Drogiranje med vožnjo: Nacionalna akcija za varnost v prometu

28. jun. 2024, ob 10.21
Posodobljeno pred 23 dnevi
146
100 SEK

V zadnjih dneh so rezultati posebne raziskave, ki jo je izvedla Agencija za varnost prometa (AVP), razkrili zaskrbljujoče podatke o voznikih v Sloveniji, ki vozijo pod vplivom drog. Po podatkih raziskave je kar 61 % voznikov, ki so v zadnjih 12 mesecih uživali droge, nato tudi sedlo za volan. Med najpogostejšimi drogami, užitimi pred vožnjo, prevladuje kanabis (74 %), sledita kokain (32 %) in amfetamini (14 %). Skoraj polovica teh voznikov (48 %) je poročala, da so ob tem uživali tudi alkohol, medtem ko jih je 51 % vozilo samo pod vplivom droge.

Ob objavi teh alarmantnih podatkov je Agencija za varnost prometa (AVP) skupaj s Policijo začela Nacionalno preventivno akcijo “Droge”, ki bo potekala do konca meseca. Namen akcije je ozaveščanje javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom drog ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih drog. Ključni del akcije predstavlja uporaba dodatnih 1000 hitrih testov za droge, ki jih je AVP priskrbel letos in jih je že predalo Policiji. S pomočjo teh testov policisti hitro ugotovijo prisotnost različnih prepovedanih drog v telesu voznika, kar omogoča učinkovitejše ukrepanje.

V preteklem letu so vozniki pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega je bilo 44 nesreč s telesno poškodbo udeležencev. V teh nesrečah je življenje izgubilo 3 udeležence, 24 jih je bilo hudo telesno poškodovanih, 20 pa lažje. Delež umrlih zaradi takih povzročiteljev nesreč je bil 4 %.

Slovenska policija je v letu 2023 izvedla 1505 strokovnih pregledov na droge, od katerih je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih. Z uporabo hitrih testov so policisti lani pri 72 voznikih ugotovili prisotnost prepovedanih drog, kar je manj kot leto prej. V prometnih nesrečah je bilo vpletenih 21 voznikov, pri katerih so bile ugotovljene prepovedane droge, kar je tri več kot leto prej.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Policija bo v okviru Nacionalne preventivne akcije “Droge” izvajala poostren nadzor nad vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog, ter poziva vse udeležence v prometu k odgovornemu ravnanju. Javno poziva tudi k sodelovanju v preprečevanju nevarnih voženj in varovanju življenj na cestah.

Za več informacij o varnosti v prometu in akciji “Droge” obiščite uradno spletno stran Agencije za varnost prometa ali kontaktirajte lokalno policijsko postajo.

146
100 SEK