• -0.86C Novo mesto
  • 20:43
  • Sob, 14.12.2019

Dobrote Dolenjske je v izboru za Evropsko destinacijo odličnosti

Temeniška in Mirnska dolina – Dobrote Dolenjske je v finalnem izboru za Evropsko destinacijo odličnosti 2015.

V naslednjem tednu sledi še obisk komisije na terenu.

Špela Smuk, vodja razvoja pravi: “Ne glede na to, kakšen bo končni rezultat, smo nad dejstvom, da smo v zelo, zelo močni konkurenci izbrani med finaliste navdušeni in zelo ponosni.  Že kot finalist bo namreč Temeniška in Mirnska dolina postala član Evropske mreže destinacij EDEN!!!, pridobila možnost včlanitve v Združenje EDEN destinacij, na evropski ravni pa bo izpostavljena kot primer dobre prakse.”

Destinacija Temeniška in Mirnska dolina – Dobrote Dolenjske povezuje občine Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno ter delno občino Sevnica. Skupni turistični koncept destinacij temelji na kulinariki in gastronomiji, naravni in kulturni dediščini ter aktivnih doživetjih na podeželju – kulinarična in kulturna doživetja bogate palete okusov Dobrot Dolenjske. Skupni turistični koncept ob vodenju vrhunskih strokovnjakov prepleta bogato paleto sporočilnih, izvirnih zgodb Temeniške in Mirnske doline: vrhunsko gastronomijo, vinarstvo, izvorne in bogate zgodbe podeželja, kulturno in etnološko dediščino vpeto v turistično ponudbo Dolenjske. Cilj je, da obiskovalci skozi programe in individualna doživetja v dobesednem in prenesenem pomenu okusijo destinacijo.

Projekt »European Destinations of ExcelleNce« (Evropske destinacije odličnosti), ali krajše EDEN, je zasnovala Evropska komisija in je med prednostnimi projekti evropske turistične politike. Cilj projekta je usmeriti pozornost na vrednosti, raznolikosti in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij ter njihovo promocijo. Evropska komisija je za temo letošnjega razpisa EDEN izbrala TURIZEM, LOKALNO KULINARIKO IN GASTRONOMIJO. Cilji letošnjega izbora so nagraditev turistično manj obiskanih destinacij, ki razvijajo specifično lokalno kulinariko in prispevajo k celovitem oživljanju lokalnega okolja na trajnosten (vzdržen) način ter povečan obisk čez vse leto.

V skladu z evropskimi usmeritvami so evropske države izvedle izbirni postopek na državni ravni, v katerem bodo izbrale zmagovalno destinacijo in štiri finalistke. Zmagovalna destinacija bo prejela naziv Evropska destinacija odličnosti 2015, vseh pet destinacij (zmagovalna in finalistke) pa bodo izpostavljene na evropski ravni kot primeri dobrih praks.

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem je na osnovi pooblastila Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tako izvaja in vodi postopek do končnega izbora slovenske destinacije odličnosti in štirih finalistk ter pripravi poročilo za Evropsko komisijo. Z nazivom Evropska destinacija odličnosti 2015 bo izbrana destinacija intenzivno promovirana tako s strani Evropske komisije kot tudi SPIRIT Slovenija. Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice Evropske mreže destinacij EDEN in pridobile možnost za včlanitev v Združenje EDEN destinacij. Namen tega združenja je v izmenjavi in prenosu izkušenj ter znaj o različnih temah, povezanih s trajnostnim (vzdržnim) razvojem turizma ter medsebojno povezovanje destinacij iz vse Evrope.
Vir in foto: DD