Epidemija ošpic! Hudo so prizadele 7 letnega dečka

09. jul. 2024, ob 13.00
199
150 SEK

Tragična zgodba Nemanje Ljutića, sedemletnega dečka, ki je kot dojenček zbolel za ošpicami, poudarja nevarnost te bolezni. Nemanja je bil premlad za prejem MMR cepiva, ko se je v bolnišnici okužil od starejšega otroka, ki ni bil cepljen. Posledično se zdaj bori s hudimi možganskimi poškodbami in vsakodnevno preživetje je zanj in njegovo družino stalna bitka.

Njegova mati izraža jezo in obup nad družbo, ki dopušča, da se v 21. stoletju še vedno razpravlja o cepljenju otrok. Z bolečino opisuje, kako se je zdrav, veseo deček v nekaj tednih popolnoma spremenil zaradi subakutnega sklerozirajočega panencefalitisa, redke in smrtonosne komplikacije po prebolelih ošpicah. “Nikoli ne bi nikomur priporočila, da zavestno ne cepi svojega otroka in ga s tem izpostavi tveganju ošpic,” pravi Nemanjina mati.

V zadnjem tednu junija je Institut za javno zdravje Dr Milan Jovanović Batut v Srbiji zabeležil 15 novih primerov okužb z ošpicami, znanimi tudi kot morbile. Največ novih primerov so zaznali v Beogradu in Novem Pazaru, s čimer se je skupno število okuženih v letošnjem letu povzpelo na 150. Kljub resnosti situacije, veliko prebivalcev še vedno ne jemlje epidemije dovolj resno, kar ima lahko katastrofalne posledice.

Po podatkih iz zadnjega poročila Instituta Batut je bilo največ novih primerov ošpic zabeleženih v Beogradu in Novem Pazaru. Od začetka epidemije v februarju 2024 je bilo v Beogradu zabeleženih skupno 88 primerov ošpic, vključno z dvema otrokoma. Večina obolelih otrok ni bila cepljenih, kar je vodilo do resnih zapletov, kot je pljučnica.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Epidemija je bila prijavljena tudi v Novem Pazaru maja 2024, kjer je bilo potrjenih 23 primerov ošpic pri necepljenih otrocih, starih od 15 mesecev do devet let. Ošpice so se pojavile tudi v drugih mestih, kot so Novi Sad, Bor, Valjevo, Mionica, Vranje, Južnobanatski okraj, Niš, Loznica in Krupanj.

Ošpice se prenašajo preko neposrednega stika z okuženo osebo, bodisi preko poljuba, rokovanja ali dihalnih kapljic, ki jih okužena oseba izloča pri kašljanju in kihanju. Redkeje se prenašajo preko sveže kontaminiranih predmetov. Inkubacijska doba traja od 7 do 18 dni, simptomi pa vključujejo visoko telesno temperaturo, izcedek iz nosu, kašelj in konjunktivitis. Po nekaj dneh se pojavi izpuščaj, ki se začne na obrazu in se razširi po teles

Ošpice pogosto povzročajo zaplete pri otrocih, mlajših od 5 let, in pri odraslih nad 20 let. Najpogostejši zapleti so pljučnica, vnetje srednjega ušesa, driska, vnetje možganov in izguba vida. Približno vsak tisoči bolnik razvije vnetje možganov, kar lahko vodi do smrtnega izida.

Kljub resnosti bolezni Srbija še vedno ni dosegla 95-odstotne precepljenosti z MMR cepivom, kar je potrebno za preprečitev epidemije. Lani je precepljenost znašala 84,5 % pri dvoletnikih in 91 % pred vstopom v šolo, kar je premalo.

Epidemija ošpic v Srbiji poudarja nujnost cepljenja in izobraževanja javnosti o pomembnosti imunizacije. Zgodba Nemanje Ljutića je tragičen opomin, kaj se lahko zgodi, če otroci niso zaščiteni pred to nevarno boleznijo. Le z doslednim cepljenjem in zavedanjem lahko preprečimo podobne tragedije in zaščitimo javno zdravje.

Avtor: S.E.B., NaDlani
Vir: X

199
150 SEK