Eden najhujših ruskih napadov zahteval 41 življenj, napadena otroška bolnišnica!

09. jul. 2024, ob 09.40
Posodobljeno pred 12 dnevi
157
180 SEK

Ukrajina preživlja enega najbolj tragičnih dni v svoji nedavni zgodovini. V enem najhujših valov ruskih raketnih napadov v zadnjih mesecih je umrlo najmanj 41 ljudi, 166 pa je bilo ranjenih. Med napadenimi cilji je bila tudi glavna otroška bolnišnica v Kijevu, kjer so reševalne ekipe še vedno iskale preživele med ruševinami.

Tragični napad na otroško bolnišnico

Med najbolj tragičnimi prizori tega napada je bil napad na največjo otroško bolnišnico v državi, specializirane za zdravljenje raka in presaditev organov. Del stavbe je bil povsem porušen, kar je povzročilo smrt dveh oseb in ogrozilo življenja številnih drugih. Slike iz prizorišča so pokazale otroke, priključene na intravensko infuzijo, ki so čakali na evakuacijo zunaj poškodovane stavbe. Napad je bil še posebej nevaren za otroke z rakom, saj je njihov imunski sistem že tako oslabljen. Ena od mater je povedala, kako je svojega otroka pokrila s krpo, da bi ga zaščitila pred vdihavanjem prahu.

Reševalne službe so včeraj s pomočjo prostovoljcev skušale premakniti čim večji del ruševin in rešiti morebitne ujete. Iskanje preživelih se je nadaljevalo tudi danes zjutraj, pri čemer je kijevski župan Vitalij Kličko sporočil, da je bilo v napadu na bolnišnico ranjenih 16 ljudi, med njimi sedem otrok. Kličko je napade označil za ene najhujših, s katerimi se je Kijev soočil od začetka vojne. V znak spoštovanja do žrtev je ukazal spustitev zastav na pol droga in odpovedal vse zabavne dogodke.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Rusija zanika napad, Ukrajina trdi nasprotno

Rusija je zanikala, da bi ciljala na kijevsko bolnišnico, in trdila, da so bolnišnico zadeli delci ukrajinske rakete zračne obrambe. Ukrajina pa nasprotno trdi, da so našli ostanke ruske križarke na prizorišču napada. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za “brutalen” in ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za “krvavega zločinca”.

Zelenski je še dejal, da je Rusija v ponedeljek izstrelila več kot 40 raket, ki so poškodovale skoraj 100 zgradb v Kijevu, Dnipru, Krivoj Rigu, Slovansku in Kramatorsku. Svetovni voditelji so napad obsodili in izrazili podporo Ukrajini.

Svetovni voditelji, med njimi britanski premier Keir Starmer in ameriški predsednik Joe Biden, so ostro obsodili napad. Starmer je dejal, da je “napadanje nedolžnih otrok izprijeno dejanje” in obljubil nadaljnjo podporo Kijevu. Biden je napade označil za “grozen opomin na brutalnost Rusije” in napovedal dodatno podporo ukrajinskim sistemom zračne obrambe.

Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je v ponedeljek v osmini finala Wimbledona v znak spoštovanja nosila črn trak. Med intervjujem po tekmi je komaj zadrževala solze in priznala, da se je težko osredotočila na igro zaradi tragičnih novic iz domovine.

Misija Združenih narodov za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini je sporočila, da se število civilnih žrtev v zadnjih mesecih, ko je Rusija obnovila svojo zračno akcijo, povečuje. Maj je bil v zadnjem letu za civiliste najbolj smrtonosen mesec. Medtem tudi Ukrajina nadaljuje z napadi na Rusijo. V zadnjih 24 urah so v ukrajinskih napadih v ruski južni regiji Belgorod umrli štirje ljudje. V regiji Rostov je po napadu z brezpilotnimi letali izbruhnil požar v elektrarni.

Priprava: NaDlani
Vir: X

157
180 SEK