• C Novo mesto
  • 11:30
  • Pon, 24.01.2022

Denar uspešno črpajo

Na Mirni pospešeno pripravljajo Podjetniško-industrijsko cono. V prvo fazo sta vključena dobra dva od šestih hektarjev, prihodnje poletje bi investitorji že lahko pridobivali gradbena dovoljenja.

 

 

MIRNA – Prva faza Podjetniško-industrijske cone Mirna naj bi bila dokončana septembra prihodnje leto. Od letos načrtovanih 210 tisoč evrov je Občina Mirna iz Evropskega sklada za regionalni razvoj počrpala že skoraj 180 tisoč evrov. V dveh letih ima občina za projekt skupaj odobrenih nekaj manj kot 505 tisoč evrov. Iz naslova 23. člena Zakona o financiranju občina pa bo letos za projekt dobila nekaj manj kot 72 tisoč evrov.

Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del je 688 tisoč evrov. Zaradi močvirnatega terena so se tudi v obdobju suše pojavljale zaledne in meteorne vode, kar je moral izvajalec del – novomeški CGP – po dogovoru z občino dodatno sanirati. Ti posegi bodo končno vrednost naložbe podražili za približno desetino.

„Nekje v poletju naslednjega leta bodo lahko investitorji pridobivali gradbena dovoljenja oziroma zaključevali dokumentacijo na izgradnji svojih objektov in tudi plačali vse obveznosti pred pridobitvijo. Tu pa predvsem mislim na komunalni prispevek, ki bo v tej coni relativno nizek,“ pravi mag. Štefan Vélečič, ki je na Občini Mirna zadolžen za področje okolja in prostora.

Od končnega zneska za komunalni prispevek se odštejejo sredstva, ki jih je za komunalno opremljanje cone občina pridobila iz Evropske unije in od države. Informativni izračun tako predvideva, da bi za objekt 637,5 kvadratnih metrov neto tlorisne površine na parceli, veliki okrog 3500 kv. m., v povprečju investitor plačal nekaj več kot 30 tisoč evrov komunalnega prispevka.

Skupna površina celotne PIC Mirna je sicer nekaj manj kot šest hektarjev, v prvo fazo pa sta vključena dobra dva hektarja površin.

 

P. K.,
Lapego
(Foto: Lapego)