• C Novo mesto
  • 22:47
  • Sre, 28.02.2024

Dolenjska dobila svoj Kemis, kaj bo z našo solato?

Pa smo mislili, da bo to en miren četrtek. Ležeren, julijski, vroč, ki pa se bo iztekel v spokojen večer. Nič od tega. Zagorelo je. Kot že nekajkrat v teh tednih in mesecih. Danes so trebanjski gasilci zbrali že 57. in 58. akcijo v tem letu. Že dolgo ne toliko. Še huje pa se danes godi njihovim kolegom v Novem mestu (Gasilska zveza Novo mesto), ki pri Zalogu pri Straži rešujejo človeška življenja, naravo in tujo lastnino.

Kaos pri požaru (foto: MO Novo mesto)

40 kilometrov proč

Zagorelo je v podjetju Ekosistemi (družba ima sedež v Celju, poslovno enoto – industrijski obrat pa v Zalogu 21, 8351 Straža pri Novem mestu), ki sežiga odpadke in se ukvarja s predelavo lesne biomase.  Gorijo sekanci in plastika. Kakšna plastika in kaj še poleg, ne ve v tem hipu nihče. Slišati je poke in eksplozije, smrad se širi naokoli, požar se vije daleč naokoli, vidi se 40 kilometrov proč.

Vzporednice s Kemisom

Občina Novo mesto (ki je sosednja občina od občine Straža, kjer je domicil požara) je za razliko od občine Vrhnika vsaj pohitela z obveščanjem in opozorili prebivalstvu. Higienski minimum. Ob sami misli na požar v soseski hiš in neznanimi snovmi pa kar sam po sebi kliče in vleče po vzporednicah s Kemisom in požarom epskih razsežnostmi, ki so prizadele Vrhniko in okolico. Vam povem, solate in paradižnike s tistega konca se še danes ne bi pritaknil.

Tu je že gorelo, država pa nič

Pa podjetje Ekosistemi? Tam gori že tretjič ali četrtič v zadnjih štirih letih. Nikomur ni mar za to. Gasilci pogasijo, tvegajo svoja življenja, prebivalci potrpijo, kapital pa dela svoj posel naprej. V imenu napredka, delovnih mest in razvoja. Beda….

V takih situacijah odpovejo država, občinske oblasti, inšpektorji in vsa birokracija. Vsi skupaj si lahko vse pravilnike mirne duše vtaknejo v rit. Trpela bo raja in zaposleni. Koliko časa še? „Samo povem, da to ni nič drugega, kot to da ustrezne oblasti ne ukrepajo: ne občina, niti inšpekcija niti lastnik. Zavajaj se le javnost,“ je za TV Slovenija povedal domačin in sosed podjetja Jože Špendal, ki je povedal resnico na glas.

Koliko Kemisov je še okoli nas? Kdo bo naslednji?