krofi v senci Prešernovega dne

08. feb. 2024, ob 06.47
Posodobljeno pred 2 mesecema
43
80 SEK

Debeli četrtek, znan tudi kot “god debelih ljudi”, je dan, ko tradicionalno pripravljamo in uživamo v pustnih dobrotah, kot so krofi. Letos pa sovpada s slovenskim kulturnim praznikom, Prešernovim dnem. To nenavadno sovpadanje pomeni, da so trgovine po vsej Sloveniji zaprte, kar predstavlja izziv za tiste, ki želijo pripraviti ali kupiti sladke pustne dobrote. Ta situacija zahteva, da smo svoje nakupovanje opravili vnaprej ali pa se zanašamo na lokalne pekarne in slaščičarne, ki so lahko odprte kljub državnemu prazniku.

Ste si danes že privoščili krof?

V slovenskem koledarju debeli četrtek zaseda posebno mesto, saj naznanja začetek pustnega časa in je znan po bogatih in nasitnih jedeh. Skladno s tradicijo je to dan, ko se na mizah znajdejo različne mesne dobrote, saj je to zadnji dan pred začetkom posta. Ta dan je znan tudi po pripravi krofov in flancatov, ki predstavljajo glavno sladko poslastico tega obdobja. Poleg tega so na jedilniku pogosto tudi tradicionalne jedi, kot so ocvirkovka in ričet s svinjskimi rebrci, ki ponazarjajo obilje in gostoljubje.

Kljub zaprtju trgovin pa slovenska tradicija uživanja v pustnih dobrotah ostaja nespremenjena, saj lokalne pekarne in domače kuhinje stopijo v ospredje in zagotavljajo, da praznični duh ostane živ.

Ste krofe kupili ali spekli sami?

Debeli četrtek ni le priložnost za kulinarične užitke, temveč tudi dan, ko se Slovenci spominjajo starih običajev in poudarjajo pomen skupnega praznovanja. Povezan je z verovanjem, da moramo v času pusta dobro jesti, da si zagotovimo blagostanje in uspešno letino. Danes ta praznik ostaja pomemben del slovenske identitete in kulture. Tako, da se konec koncev lepo poveže s slovenskim kulturnim praznikom, Prešernovim dnem.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva/Wiki

43
80 SEK