• 23.24C Novo mesto
  • 19:13
  • Čet, 02.07.2020

“Dvakrat sem bil že izsiljen in za las ušel prometni nesreči, ko ljudje zijajo v tisti avto!”

Mnoge je predvsem šokiralo vozilo na platoju.

TREBNJE – Ureditev sredinskega otoka krožnega krožišča pri Mercator centru Trebnje je končana, so pred dnevi obelodanili na Občini Trebnje. Na razstavni ploščadi je postavljen električni avtomobil Renault ZOE, ki apelira k eko mobilnosti in hkrati poziva na prireditev “Iz trebanjskega koša”. Postavitev na razstavni plošči se bo menjala ob različnih priložnostih, so še zapisali na občini in na Facebooku sprožili pravi plaz odzivov, ki te poteze na odobravajo.

Mnoge je predvsem šokiralo vozilo na platoju. Da bo otoček postal reklamni prostor, ni bilo govora. Ali pa zapisa takrat nismo pravilno razumeli. Zato ga na tem mestu objavljamo vnovič:

Oglaševanje na otoku?

“Predlagana ureditev sredinskega otoka je posledica smotrnega premisleka v okolju v katerem se nahaja. Ima tako simbolno, kot tudi praktično naravo pojavnosti. Simbolna prezenca strukture govori o koreninah lokalnega prebivalstva, povezanosti in simpatizira z naravno krajino. Spodnja ploščad-baza s svojim prepletom odvodnih kanelur govori o sodelovanju posameznikov, ki lahko kot takšni tvorijo uspešno lokalno skupnost. Fino brušen beton spodnje ploščadi v dežju ponudi efekt zrcala, ki apelira na element vode, ki ga v našem okolju prezentira reka Temenica. Stebričevje, ki podpira razstavno ploščad nagovarja k ideji, da se je povezana skupnost sposobna zoperstaviti vsem mogočim preprekam. Hkrati apelira na zeleno strukturo gozdov/narave, ki nas obdaja. Razstavna ploščad je kot najvišje pozicionirana, simbol rojstva idej posameznikov in skupnosti same. V zelenico ujeta celotna struktura govori o vpetosti mesta Trebnje v lepo ruralno ozadje narave in celoti daje prvi ali zadnji občutek urejenosti in prefinjenosti,“ so zapisali na Občini Trebnje marca letos.

Tule je nekaj komentarjev s Facebooka:

“Meni tudi ni všeč, da je avto gor. Saj se da recimo gor namesto avta kakšno zelenje mogoče kakšno posebno kolo. Elketrični avto pa tud ni ravno eko!”

“Clovek se rajsi ne bi ponavljal koliko smo dali za to sranje 😩😨katastrofa.. tok butastga kroznega se nisem videl!”

“Čist mim.  Najbolj eko bi bila zelena travca, par rožic in lesnih sekancev… al pa drevo… če ste na to želeli dat poudarek. Škoda sredstev za ta namen. Kaj boste računali za reklamo sredi krožišča? In kateri varnostni predpis to dopušča?”

“Popolnoma brezveze projekt. Spet si je nekdo denarnico napolnil… Mislim da več kot polovico občanov in drugih je mislilo da bo tu stala PREKRASNA FONTANA. tko da totalno nezanimivo in zgrešeno. In še marsikdo bi se s tem. Strinjal”

“Kje so sedaj inšpektorji. Tole ni varnost v cestnem prometu ker vsi berejo kaj piše gor in je cel kaos v krožišču. Sramota da si dovolijo kaj takega kje so nek dobili papirje dovoljenje za tole, bi pa res rada zvedla?”

“Dvakrat sem bil že izsiljen in za las ušel prometni nesreči ko ljudje zijajo v tisti avto.”

“Raj ceste zrihtejte kukr en kurčev krožn k je usek drek zarad mene lahku grmuje raste not”

“Men se zdi fajn ideja, da gor postavjo levcka..kot simbol za Trebnje”

“Najlepše bi bila kakšna fontana al pa pipca za pivo”

Na vse skupaj se je odzval tudi župan Alojzij Kastelic:
“Spoštovani komentatorji, avto sicer električni v krožišču je provokacija in sicer reklamna. Nobene objave ni obiskalo toliko obiskovalcev in nikoli ni bilo tudi toliko komentarjev. Sicer izstopajo negativci in depresivni, če ste zaradi svojega komentarja vsaj pet minut boljše volje sem zadovoljen. Seveda je pa tudi resni preizkus za bodoče. Avto je sorazmerno velik in bodoči predlagatelji imajo sedaj eno primerjavo, kakšne velikosti more bi raztaljen eksponat. Psihološko gledano imajo predlagatelji tudi primerjavo odziva, ti kritizerji so stalnica najbrž od Valvazorjevih časov in prej. Provokacija pa je del motivacije, saj kar je brez odziva je nepomembno in se komaj zavedamo da obstaja. Ljudi je treba dregnit in spodbuditi k razmišljanju. Avto bo v ponedeljek odstranjen. Ustanovljena bo komisija v kateri bodo sodelovali, arhitekt, akademski slikar in direktor direktorata za ustvarjalnost MK, ki bo zadolžena za izbor vaših predlogov. Na vas pa je, da pokažete svojo ustvarjalnost in predlagate oziroma ustvarite eksponate, ki bodo predmet občudovanja in najbrž tudi kritike. Želim vam lep vikend in vas vabim na Trebanjski koš.”

D.P.