• C Novo mesto
  • 16:17
  • Čet, 22.02.2024

Domačini ob eksploziji: Sprva sem mislila, da se je zrušilo letalo #VIDEO

Današnjo eksplozijo meteoroida v ozračju in morebiten padec meteorita je po navedbah Agencije za okolje zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec v Črneči vasi v občini Kostanjevica na Krki. Tamkajšnji prebivalci večinoma poročajo o bobnenju in poku.

Nad Slovenijo eksplodiral meteor, videla se je močna svetloba #VIDEO

Ta nenavadni dogodek je doživela tudi Slavka Kučič, vaščanka Črneče vasi, v bližini katere je postavljena omenjena Arsova opazovalnica. Sama je sprva mislila, da se je zrušilo letalo. Bobnenje in tresenje tal je trajalo več minut. Prihajalo pa je z območja Gorjancev, iz smeri Bele krajine, kjer je gozd, je povedala. Pojasnila je še, da kakšne škode v vasi ni videti. »Slišalo se je, kot da bi grmelo, tudi bobnelo je,« pa je za STA povedal župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič.

Priča smo bili redkemu pojavu superbolida

Ob današnjem vstopu meteoroida v zemeljsko atmosfero smo bili priča redkemu pojavu superbolida. “Gre za pojav zelo svetlega meteorja, ki ga je mogoče videti tudi podnevi,” pravi geolog Bojan Ambrožič. Po predvidevanjih je razpadel precej nizko, verjetno na višini okoli 30 kilometrov, ocenjuje Jure Atanackov z Geološkega zavoda Slovenije.

NaDlani.si; Foto: facebook