Đoković po operaciji kolena izpustil Wimbledon: Kaj pa olimpijske igre?

06. jun. 2024, ob 10.08
Posodobljeno pred 25 dnevi
55
150 SEK

Novak Đoković, eden najboljših tenisačev vseh časov, je po zmagi nad Argentincem Franciscom Cerúndolom v osmini finala Roland Garrosa doživel eno najdražjih poškodb v svoji karieri.

Dolgotrajen dvoboj na pariški pesku mu je povzročil poškodbo kolena, zaradi katere je moral odpovedati četrtfinalni dvoboj proti Casperju Ruudu in s tem predati prvo mesto na svetovni lestvici Italijanu Janniku Sinnerju. Poleg tega je moral zaradi poškodbe skozi operacijo, kar pomeni, da bo izpustil Wimbledon, ki se začne 1. julija, in je ogrožen tudi njegov nastop na olimpijskih igrah v Parizu, ki se bodo začele čez manj kot dva meseca.

V izjavi za javnost je Đoković zapisal: “Z žalostjo moram sporočiti, da se umikam iz Roland Garrosa. Proti Cerúndolu sem igral s srcem in dal vse od sebe, žal pa je zaradi raztrganine medialnega meniskusa v desnem kolenu moja ekipa skupaj z menoj po tehtnem premisleku sprejela težko odločitev. Vsem tekmovalcem v tem tednu želim veliko sreče in se iskreno zahvaljujem neverjetnim navijačem za vso ljubezen in podporo.”

Đoković se je brez odlašanja podvrgel potrebnim preiskavam, ki so potrdile raztrganino meniskusa. Zato je obiskal nekaj specialistov in se na koncu odločil za operacijo v Parizu pri mladem kirurgu. Njegovo okrevanje bo trajalo najmanj tri tedne, kar pomeni, da bo moral izpustiti Wimbledon, kjer bi branil 1.200 točk iz lanske epske finalne tekme, ki jo je izgubil proti Carlosu Alcarazu. Kljub hitremu okrevanju je skoraj nemogoče, da bi 24-kratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam lahko nastopil v All England Clubu, saj bi mu manjkala potrebna priprava na travi, poleg tega pa se bo moral po koncu londonskega turnirja znova osredotočiti na treniranje na pesku.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Đokovićev glavni cilj so namreč olimpijske igre v Parizu, ki bodo potekale na igriščih Roland Garrosa. Prav zato se je odločil za čimprejšnjo operacijo, saj je znan po tem, da se izogiba operativnim posegom (leta 2018 se je po več letih izogibanja operiral komolec). Olimpijske igre imajo zanj izjemen simbolični pomen. Osvojil je skoraj vse, kar se da v tenisu osvojiti: 24 Grand Slam turnirjev, 40 Masters 1000 turnirjev, 7 naslovov na zaključnem turnirju ATP Finals in je bil številka 1 na svetu kar 428 tednov, a nikoli ni osvojil zlate olimpijske medalje. Juan Martín del Potro je bil velikokrat razlog za njegovo neuspeh, saj ga je premagal v tekmi za tretje mesto na olimpijskih igrah v Londonu 2012 ter ga izločil v prvem krogu olimpijskih iger v Riu 2016. Đoković je osvojil le bronasto medaljo v Pekingu 2008 (v Tokiu 2020 je bil četrti). Zato je njegova celotna strategija osredotočena na to, da bo do olimpijskih iger, ki se začnejo v petek, 26. julija, v najboljši možni formi.

Ali bo lahko osvojil zlato medaljo? Leto 2024 je bilo za Đokovića neregularno in zahtevno. Ni dosegel nobenih final, izgubljal je proti nižje rangiranim igralcem, kot sta Luca Nardi in Tomáš Machac, zdaj pa se mora še podvreči operaciji. Nedavni rezultati ne dajejo veliko upanja, da bi se lahko kosal s Carlosom Alcarazom ali Jannikom Sinnerjem, a glede na njegovo bogato zgodovino in izjemne dosežke ga ne gre odpisati. Novak Đoković je že začel s svojo rehabilitacijo in upa, da bo v najboljši formi do olimpijskih iger v Parizu 2024. V tenisu mu manjka le še zlata olimpijska medalja za Srbijo. Bo peti poskus končno prinesel uspeh?

 

Priprava: NaDlani

55
150 SEK