• C Novo mesto
  • 04:57
  • Ned, 11.04.2021

“Epidemiološka situacija v državi ni dobra!”

Predsednik vlade je nato opozoril, da se z naslednjim tednom dodatno omogoča varstvo otrok prve triade v šolah.

LJUBLJANA –Vlada Republike Slovenije je že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov glede na to, da smo že takrat bili v drugem valu in ta načrt je bil glede na razvoj situacije v začetku januarja noveliran. Ta načrt je splošno znan, večkrat je bil predstavljen, vsi ukrepi, ki jih vlada sprejema, so vnaprej predvidljivi. Tudi markerji za sproščanje ukrepov po posamičnih statističnih regijah so bili v tem času javno objavljeni, sproti so se vnašali novi podatki in glede regijske situacije praktično ni nikakršnih neznank,” je uvodoma dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da se v javnosti večkrat pojavljajo dileme, glede splošnih pogojev na nacionalni ravni, ki jih je treba izpolniti zato, da se sploh preide na sproščanje v regijski ravni.

“V zadnjem času se je tak pomislek pojavljal s Koroško regijo, ki je, ko je imela na začetku drugega vala veliko število okužb sedaj bistveno boljša od slovenskega oz. nacionalnega povprečja, in bi že izpolnjevala pogoje za sproščanje ukrepov v oranžni fazi, če bi seveda celotna država izpolnila pogoje, da preidemo v oranžno fazo,” je dejal predsednik vlade. Ob tem je opozoril vse, ki se sprašujejo, kakšni ukrepi bodo veljali v prihodnje, da spremljajo podatke in infografike “na naših spletnih straneh in z zelo malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji glede na trende, ki se obetajo.”

Bili bi veseli!

“Žal splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra, bili bi veseli, če bi bila celotna država takšna kot Koroška glede okužb ali celo boljša in zato mora vlada vedno, ko odloča o sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, poleg statične slike na presečni dan, ki je vedno torek v tednu, upoštevati tudi trende. Veliko vprašanj je bilo, še posebej glede na odločitve pri odpiranju šol, zakaj se, če gre samo za nekaj okužb preko meje ali do meje, ne uporablja nek kriterij tolerance. Ta kriterij se lahko uporablja v primerih, če so splošni trendi pozitivni, dobri, gredo v smer zmanjševanja okužb na nacionalni ravni kot tudi v posamičnih regijah, če pa trendi niso dobri in smo priča večanju števila okužb ali stagnaciji, potem nima smisla upoštevati neka visoka odstopanja od načrta sproščanja, ker v tem primeru bomo kmalu v kaosu, kar je zadnje, kar si vsi skupaj želimo,” je povedal predsednik vlade.

Varstvo bo

Predsednik vlade je nato opozoril, da se z naslednjim tednom dodatno omogoča varstvo otrok prve triade v šolah, vključno z organizacijo pouka na daljavo v tistih regijah, ki so še vedno črno obarvane in kjer pouk za te otroke ne more potekati v šoli. “Ta izjema velja za vse primere, kjer sta oba starša, ali če gre za enostarševsko družino en starš, zaposlena v dejavnostih kritične infrastrukture, v vzgoji in izobraževanju, v policiji in Slovenski vojski. Te dejavnosti, ki so kritične in morajo nemoteno potekati tudi v času epidemije, lahko tečejo, in je v primerih, ko si družina ne more drugače zagotoviti varstva otrok ali pomoči pri šolanju na daljavo, to omogočeno v celi državi, tudi tam, kjer tako šolanje prve triade kot splošno otroško varstvo v vrtcih sicer ne poteka,” je povedal premier in dodal, da je bilo nekaj tudi dilem v zvezi s ponedeljkom kot dneva obveznega testiranje vseh, ki bodo otroke učili potem v razredih.

“Vlada v sredo, ko je obravnavala to situacijo, ni imela na voljo vseh elementov za dokončno odločitev o tem, ali je možno v ponedeljek hkrati izvesti tako pouk kot testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo Združenje ravnateljev, ki je izvedlo anketo v teh regijah, in več kot 80% šol se je odzvalo pozitivno, v smislu, da so sposobni isti dan, torej paralelno, izvesti tako pouk kot tudi ponovno testiranje zaposlenih učiteljic in učiteljev. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen, tako da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve triade ob vzporednem testiranju,” je dejal predsednik vlade in dodal, da “smo tudi apelirali že na vse izvajalce testiranja, da se v povezavi z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico, da bo oboje možno.” “Zavedamo se, da povsod to verjetno ne bo mogoče in tam bo ta dan potrebno izvajati pouk na daljavo. Računamo pa, da bo v veliki večini to vseeno možno. Tam, kjer se lahko organizirajo, da testiranje poteka dan prej, torej v nedeljo, bo tudi ta test veljal. Na ta način v večini države še vedno pridobimo še en šolski dan z otroci prve triade v šolah,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Kako bo s precepljenostjo?

“Odgovor na vprašanje, ali lahko v Sloveniji še vedno pričakujemo, da bomo dosegli do poletja 70 % precepljenost, je da;” je nadaljeval premier Janša in dodal, da tudi v primeru, če bi zgolj ti dve podjetji, ki imata že odobrena cepiva, ki ju že uporabljamo, dobavili obljubljene količine, bi se lahko temu odstotku približali.

“Zelo verjetno je, da bo pri ostalih cepivih, ki so v fazi odobritve, v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva v večjih količinah, kar dodatno krepi optimizem. Žal pa je, večina teh napovedi ali pa že zagotovljenih dobav koncentrirana na drugi kvartal, se pravi na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, in to je slaba novica, da bo precepljenost v prvem tromesečju tega leta bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije, in zato je žal, žal potrebno v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum, pri stikih uporabljati vso priporočeno zaščito,” je dejal premier in dodal, da se je treba zavedati, da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško različico virusa, da je ta bolj kužna, se širi hitreje in da imamo uradno potrjeno pristnost tega seva že od decembra naprej, žal z zamudo.

“Po informacijah, ki jih praktično vsak dan dobivamo od kolegov iz drugih držav, bo ta angleška različica virusa povsod po Evropi v naslednjih tednih verzija, ki bo najbolj razširjena, zato so striktni ukrepi toliko bolj potrebni, na mestu je večja previdnost in žal v naslednjih tednih kakšnega bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati. Prav tako tudi ne moremo pričakovati bistvenega izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov,” je poudaril predsednik vlade. Ob tem je izpostavil primerjavo z nekaterimi evropski državami, kjer je vidno, da v Evropi skupaj z drugimi državami spremljamo drastičen in intenziven ples tega virusa v različnih obdobjih z različno intenzivnostjo.

“Trenutno je najbolj na udaru Portugalska, ki ima resno krizo, tudi druge države poročajo o hitrem širjenju angleške verzije virusa, dnevno se vrstijo napovedi o dodatnih omejitvenih ukrepih po Evropi, omejitve potovanj, zaostrovanje režimov, kar se tiče vstopanja v druge države, to je trenutna realnost in v naslednjih tednih kakšnega velikega izboljšanja v Evropi ne moremo pričakovati, lahko pa skupaj prispevamo k temu, da bo trend upadanja okužb kljub prisotnosti angleške verzije virusa takšen, da bodo krivulje šle navzdol in da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene in bomo primorani zaradi tega plačevati ceno epidemije v smislu kolateralne škode,” je dejal predsednik vlade.

Pripravil: Gov.si, Nadlani.si
Foto: Gov.si