• 21.2C Novo mesto
  • 14:56
  • Čet, 01.10.2020

Duško Smajek novi novomeški romski svetnik

V Mestni občini Novo mesto so na današnjih volitvah za nadomestnega svetnika, ki bo v tamkajšnjem občinskem svetu predstavljal romsko skupnost, kot edinega kandidata izvolili Duška Smajeka. Po podatkih novomeške volilne komisije je zanj glasovalo 81 od 343 volilnih udeležencev. Smajek je kandidiral s podporo kulturno športnega društva Romano kolo.

NOVO MESTO – Predstavnica novomeške občinske posebne volilne komisije Maja Gorenc je povedala, da je bila udeležba na volitvah, ki so na dveh voliščih potekale brez posebnosti, 23,61-odstotna.

Predsednik društva Romano kolo, 57-letni Smajek iz novomeškega romskega naselja Poganci, ki se je za mesto novomeškega romskega svetnika potegoval že leta 2010, je pred današnjimi volitvami povedal, da se je za vnovično kandidaturo odločil, ker pozna delovanje občine, ker kot romski aktivist sodeluje s krajevno šolo in vrsto let deluje v krajevni skupnosti.

Zavzema se sicer za ureditev življenjskih pogojev v novomeških romskih naseljih. Predvsem pa se zaveda, da bo lahko uspešno deloval le skupaj in s podporo svojih rojakov ter volivcev. Brez njihove podpore bi namreč sam težko kaj dosegel, je še pojasnil. STA