• C Novo mesto
  • 12:36
  • Pon, 24.01.2022

Deset slovenskih zdravnikov: „Proti COVID-19 testiranju učiteljev in učencev!“

Naše spomladanske izkušnje z vračanjem otrok v vrtce in šole ter začetek šolskega leta dokazujejo, da vračanje otrok v šole ni vplivalo na širjenje virusa med populacijo.

LJUBLJANA – Število aktivnih okužb se še naprej znižuje, manj je tudi hospitaliziranih, kljub temu pa bodo šole od ponedeljka odprte le v sedmih statističnih regijah, v štirih pa ostajajo še vedno zaprte.

Otroci so zlorabljeni

„Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jim jih naložili na ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije, jim škodimo. Dokazali smo, da smo z izolacijo zavrli njihov motorični in kognitivni razvoj, jim oslabili imunski sistem, jim povzročili psihične stiske in jim onemogočili pridobivanje znanja. Kot njihovi starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi in breme spopadanja z epidemijo prevzeti na svoja ramena. Omogočimo jim, da se vrnejo v šole. Takoj,“ pa v zapisu na Facebooku opozarjajo strokovnjaki zbrani na spletni strani Slovenskizdravniki.si.

„S preprostim ukrepom, vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in univerze, bomo otrokom ponovno omogočili za njihov razvoj nenadomestljivo pomembno vrstniško interakcijo, s prekuževanjem in zadostnim gibanjem si bodo okrepili imunski sistem, učili se bodo veščin socializacije, optimalen razvoj, pridobivanje znanja in jim vrnili nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki jih v življenju ne smemo žrtvovati,“ še poudarijo.

„Zdravniki, združeni v iniciativi Slovenskizdravniki.si, ostro nasprotujemo Odredbi o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno izobraževalno dejavnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje in morebitnemu podobnemu presejalnemu programu za otroke. Razlogi nasprotovanju so številni,“ še izpostavijo.

Ključna dejstva

„SZO ne priporoča testiranja otrok in učiteljev pred vrnitvijo v šole, še manj obveznega testiranja. Naše spomladanske izkušnje z vračanjem otrok v vrtce in šole ter začetek šolskega leta dokazujejo, da vračanje otrok v šole ni vplivalo na širjenje virusa med populacijo,“ še navedejo.

Za Iniciativo pa so tole pripravili:
Matjaž Figelj, dr. med., spec. int. med., PgDip and MSc PallMed
Petra Mihalek Novak, dr. med., spec. oftalmologije
Tatjana Pfeifer, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine
Biserka Ilin, dr. med., spec. psihiater, pedopsihiater, psihoterapevt
Gregor Knafelc, dr. dent. med.
Živan Krevel, dr. med., univ. dipl. biol.
dr. Uroš Dobnikar, dr. med., spec. travmatologije
mr. (HR) Sebastijan Piberl, dr. med., spec. splošne in urgentne medicine
Marko Novak, dr. med., specialist kirurg
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www