Dogodki v Deželi kozolcev v letu 2015

22. jan. 2015, ob 08.18
Posodobljeno pred 6 meseci
6
70 SEK

Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le ena je iz okolice Ivančne Gorice.

ŠENTRUPERT – Namen postavitve kozolcev je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Kozolci so večstoletni dosežek poljedelskih in živinorejskih dejavnosti v okolju kmečkih, grajskih in samostanskih kmetijskih posesti. Izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. Prav zato je kozolec postal ena izmed prepoznavnosti Slovenije. Dežela kozolcev skuša njegovo kulturno vrednost posebej izpostaviti in predstaviti nam in svetu ter spodbuditi zanimanje lastnikov za ohranitev kozolcev. V muzeju na prostem je zastopanih šest razvojno dokazanih tipov kozolcev na Slovenskem: trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar). Muzej se razprostira na 2,5 ha urejenih površin in ima 1 km dolgo mrežo sprehajalnih poti.

Do sedaj smo gostili že vrsto projektov in pripravili vrsto dogodkov. Za leto 2015 lahko do sedaj potrjene dogodke napovejo, med njimi so:

6.6.2015 – rojstni dan Dežele kozolcev

21.6.2015 – Slovenska muzejska noč

22.8.2015 – Jernejevo – Zeliščarski dan (so organizacija z zavodom Rožlin)

​26.9.2015 – festival Bila je huda paprika

31.10.2015 – Samihain – praznovanje Kletskega novega leta

7.11.2015 – Martinovanje v deželi kozolcev

december 2015 – Čarobna Dežela kozolcev

 

Seveda bodo s pomladjo začeli s pripravami porok, pripravili delavnice za šolske in predšolske skupine, sprejemali obiskovalce,..

Vir: Dežela kozolcev

 

koz2

6
70 SEK