Evropi se bliža »ubijalec zime«, prva na udaru Hrvaška: kaj to pomeni za Slovenijo?

31. jan. 2024, ob 22.09
63
100 SEK

Anticiklon Zeus, znan kot ubijalec zime, prihaja iz Afrike in se bo razširil nad večji del Evrope, vključno s Hrvaško. Kmalu bomo občutili posledice njegovih učinkov, saj nam prinaša sončno vreme, temperature nad običajnimi in obilico megle. Ta subtropski anticiklon je tako močan, da bo začasno zamenjal zimsko vreme, zato lahko v naslednjih dneh pozabite na debele jakne, poročajo hrvaški mediji. Pričakujejo nadpovprečne temperature za ta letni čas, predvsem v Dalmaciji, kjer bi se temperature lahko dvignile tudi nad 16 stopinj.

»To je anticiklon kot anticiklon. Vsakemu lahko daš ime, če se ti to zazdi,« je poimenovanje komentiral vremenoslovec z Agencije RS za okolje Brane Gregorčič. »Pozimi je pogosto, tako da ohladitve v višinah prinesejo nekoliko toplejše vreme v nižine,« dodaja

Obeti

V četrtek se bo po dokaj jasnem in ponekod meglenem jutru čez dan oblačnost povečala. Popoldne bo v severovzhodnih krajih lahko padla kakšna kaplja dežja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10 stopinj Celzija.

V petek bo na Primorskem delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C. V soboto bo večinoma sončno z nekaj jutranje megle, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C. V nedeljo bo večinoma sončno, nizka oblačnost bo začela nastajati ob morju, najvišje temperature bodo med 10 °C in 15 °C, ob obali večinoma le okoli 8 °C.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Kakovost zraka v večjem delu Slovenije še vedno slaba

Ne gre pa pozabiti, da bodo v naslednjih dneh bodo v večjem delu celinske Slovenije presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10. Kot opozarjajo na agenciji za okolje, kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev. Predlagamo spremljanje izmerjenega indeksa kakovosti zraka in prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili NIJZ, svetujejo.

Kakovost zraka je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zelo slaba na območjih Ljubljane, Celja, Murske Sobote, Črne na Koroškem in Črnomlja, slaba pa v Mariboru, Ptuju, Novem mestu, Kranju, Ilirski Bistrici ter na območju Zagorja. Sprejemljivo kakovost zraka indeksi kažejo le v Kopru in Novi Gorici, zelo dobro pa na območju Kočevja.

N. D.; Foto: Shutterstock

 

63
100 SEK