Dizel po več kot štirih letih znova cenejši od bencina

23. apr. 2024, ob 09.03
Posodobljeno pred 25 dnevi
14
80 SEK

Danes ponoči  je slovenski trg goriv naredil zanimivo spremembo cen, saj je dizel po več kot štirih letih spet postal cenejši od bencina. Po najnovejših prilagoditvah cen, se je cena 95-oktanskega bencina na prodajnih mestih izven avtocestnega omrežja zvišala za 1,8 centa in zdaj znaša 1,560 evra za liter. Nasprotno pa je liter dizla po novem cenejši za 1,5 centa, kar pomeni, da za liter dizelskega goriva potrošniki odštejejo 1,527 evra.

To pomeni, da je dizel prvič od izbruha pandemije COVID-19 v marcu 2020 cenejši od bencina, kar bi lahko imelo pomembne posledice za potrošnike in trg pogonskih goriv. Spomnimo, cena dizla je bila nazadnje nižja od cene bencina pred pandemičnimi pretresi, ki so zaznamovali globalne energetske trge.

Obenem so zabeležili tudi znižanje cene kurilnega olja. Nova regulirana cena znaša 1,170 evra za liter, kar je za en cent manj kot prej.

Kljub temu da so cene goriv v zadnjem času nihale, vlada ni posegala v trošarine, prav tako ostajajo nespremenjene omejitve marž, ki jih lahko zaračunajo trgovci. Od junija 2022 se cene bencina in dizla izven avtocestnega križa izračunavajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na mednarodnih trgih in spremembe v tečaju med ameriškim dolarjem in evrom. To pristop temelji na 14-dnevnih povprečjih cen, kar zagotavlja pravičnejše in bolj transparentno oblikovanje cen na domačem trgu.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Medtem pa cene pogonskih goriv na avtocestnem omrežju ostajajo liberalizirane, kar pomeni, da se oblikujejo prosto, brez poseganja države. Ta politika omogoča bencinskim servisom, da svoje cene prilagajajo tržnim razmeram, kar lahko privede do večje konkurenčnosti in potencialno ugodnejših cen za končne potrošnike.

Vir: N1

14
80 SEK