• C Novo mesto
  • 00:35
  • Sob, 21.05.2022

Dolenjska žaluje: umrl je Franc Flere

V 73. letu je umrl v Gradišču pri Trebnjem stanujoči priznani ljudski godec Franc Flere, ki je nazadnje bival v DSO Trebnje, enota Šmarjeta.

MIRNA, TREBNJE – Danes se je za vedno ustavilo srce Franca Flereta, ki se je rodil leta 1945 v Krtini pri Domžalah. Kot mladenič je rad igral harmoniko. Prijavil se je tudi na oddajo Pokaži kaj znaš, a ga niso jemali resno, ker je igral na „frajtonarico“. Šele po vrnitvi od vojakov se je zopet prijavil in zmagal, poroča Wikipedia o njegovem življenju.

Tri velike uspešnice

Ko se je vrnil s služenja domovini, se je spet prijavil in zmagal. Prvo ploščo je posnel leta 1969. Najbolj odmevne njegove pesmi so: Ljubezen mamina, Marjetka in pa Rdeči nageljni.

Prišel na Dolenjsko

Franc se je pred leti s Krtine preselil v Gradišče pri Trebnjem, bil pa je tudi član PGD Mirna.
V čast temu dogodku je leta 2008 napisal tudi poskočno instrumentalno polko z naslovom Postal sem gasilec.

Nekaj pesmi:

Diskografija Franca Flereta:

»Proti vasi« (1969)
»Pod oknom« (1971)
»Ko jutarnja zarja« (1972)
»Kje je domača vas« (1973)
»Rdeči nageljni« (1978)
»Belo pismo / Marjetka« (1991)
»Belo pismo« (1995)
»Za tvoj najlepši dan«
»Bila sem premlada«
»Mlado dekle« (2008)
»Zlate melodije iz glasbene skrinje 1« (2009)
»Zlate melodije iz glasbene skrinje 2« (2010)

Na tem mestu iskreno sožalje vsem svojcem in prijateljem, Francu pa naj bo lahka slovenska zemlja.

D.P.

dolenjske lekarne