Demokratična izvolitev novega predsednika

13. feb. 2024, ob 09.00
Posodobljeno pred 25 dnevi
20
130 SEK

Pustni čas je poln srečnih in nesrečnih anekdot v Kostanjevici na Krki. Včeraj je na občnem zboru Prforcenhausa dobil glavno besedo Robert (Robi) Jordan, kot novoizvoljeni predsednik. 

pust

Občni zbor Prforcenhausa.

Slovo predsednikovanju

Dosedanji predsednik, z mandatom eno leto, Primož Sintič je krono ob 170 letnici Etnološkega društva Prforcenhaus, predal svojemu nasledniku, Robertu Jordanu. Predsednikovanje je zaključil javno na občnem zboru, ki je potekal v ponedeljek, 12. februarja v dvorani La Vie. V svojem govoru se je zahvalil za podporo vsem članom društva, pa tudi aktualnemu županu občine Kostanjevica na Krki. Robert Zagorc je bil sicer prisoten na občnem zboru Prforcenhausa, le da tokrat beseda ni bila njegova.

pušt

Primož Sintič predaja krono.

»Če besede izbiraš, malo govoriš; če pa jih ne, pa malo poveš. Jaz bi temu dodal, no – zdaj pa daj,« je hudomušno začel svoj poslovilni govor Primož Sintič. »Z mojim glasom se zahvaljujem vsem, ki podpirajo Šelmarske običaje.«

Skrivnost in odgovornost predstave z izvolitvijo novega predsednika

Kostanjevičani so zanimivi ljudje, predsednik Prforcenhausa pa ne mora biti kdorkoli od njih. Občni zbor, ki je vsako leto dan pred pustnim torkom ter se začne s predstavo, ki je izredno satirična in se dotakne mnogih občanov zelo direktno, na hudomušen način.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

pust

Šentjernejski posebneži.

Kdo je Jakob Zaman Jelenič?

Program predstave je letos slonel na odgovornosti kulturne sekcije Prforcenhausa, odgovornost za to pa je prevzel domačin Jakob Zaman Jelenič, sicer študent Veterine. Njegova vloga je bila organizacija občnega zbora z izvolitvijo novega predsednika. Nastopajočih v predstavi je bilo več kot 35 oseb (igralci, plesalci, gostje, godba). Celotna ekipa pa se je na predstavo pripravljala vse od novembra. Pišejo se novice, vsebina, besedila za glasbo.

pust

Organizator predstave.

Volitve so vsako leto demokratične, vsebina predstave pa ostaja v vsebini skrivnost vse do izvedbe.

»Zgodba poustvarja vsebino iz resničnega življenja na izredno zabaven način. Naša rdeča nit predstave je VSE JE NOVO. Vse gre najprej. Dobimo nove mostove, novo tajnico občinske uprave, novega zdravnika. Ljudje bodo presenečeni, kako smo poustvarili njihovo norost,« je povedal odgovorni organizator predstave, Jakob Zaman Jelenič.

Novi predsednik Prforcenhausa  

pust

Demokratične volitve.

Novo izvoljen predsednik Prforcenhausa je pravi Kostanjevčan, doma na otoku. Robert Jordan je kot narekuje običaj, pod rahlo prisilo bil prenesen na oder in prejel naziv predsednika. Obleko prve dame je dobila njegova soproga, po vseh čestitkah in navodilih za čas vladanja, pa so predsednika odpeljali s splavom čez reko Krko na pojedino, rajanje in ples v maskah »do zore.«

S.B.

20
130 SEK