Eksplozija avtomobila terjala najmanj sedem življenj

31. mar. 2024, ob 08.19
19
100 SEK

V tragičnem dogodku, ki je pretresel sirsko mesto Azaz, je v eksploziji avtomobila bombe na osrednji tržnici umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi tudi dva otroka, poročajo tuji mediji.


Incident se je zgodil v času, ko so bili prebivalci zbrani na trgu, kupovali so nova oblačila za prihajajoči muslimanski praznik Eid al-Fitr, ki označuje konec postnega meseca ramazana. Eksplozija je poleg smrtnih žrtev povzročila tudi številne poškodovane, medtem ko je odgovornost za napad še vedno neznana.

Azaz, mesto pod nadzorom milic nasprotujočih si sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, leži v provinci Alep blizu turške meje. Spletni posnetki prikazujejo grozljive prizore s kraja dogodka, vključno z večjim številom poškodovanih, ki ležijo na tleh, poškodovane zgradbe in ostanke gorečega avtomobila. Skupina Bele čelade, prostovoljna reševalna organizacija, ki deluje v območju, je potrdila smrt dveh otrok med žrtvami.

Ta del Sirije, ki je strateško pomemben zaradi svoje bližine turški meji in vloge v oskrbovalnih poteh, je že dolgo žarišče nasilja v državljanski vojni, ki divja v državi. Turške sile in njihovi zavezniki imajo pod nadzorom večje območje ob meji med Sirijo in Turčijo, kar dodatno zapleta že tako nestabilne razmere.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Eksplozije avtomobilov bomb v gosto naseljenih civilnih območjih severozahodne Sirije niso redke. Leta 2017 je eksplozija avtomobilske bombe pred mestnim sodiščem v Azazu terjala več kot 40 življenj, za napad pa je odgovornost prevzela skupina Islamska država, ki je mesto zasedla leta 2013.

Dogodek v Azazu je še ena žalostna opomnik o kompleksnosti in trajnosti konflikta v Siriji, ki še naprej terja nedolžne žrtve. Mednarodna skupnost ostaja zaskrbljena zaradi nestabilnosti v regiji in njenega vpliva na civilno prebivalstvo.

 

Vir: BBC, white helmets

19
100 SEK